Samstag, 27. Juli 2013

Αμπέλι -Vitis vinifera



Αμπέλι -Vitis vinifera- KLIMATARIA


Αμπέλι -Vitis vinifera-Ambelidaceae-.
Τό αμπέλι δέν δίνει μόνο τόν εξαίρετο καρπό του — μάλλον τόν βασιλέα τών καρπών μέ τΙς πάρα πολλές χρήσεις του.
Τό αμπέλι, μέ τόν θρεπτικό του καρπό, πού είναι συγχρόνως καί φάρμακο διαιτητικό, έχει ακόμη καί άλλες Ιδιότητες θεραπευτικές μέ τά φύλλα του.
Τά φύλλα του άμπελιου (κυρίως εκείνα πού κοκκινίζουν), είναι στυπτικά τονωτικά.
Μέ συνεχή χρήση τοϋ αφεψήματος των καταπολεμαται ή παχυσαρκία.
Τά φύλλα τών αμπελιών £χουν ακόμη τήν ίδιότητα νά ρυθμίζουν τήν κυκλοφορία του αίματος.
Έξ άλλου, τά «δάκρυα» κατά τό κλάδεμα του άμπελιου, στεγνά, πού φυλάγονται σέ δοχείο καλά κλεισμένο είναι εξαίρετο έπουλωτικό.
Εσωτερικώς αφέψημα φύλλων (5 %) πίνεται τό πρωι, πριν τό μικρό πρόγευμα.
Όμοίως, (30 γρ.
στο λίτρο), τρία φλιτζανάκια τήν ήμερα πρίν τό φαγητό.
Τά φύλλα του άμπελιου περιέχουν: τρυγικό όξύ, διτρυγικό κάλι, τάννίνη, «κουερσιτίνη» «κουερσιτρίνη», δμυλον, μηλικόν όξύ, κόμμι, ζάχαρη, οξαλικό ασβέστιο κ.λπ.
ΣΤΑΦΥΛΙ
ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ: Α 1%, Β, C 18% και Ε.
ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ:
Κάλιο, Ασβέστιο 1%, Φώσφορος, Σίδηρος2%, Μαγνήσιο, Νάτριο 2
mg, Ελαγικό οξύ και Βόριο
ΘΕΡΜΙΔΙΚΗ ΑΞΙΑ:
69 θερμίδες τα 100 γραμμάρια (1 θερμίδα από λιπαρά).
ΤΡΟΠΟΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ: Εντός ψυγείου.
ΕΠΟΧΗ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΣ: Αύγουστος – Νοέμβριος.