Samstag, 27. Juli 2013

Θυμάρι (thymus vulgaris)



 



Θυμάρι -Thymus vulgaris-Labiatae-.
Τό θυμάρι άπό θεραπευτική άποψη είναι στυπτικό,πικρό,τονωτικό καί γενικώτερα «δυναμωτικό».
Χρησιμοποιείται κατά τής ατονίας του πεπτικού συστήματος, στόν χρόνιο κατάρρου καί κατά τής λευκόρροιας καί αμηνόρροιας.
Είναι ακόμη άντισπασμωδικό.
Καπνισμοί θυμαριού κατευνάζουν τό «Λουμπάγκο».
"Εγχυμα (τσάί)
θυμαριού ώς λοσιόν είναι κατά τής ψώρας καί κατά τών άτονων έλκώσεων.
Φρέσκο θυμάρι ζεσταμένο στεγνό σέ χύτρα είναι θεραπευτικό στό «στραβολαίμιασμα» — Μέ γάζα πολύ ζεστό στό λαιμό —.
Είναι φυτό κατά τής δυσπεψίας και κατά τών αερίων.
Αντισηπτικό, απολυμαντικό, κατευναστικό στή βρογχίτιδα, τόν κοκκύτη και γενικώτερα κατά του επίμονου βήχα.
Είναι ακόμη κατά τών πονόδοντων.
Αποσμητικό και βοηθά τόν ύπνο (κάτω άπό τό μαξιλάρι).
Στό δωμάτιο άρρωστου δροσίζει τόν αέρα.
Τό θυμάρι ακόμη αναζωογονεί τά γεννητικά όργανα και είναι ευεργετικό στά ραχιτικά παιδιά.
(«Τσάι» μέ 15-20 γρ.
άνθη, στό λίτρο νερό).
Ειναι ακόμη κατά τής παραλύσεως τής γλώσσας και κατά τής ύδρωπικίας και μέ γαργάρες ευεργετικό στό λάρυγγα.

Στις περιπτώσεις «λυμφατισμου» χρονίων ρευματισμών και αρθριτικών καταστάσεων συνιστώνται μπάνια μέ θυμάρι.
Ακόμη τό θυμάρι είναι καί άνθελμινθικό και ιδιαίτερα κατά τών όξυούρων.
Είναι καί κατά τών κολικών.
Τό αιθέριο έλαιο τοϋ θυμαριο χρησιμοποιείται γιά τόν κατευνασμό τών όδοντόπονων.
Τό αιθέριο έλαιο του θυμαριού σύγκειται άπό τό θυμένιο καί τό Θυμόλ (συστατικό στέρεας μορφής).
Έκτος αύτου τό θυμάρι περιέχει καί πικρή στυπτική ουσία καί ακόμη τό «Καρβακρόλ».
Χρησιμοποιείται γενικώτερα ώς έγχυμα (5-15 γραμ.
σέ ένα λίτρο νερό), γιά εσωτερική χρήση, φύλλα άνθη σπόροι.
'Εγχυμα ή αφέψημα 30 έως 100 γραμ.
σέ ενα κιλό κρασί ή νερό γιά εξωτερική χρήση.
Τό αιθέριο έλαιο, μιά έως πέντε σταγόνες καί μέχρι δύο γραμ.
σέ μπάνιο χλιαρό.
Οί μή ιδιαίτερα θεραπευτικές χρήσεις του θυμαριού αφορούν τις αρκετά γνωστές καρυκευματικές καί αρωματικές Ιδιότητες του.
Τό θυμόλ (θυμικόν όξύ) είναι αντισηπτικό τών εντέρων.
Είναι κατά τών «αύτοδηλητηριάσεων» κατά της διάρροιας, τής δυσεντερίας καί αντιπυρετικό στις περιπτώσεις τυφοειδούς πυρετού.
Εξωτερικώς τό θυμόλ χρησιμοποιείται στά όδοντοτρίμματα καί σέ γαργαρισμούς γιά τις παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος.
Ακόμη τό θυμόλ χρησιμοποιείται κατά τής χρονίας βρογχίτιδος τής φυματιώσεως, του κοκκύτη, καί σέ διάλυμα μέ κομπρέσσες (βακτηριοκτόνο) Τσάι θυμαριού είναι κατά τοΰ πονοκέφαλου άπό κρυολόγημα.
Τό θυμόλ παίρνεται σέ ποσότητα 0,50 γρ.
γιά κάθε δόση στό διάστημα 24 ωρών καί μέχρι 4 γρ.
ολικώς.
Μετά τήν εσωτερική χρήση του θυμόλ απαγορεύονται τά οινοπνευματώδη ποτά.
Είναι τό θυμόλ διαλυτό στό οινόπνευμα, στόν αίθέρα καί σέ διαλύματα αλκαλικά.
«Τό θυμόλ μαζί μέ μαντόλ, σαλόλ, καμφορά, χλωράλη, δίνει μίγμα ύγρό».

Θυμάρι
Γνωστό για τις πολλές θεραπευτικές του ιδιότητες,  το θυμάρι προσφέρει το υπέροχο άρωμα και τη γεύση του και σε μια μεγάλη ποικιλία φαγητών. Στη μαγειρική χρησιμοποιούνται κυρίως τα αποξηραμένα φύλλα του, τα οποία έχουν καφεπράσινο χρώμα, καθώς και τα άνθη του. Συνδυάζεται με ψάρια, κρέατα, σάλτσες, σούπες, λαχανικά,  σαλάτες, φρέσκια ντομάτα, ζυμαρικά, τυριά, αυγά, ακόμη και βούτυρο. Ως αρωματικό βότανο χρησιμοποιείται για τον αρωματισμό του λικέρ Βενεδικτίνη. Φημισμένο στη Μεσόγειο είναι και το θυμαρίσιο μέλι, το μοναδικό που περιέχει την ένωση μονοτερπένιο που πιστεύεται πως αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό κυττάρων στους καρκίνους του προστάτη και του μαστού.
Το θυμάρι ανακουφίζει από τον βήχα και το συνάχι, είναι τονωτικό, σπασμολυτικό και συμβάλλει στην πέψη των τροφών (γι΄  αυτόν τον σκοπό χρησιμοποιείται κυρίως το αιθέριο έλαιό του). Η θυμόλη που περιέχεται σε αυτό δρα ως αντισηπτικό και καθαριστικό των παρασίτων του εντέρου.
Να ξέρεις: Οι Ρωμαίοι στρατιώτες έκαναν μπάνιο σε νερό αρωματισμένο με θυμάρι, για να αποκτήσουν δύναμη και ενεργητικότητα, ενώ οι χειρουργοί χρησιμοποιούσαν διαλύματα θυμαριού με σαπούνι για την απολύμανση των χεριών.
Προσοχή: Η κατανάλωση του αιθέριου ελαίου μαζί με αλκοόλ πρέπει να αποφεύγεται, γιατί το έλαιο αυξάνει την απορροφητικότητα του αλκοόλ και μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο.

Tο  ΘΥΜΑΡΙ περιέχει αιθέριο έλαιο σε ποσοστό 1-2 % και κύριο συστατικό του είναι η θυμόλη,  έχει δε χρήσεις στην αρωματοποιία και στην οδοντιατρική. Έχει αντιμικροβιακή δράση και χρησιμοποιείται στην παρασκευή αλοιφών κατά των βακτηρίων των πληγών. Στη φαρμακευτική επίσης χρησιμοποιείται στη παρασκευή φαρμάκων κατά του βήχα και παθήσεων του αναπνευστικού. Το θυμάρι στην θεραπευτική του χρήση είναι τονωτικό και δυναμωτικό. Χρησιμοποιείται κατά της ατονίας του πεπτικού συστήματος, στον χρόνιο κατάρρου, κατά της λευκόρροιας και της αμηνόρροιας. Είναι ακόμη αντισπασμωδικό, καπνισμοί θυμαριού κατευνάζουν το λουμπάγκο. Κατά της δυσπεψίας και των αερίων. Αντισηπτικό, απολυμαντικό, κατευναστικό στη βρογχίτιδα, τον κοκκύτη και του επίμονου βήχα. Είναι ακόμη κατά των πονόδοντων, Αποσμητικό που βοηθά τον ύπνο. Είναι κατά των αυτοδηλητηριάσεων, κατά της διάρροιας, της δυσεντερίας και αντιπυρετικό. Υπάρχουν και καλλωπιστικές ποικιλίες που καλλιεργούνται σε διάφορους κήπους.

Θυμάρι: Διαθέτει τις περισσότερες φαρμακευτικές ιδιότητες από όλα τα αρωματικά βότανα και προέρχεται από το φυτό thymus vulgaris. Περιέχεται σε πολλά σαμπουάν, που χαρίζουν δύναμη, ελαστικότητα και όγκο στα μαλλιά. Οι αρχαίοι Έλληνες το χρησιμοποιούσαν σαν απολυμαντικό στις πληγές, ενώ οι Ρωμαίοι στρατιώτες έκαναν μπάνιο σε νερό αρωματισμένο με θυμάρι για να αναζωογονηθούν και να δυναμώσουν.

Θυμάρι 

Εξαιρετικό φυτό και από τα καλύτερα αντισηπτικά και τονωτικά βότανα.  Το εκχύλισμά του μπορεί να προλάβει το κρύωμα, ρίχνει τον πυρετό, καταπολεμά τη γρίπη, τις εντερικές διαταραχές και δερματικές λοιμώξεις. Αντισπασμωδικό των πεπτικών οδών, διευκολύνει την πέψη, ηρεμεί τις νευρικές συσπάσεις του στομάχου και του εντέρου. Δεν συνιστάται η χρήση του από υπερτασικούς γιατί ανεβάζει την αρτηριακή πίεση. Στην μαγειρική θεωρείται από τα καλύτερα μυρωδικά για το ψητό κρέας.Για την τριχόπτωση, την πνευματική διαύγεια, τους μυικούς πόνους και τους πόνους των ρευματισμών, για άσθμα, βήχα, πίεσι, κυκλοφορικό. Θυμάρι: Συκώτι, τονωτικό, χωνευ-τικό, στομάχι, καρδιά, ρευματισμούς.
Θυμάρι
Χρησιμοποιούμενα Μέρη:
- Τα νεαρά φύλλα
Δράση:
- Κοκύτης, Βήχα, Διάρροια, γαστρικές διαταραχές – Βράζουμε σε μισό λίτρο νερό 1-2 κουταλιές της σούπας
  καλά κομμένα φυλλαράκια και πίνουμε.
- Πληγές που αργούν να επουλωθούν – Με το ίδιο αφέψημα πλένουμε την προβληματική περιοχή.
Θυμάρι
Χρησιμοποιούμενα Μέρη:
Τα νεαρά φύλλα
Δράση:
Κοκύτης, Βήχα, Διάρροια, γαστρικές διαταραχές – Βράζουμε σε μισό λίτρο νερό 1-2 κουταλιές της σούπας
  καλά κομμένα φυλλαράκια και πίνουμε.
Πληγές που αργούν να επουλωθούν – Με το ίδιο αφέψημα πλένουμε την προβληματική περιοχή.
Θυμάρι

Μπαχαρικό το οποίο προέρχεται από το φυτό
Thymus Vulgaris, το οποίο είναι γνωστό και ως σμάρι, χαμοθρούμπι ή γαϊδουρόθυμος. Μικρός αρωματικός θάμνος, με περιεστραμμένα φύλλα και άνθη που βρίσκονται στις κορυφές των κλαδιών. Ανθίζει από το Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο. Το συναντάμε σε χώρες της Ασίας και της Μεσογείου αλλά και στη Βόρεια Αμερική.


Γνωστό για τις πάρα πολλές θεραπευτικές του ιδιότητες, χρησιμοποιείται για αυτό τον σκοπό κυρίως το αιθέριο έλαιό του. Οι Ρωμαίοι στρατιώτες έκαναν μπάνιο σε νερό αρωματισμένο με θυμάρι για να αποκτήσουν δύναμη και ενεργητικότητα. Στο Μεσαίωνα οι γυναίκες κεντούσαν κλαδιά θυμαριού για τους περιπλανώμενους ιππότες τους για τον ίδιο λόγο.

Αρωματικό βότανο, χρησιμοποιείται για τον αρωματισμό του λικέρ βενεδικτίνη και στην Ισπανία ως αρωματικό καθώς και στις ξιδάτες ελιές. Φημισμένο στη Μεσόγειο το θυμαρίσιο μέλι της Σικελίας, μια που οι μέλισσες αγαπούν ιδιαίτερα το θυμάρι.

Στην αρχαία Ελλάδα το θυμάρι καίγονταν σαν θυμίαμα στους ναούς.

Εχει αντισηπτικές και αναισθητικές ιδιότητες και μια ποικιλία του, η
Thymus Herba-barona έχει άρωμα όμοιο με αυτό του κύμινου. Διαλύματα θυμαριού με σαπούνι χρησιμοποιούσαν οι χειρουργοί για την απολύμανση τών χεριών.

Φύλα
Χρησιμοποιούνται κυρίως τα αποξηραμένα φύλλα του, τα οποία έχουν καφεπράσινο χρώμα, καθώς και τα άνθη του. Στη μαγειρική χρησιμοποιείται σαν καρύκευμα σε μια μεγάλη ποικιλία φαγητών όπως τα ψάρια, τα κρέατα, τις σάλτσες, τις σούπες, τα λαχανικά, τις σαλάτες, τη φρέσκια ντομάτα, σε ζυμαρικά, σε τυριά, στα αυγά ακόμη και στο βούτυρο.

Πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση του αιθέριου ελαίου μαζί με αλκοόλ γιατί αυτό αυξάνει την απορροφητικότητά του και μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο. Σύμφωνα μάλιστα με λαϊκούς θεραπευτές το άγριο θυμάρι μπορεί να βοηθήσει έναν αλκοολικό να κόψει το ποτό προκαλώντας του εμετό, διάρροια, εφίδρωση, δίψα και αποστροφή για το αλκοόλ.

βόδι, χοιρινό, μοσχάρι ψητό, μοσχαρίσια γλώσσα, αρνί ψητό, αρνί μπούτι, κυνήγι ψητό, κότα, γαλοπούλα, άγρια πουλιά, ψάρι στον ατμό, φασολάκια, καρότα, μανιτάρια, σάλτσες ντομάτας, σούπες, λαχανικά, σαλάτες, φρέσκια ντομάτα, ζυμαρικά, τυριά, αβγά, βούτυρο, σος βινεγκρέτ, γεμιστά χωρίς κιμά
Αγριοθυμάρι
Χρησιμοποιούμενα Μέρη:
Αποξηραμένο το ανθισμένο φυτό
Δράση:
 Κοκύτης, Βρογχίτιδα, Βήχα, Διάρροια –Σε μισό λίτρο νερό 1-2 κουταλιές της σούπας αποξηραμένο αγριοθυμάρι, το αφήνουμε για λίγες ώρες (δεν βράζουμε) και πίνουμε.
Πληγές – Με το ίδιο αφέψημα πλένουμε την προβληματική περιοχή.
Θυμάρι 
Είναι το φυτό από το οποίο οι μέλισσες κάνουν το πιο ονομαστό μέλι. Καταπραϋντικό σε προβλήματα στομάχου και εντέρων, ανακουφίζει από το βήχα, το συνάχι, τη γρίπη και δρα κατά των ιών και ως εφιδρωτικό για τον πυρετό. Τονώνει το νευρικό σύστημα, καταπραΰνει την ένταση, την αϋπνία και χαρίζει πνευματική διαύγεια.