Sonntag, 28. Juli 2013

Δενδριλίβανο



Δενδριλίβανο (Rosmarinus Officinalis)


Δενδρολίβανο -Rosmarinus officinalis-Labiatae-.
Τό δενδρολίβανο είναι στομαχικό, τονωτικό, έμμηναγωγό, καί χολαγωγό.
Κατά τής χρονίας χολοκυστίτιδος, υδρωπος μέ χοντρό σικότι, ικτερου άπό ηπατίτιδα.
Είναι ακόμη τό δενδρολίβανο έπουλωτικό τών πληγών, αντισηπτικό, άντισπασμωδικό ναρκωτικό, κατά του χρόνιου κατάρρου τών πνευμόνων καί άντιρευματικό.
Καί ακόμη κατά τών αερίων τής κοιλίας, τονωτικό τής κυκλοφορίας του αίματος καί άλλων λειτουργιών.
(Εύρύνει τούς ίστούς καί τούς προμηθεύει αίμα).
Είναι φυτό κατάλληλο γιά τούς νευρικούς πονοκέφαλους.
Πιστεύεται ότι ή τοποθέτηση του φυτου στο κεφάλι ξεκουράζει τούς πνευματικώς κουρασμένους.
Βλαστάρια δενδρολίβανου στο κρασί δίνουν ποτό τονωτικό τής καρδίας.
Πλύσιμο του τριχωτού δέρματος τής κεφαλής συντελεί στήν ανάπτυξη τών τριχών.
Μέ πλύσεις ή μπάνια είναι ευεργετικό του δέρματος.
(Μέ κατάπλασμα τράβα τό αίμα σέ ώρισμένες θέσεις).
Τά άνθη του δενδρολίβανου καί τά φύλλα του είναι κατά του άσθματος, κατά του κοκκύτη κατά τής γρίππης κατά τής αδυναμίας καί ευεργετικά σέ άλλες ακόμη περιπτώσεις.
«Πιστεύεται δτι, φύλλα του δενδρολίβανου μαζί μέ ρίζες τσουκνίδας και ρίζες λάππας πού θά μουσκέψουν σέ οινόπνευμα δίνουν φάρμακο πού μέ εντριβές στο τριχωτό μέρος της κεφαλής προκαλούν τριχοφυΐα
Η σκόνη τών φύλλων του δενδρολίβανου θεωρείται έπουλωτιΚή τών πληγών.
Τό αιθέριο έλαιο του διώχνει τό σκόρο.

«Για βαλσάμωμα χρησιμοποιείται τό λάδι του δενδρολίβανου».
Αφέψημα φύλλων δενδρολίβανου χρησιμοποιείται ώς λοσιόν κατά τών γαγγραινωδών πληγών.
Γιά αρωματικά μπάνια τών ρευματισμών τών αρθρώσεων, γιά εντριβές πρηξιμάτων.
Ή χημική σύνθεση του είναι: Ταννίνη, πικρή ουσία, αΙθέριο έλαιο σέ μεγάλη ποσότητα, μπορνεόλ, σινεόλ, καμφορά.
Τό δενδρολίβανο χρησιμοποιείται, γιά εσωτερική χρήση, μέ έγχυμα (5-15 γρ.
σέ ένα κιλό νερό) και μέ παρασκεύασμα οίνοπνευματουχο ν- 30-60 γρ.
σέ ένα κιλό κρασί, 2-3 ποτήρια τήν ήμερα.
Εσωτερικώς παίρνεται ακόμη και τό λάδι του σέ σταγόνες — 4 σταγόνες σέ ποτό —.
Γιά εξωτερική χρήση, 50 - 60 γρ.
σέ ενα λίτρο νερό βραστό (μπάνια γιά τούς ρευματισμούς τών αρθρώσεων, μπάνια τονωτικά αρωματικά) και ώς βάμμα τού λαδιού γιά εντριβές ή και μέ κομμάτια τοϋ φυτου μέσα σέ λάδι.
Τό δενδρολίβανο παίρνει μέρος σέ ένα μίγμα άπό οκτώ διαφορετικά φυτά μέ τό «τσάι» του οποίου ξεπλένονται τά μαλλιά ύστερα άπό κανονικό λούσιμο και καλό ξέπλυμα μέ νερό.
Τό «τσάι» αυτό (έγχυμα) είναι ιδιαίτερα ευεργετικό, τονωτικό τών μαλλιών.
Τά φυτά είναι: Δενδρολίβανο, Φασκόμηλο, Μάλαθρο, Τίλια, Χαμόμηλο, Τσουκνίδα, Άχιλλαία, Έκουίζετο.
Άπό αυτά, τό Μάλαθρο, Τίλια, και χαμόμηλο τό παίρνουμε σέ ίσες ποσότητες τά δέ άλλα σέ μικρότερες ποσότητες.
"Αν πρόκειται γιά ξανθά μαλλιά βάζουμε περισσότερο χαμόμηλο.
ένώ γιά σκουρα μαλλιά βάζουμε περισσότερο δενδρολίβανο και λίγο χαμόμηλο — 2 κουταλάκια άπό τό μίγμα σέ ένα κιλό νερό.
Βάζομε τό μίγμα σέ δοχείο και χύνουμε μέσα ένα κιλό βραστό νερό.
Σκεπάζομε και άφίνουμε ώσπου νά γίνη χλιαρό, και μέ αυτό ξεπλένουμε τά.
μαλλιά επανειλημμένα μετά τό λούσιμο, πού είπαμε παραπάνω.
Τσάι του δενδρολίβανου είναι και κατά της λιποθυμίας.
Ρίζες δενδρολίβανου μέ κρασί βρασμένες (ώσπου νά μείνη τό ένα τρίτο) είναι κατά τής δυσεντερίας.
"Ανθη δενδρολίβανου κοπανισμένα μέ ζάχαρη (νά γίνουν πάστα) είναι κατά τών ζαλάδων.
Φρέσκιες κορυφές του φυτου κοπανισμένες, πάνω στις αιμορροΐδες τις ξεραίνει.
Δενδρολίβανο βρασμένο μέ κρασί είναι κατά τής αϋπνίας.
Φρέσκιες κορυφές του φυτου επάνω σέ απόστημα, τό ωριμάζουν, τό ανοίγουν.
Τό φυτό αυτό μέ τις τόσες ίδιότητες εθεωρείτο και ότι καθαρίζει τό αίμα και ακόμη δτι είναι ευεργετικό στήν αναπνοή και δτι ό χυμός του φυτου μέσα στο αυτί στάματα τόν πόνο (μέ βαμβάκι στριμμένο).
Κοπανισμένοι σπόροι δενδρολίβανου εσωτερικώς είναι κατά τής κίτρινης δψεως του προσώπου.
Φρέσκιες κορυφές σάν κατάπλασμα θεραπεύουν τις χοιράδες.
Και ακόμη : Τό Δενδρολίβανο είναι κατά τών παραλύσεων καί τών νευρικών παθήσεων.
Κατά της χλωρώσεως και κατά της χρονιάς δυσπεψίας.
Γιά εσωτερική χρήση 10-30 γρ.
ανθισμένων κορυφών νά βράσουν σέ ένα λίτρο νερό.
Πίνεται σάν ρόφημα.
Γιά τά μαλλιά 50 γραμ.
σέ 1 λίτρο νερό, νά βράσουν μισή ώρα.
Μέ αυτό πλένεται τό κεφάλι γιά μιά εβδομάδα πρωι βράδυ, και έπειτα βούτρσισμα (τονώνει και διατηρεί τό χρώμα τών μαλλιών).
Τό δένδρολίβανο τέλος ειναι και κατά της υστερίας.
Και τό κρύο τσάι του στό όποιο θά προστεθή βόρακας ειναι κατά της πιτυρίδας.
ΔΕΝΔΡΟΛΙΒΑΝΟΤο δενδρολίβανο, για άσθμα, βήχα, γρίππη, κοκκίτη, πυρετό, ζαλάδες, ημικρανίες, βροχίτιδα, πέτρα στη χολή, αρθρίτιδα.
Στην αρχαία Ελλάδα το θεωρούσαν δώρο της θεάς Αφροδίτης. Σήμερα, τα αποξηραμένα φύλλα και άνθη του χρησιμοποιούνται ευρέως στη μαγειρική  Νοστιμίζουν το αρνί, το ψάρι, το βοδινό, το κουνέλι, το κοτόπουλο, τις τηγανητές ή ψητές πατάτες, τα λαχανικά, το ρύζι και διάφορα αλλαντικά. Έμβρεγμα δενδρολίβανου σε λευκό κρασί τονώνει την καρδιά, την όραση και βελτιώνει την μνήμη, ενώ παράλληλα ενεργοποιεί τους νεφρούς και βοηθά σε περιπτώσεις υδρωπικίας. Το κρασί αυτό βοηθά επίσης σε πονοκεφάλους που προκαλούνται από αδύναμη κυκλοφορία, διότι το δενδρολίβανο είναι διεγερτικό του κυκλοφοριακού και του νευρικού συστήματος.
Να ξέρεις: Το ζεστό έγχυμα δενδρολίβανου είναι θαυμάσιο για πονοκέφαλο, γρίπη, κρυολογήματα, ρευματισμούς και δυσπεψία, επίσης ενεργεί ως διεγερτικό στους θυλάκους των τριχών και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περιπτώσεις πρόωρης φαλάκρας. Δρα και κατά της πιτυρίδας (μαζί με βόρακα και κρύο νερό). Σε γαργάρες, είναι χρήσιμο για την αντιμετώπιση ελκωδών πληγών του στόματος. Εξωτερικά μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για την ανακούφιση μυϊκών πόνων, ισχιαλγίας και νευραλγίας.
Προσοχή: Η κατανάλωση δενδρολίβανου σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να είναι επιβλαβής, ιδίως για τις εγκύους, στις οποίες μπορεί να προκαλέσει αποβολή. Συμπτώματα της υπερδοσολογίας είναι ζαλάδες, παραισθήσεις, σπασμοί, ενώ προκαλούνται βλάβες στο βλεννογόνο των νεφρών και των εντέρων. Και στη μαγειρική όμως, αν βάλουμε μεγαλύτερη ποσότητα από όσο πρέπει, το φαγητό θα πάρει μια γεύση καμφοράς.
Ελιξίριο της νεότητας, διεγερτικό, καταπραϋνικτό για τις εκκρήσεις της χολής, τις κολίτιδες, την ουλίτιδα. Βοηθά για την καταπολέμηση της νόσου Alzheimers και Lou Gehrigs. Δενδρολίβανο: Ελιξίριο νεότητας, τριχόπτωση, πιτυρίδα, καρδιά, συκώτι.
Δενδρολίβανο: Χρησιμοποιείται κυρίως ως καρύκευμα στη μαγειρική. Προέρχεται από το φυτό rosemarinus officinalis και έχει εξαιρετικές τονωτικές ιδιότητες. Ως συστατικό στο σαμπουάν δίνει δύναμη και λάμψη στα μαλλιά.

Το δεντρολίβανο είναι το φαρμακευτικό μπαχαρικό το οποίο προέρχεται από το φυτό Rusmarinus Officinalis και φυτρώνει σε πολλά μέρη της Μεσογείου. Έχει μια χαρακτηριστική μυρωδιά και βγάζει κάτι λευκά άνθη που ανθίζουν το καλοκαίρι.
Το χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι για να θεραπεύσουν διάφορες αρρώστιες. Επίσης, διακοσμούσαν τα αγάλματα των θεών, το χρησιμοποιούσαν σαν στεφάνι γιατί έχει την ιδιότητα να τονώνει την μνήμη. Ακόμα το χρησιμοποιούσαν σαν καλλυντικό στον μεσαίωνα, και σαν ελιξίριο το οποίο είχε μεταμορφώσει μια 70χρονη σε μια νεαρή κοπέλα.
Τα φύλλα του μπορούν να προκαλέσουν θάνατο. Συνιστάται σε όσους κουράζονται πνευματικά και σωματικά. Χρησιμοποιείται για λούσιμο γιατί δυναμώνει και σκουραίνει τα μαλλιά και στην καλή λειτουργία της μνήμης. Για τους αρχαίους ρωμαίους ήταν χρήσιμο για τις τελετές, γιατί εξασφαλίζει χαρούμενη ζωή και ειρήνη μετά το θάνατο. Για τους Χριστιανούς είναι ιερό φυτό γιατί χρησιμεύει στην τέλεση αγιασμού.
Το ρόφημα καταπραΰνει τους σπασμούς της κοιλιάς, και είναι αντιδιαβητικό και κατά του άσθματος. Το κρασί είναι τονωτικό για την καρδιά και την όραση.Αντισηπτικό για πληγές:Ρίχνουμε επάνω στην πληγή σκόνη από τριμμένα φύλλα δεντρολίβανου. Μπάνιο σε αφέψημα δεντρολίβανου καταπραΰνει τους ρευματισμούς. Επίσης σε συνδυασμό με άλλα βότανα είναι αποτελεσματικό κατά της τριχόπτωσης.Αφέψημα: Βράζουμε άνθη και φύλλα δεντρολίβανου μια κουταλιά του γλυκού σε ένα φλιτζάνι νερό και πίνουνε 2 φορές την ημέρα.
  Τρόπος παρασκευής κρασιού
Βάζουμε σε ένα μπουκάλι λευκό κρασί μερικά κλωνάρια δεντρολίβανου και τα αφήνουμε για αρκετές  μέρες. Πίνουμε 1 ποτήρι την ημέρα.
το δεντρολίβανο ......"μύρισέ το και θα νοιώσεις νέος".....
έλεγαν από πολύ παλιά.....
η "τετάρτη λιβανωτίς"του Διοσκουρίδη λοιπόν είναι -εκτός των πολλών άλλων ιδιοτήτων του-ένα από τα απαραίτητα βότανα αν θέλουμε να διατηρήσουμε υγιές το κυκλοφοριακό μας σύστημα...
είναι τονωτικό των τριχοειδών αγγείων....
άριστο για την ανακούφιση των πονεμένων άκρων-δέκα σταγόνες στο νερό του μπάνιου μας είναι αρκετές για να ανακουφιστούν οι πόνοι....
ενώ μασάζ στις πονεμένες αρθρώσεις με λίγες σταγόνες από το λάδι του ανακατεμένες με αμυγδαλέλαιο φέρνουν αμέσως ανακούφιση....
το έγχυμά του -εκτός των άλλων ιδιοτήτων του-συμβάλει στην μείωση των ελεύθερων ριζών και στην βελτίωση της ροής του αίματος.....
ας μην ξεχνάμε λοιπόν ποτέ ότι τα βότανα είναι απαραίτητα για την διατήρηση της υγείας μας -η οποία είναι αναφαίρετο και μη διαπραγματεύσιμο δικαίωμά μας-και θα πρέπει να υπάρχουν πάντα στα ντουλάπια της κουζίνας μας-δεν θα σταματήσω να το τονίζω αυτό-............
Δενδρολίβανο: Χρησιμοποιείται κυρίως ως καρύκευμα στη μαγειρική. Προέρχεται από το φυτό rosemarinus officinalis και έχει εξαιρετικές τονωτικές ιδιότητες. Ως συστατικό στο σαμπουάν δίνει δύναμη και λάμψη στα μαλλιά.
Δεντρολίβανο
Χρησιμοποιούμενα Μέρη:
- Αποξηραμένα τα φύλλα
Δράση:
Είναι αντισηπτικό, διουρητικό και εφιδρωτικό.
- Για αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος, Για έκκριση πεπτικών υγρών και χολής, για ημικρανίες – Βράζουμε μια χούφτα αποξηραμένα φύλλα σε μισό λίτρο νερό, το αφήνουμε για λίγο και πίνουμε.
- Πληγές και ρευματισμούς – Με το ίδιο αφέψημα πλένουμε την προβληματική περιοχή.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Σε μεγάλες δόσεις μπορεί να προκαλέσει ίλιγγο και σπασμούς.
Δενδρολίβανο Είδος κοινό της Ελληνικής χλωρίδας, γνωστό επίσης ως λασμαρί, δυσομαρίνι και λιβανόδεντρο. Συναντάται στην αρχαία ιατρική υπό μορφή παρασκευάσματος εναντίον του τετάνου, οι δε σπόροι του για τη θεραπεία της παράλυσης. Σαν φαρμακευτικό φυτό έχει ιδιότητες τονωτικές και αντιστηπτικές. Αποτελεί ιδανική πρόταση για την καταπολέμηση της αναιμίας, της αϋπνίας και των ζαλάδων. Είναι επίσης εξαιρετικά χρήσιμο για την αύξηση της προσοχής, γιατί βελτιώνει την αιμάτωση του εγκεφάλου. Στις μέρες μας μελετάται επίσης η συμβολή του στην καταπολέμηση της νόσου του Ατσχάιμερ αλλά και του διαβήτη. Ως καλλυντικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μορφή ατμού για βαθύ καθαρισμό του προσώπου και ενίσχυση του δέρματος. Η κομπρέσα από δεντρολίβανο βοηθά τα προσημένα μάτια, ενώ συνιστάται και για τα λιπαρά μαλλιά, καθώς χαρίζει λάμψη, βελτιώνει το σκούρο χρώμα τους και δρα κατά της πιτυρίδας. Για το σώμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αναζοωγονητικό έγχυμα στο μπάνιο, καθώς και για δροσιστικά και αποσμητικά ποδόλουτρα. Εξωτερικά, ως λοσιόν βοηθά ακόμη στην ανάπτυξη των μαλλιών και σταματά την τριχόπτωση ενώ από τα φύλλλα και τα άνθη του παράγεται αιθέριο έλαιο χρήσιμο στη φαρμακευτική των αρωματοποιία και την σαπωνοποιία.
Δενδρολίβανο
Ενδείκνυται για την ατονία, αυπνία, εξάντληση, άγχος, πονοκεφάλους και ζαλάδες, ενώ συμβάλλει στην αύξηση της προσοχής, γιατί βελτιώνει την αιμάτωση του εγκεφάλου. Εξωτερικά χρησιμοποιείται σαν αντισηπτικό για πληγές και για τη μείωση της τριχόπτωσης.
Μπαχαρικό το οποίο προέρχεται από το φυτό Rosmarinus Officinalis, γνωστό και ως ροζμαρίνος ο φαρμακευτικός. Είναι θάμνος, ημι-αυτόφυτος σε πολλά μέρη της Ελλάδας και γενικότερα στις χώρες τής Μεσογείου. Προτιμά τα ξηρά και χέρσα εδάφη, εκεί που φυτρώνει και το φασκόμηλο, το θυμάρι κλπ. Εχει πολύ χαρακτηριστική μυρωδιά (μυρωδιά καμφοράς), με μικρά λευκά άνθη και βαθυπράσινα φύλλα και ανθίζει το καλοκαίρι.

Το δεντρολίβανο το εκτιμούσαν ιδιαίτερα στην αρχαιότητα για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Στην αρχαία Ελλάδα το θεωρούσαν δώρο της θεάς Αφροδίτης στους ανθρώπους και το χρησιμοποιούσαν στις θυσίες ζώων- το έκαιγαν στους βωμούς. Διακοσμούσαν με αυτό τα αγάλματα των θεών και οι μαθητές όταν μελετούσαν το χρησιμοποιούσαν σα στεφάνι, χάρη στην ιδιότητά του να τονώνει τη μνήμη.

Αργότερα, κατά το μεσαίωνα, χρησιμοποιήθηκε και σε καλλυντικά σκευάσματα. Στην ιστορία αναφέρεται ένα ελιξίριο το οποίο κατασκευαζόταν κατόπιν απόσταξης δεντρολίβανου, κέδρου και τερεβινθίνης που μεταμόρφωσε μία παράλυτη 70χρονη πριγκίπισσα σε μια ελκυστική νεαρή κοπέλα τη οποία ζήτησε σε γάμο ο βασιλιάς τής Πολωνίας το 1370. Το ελιξίριο αυτό ονομάστηκε "Το νερό τής βασίλισσας τής Ουγγαρίας".

Φύλα
Το αιθέριο έλαιο που περιέχεται στα φύλλα και τα λουλούδια του, μπορεί σε μικρές ποσότητες να προκαλέσει το θάνατο. Βέβαια για να παραχθεί αυτή η ποσότητα χρειάζεται πολύ μεγάλες ποσότητες κλαδιών του φυτού. Πρέπει να γνωρίζει κανείς τη χρήση του και να αποφεύγει τις υπερβολές. Παρόλο που είναι εξαιρετικά τονωτικό και διεγερτικό και συνίσταται σε όσους κουράζονται πολύ -σωματικά και πνευματικά- καθώς επίσης και σε σεξουαλικά προβλήματα που σχετίζονται με έντονη κόπωση, πρέπει, όταν χρησιμοποιείται με θεραπευτικούς σκοπούς να γνωρίζει κανείς πώς να το χρησιμοποιεί. Στα χωριά το χρησιμοποιούσαν ως "εκτρωτικό" για αυτό θα πρέπει να αποφεύγεται κατά την εγκυμοσύνη. Σαν έγχυμα για λούσιμο βοηθά κατά της αλωπεκίας, δυναμώνει και σκουραίνει τα μαλλιά και βοηθά στη λειτουργία της μνήμης!

χοιρινό ψητό, βοδινό (συκώτι, κιμάς), μοσχάρι (ψητό, συκώτι, ραγκού), αρνί (ψητό, σπάλα, μπούτι, ραγκού), άγρια πουλιά, κότα (ψητή, στον ατμό, σούπα), πάπια (ψητή, στον ατμό), χήνα, γέμιση πουλερικών, πουλερικά (φρικασέ, ραγκού), κομπόστες φρούτων, σπανάκι, σάλτσα για μαρινάτα, ψάρι, κουνέλι, τηγανητές ή ψητές πατάτες, λαχανικά, ρύζι, αλλαντικά, μπουρμπουριστοί χοχλιοί (σαλιγκάρια τηγανητά), σπαγγέτι, πίτσα
Το δενδρολίβανο (αρχ. ελλ. ἀπόσπληνος)[1], γνωστό και ως αρισμαρί, στην Κύπρο είναι γνωστό με το όνομα λασμαρί, είναι αρωματικός, αειθαλής θάμνος ο οποίος ανήκει στο γένος Ροσμαρίνος και στην οικογένεια των Χειλανθών. Tο γένος Rosmarinus περιλαμβάνει, εκτός του γνωστού (R. officinalis) που αναφέρεται και ως λιβανωτίς (Διοσκ.) και ως δενδρολίβανον το φαρμακευτικόν, και μερικά άλλα είδη, μεταξύ των οποίων και τα ακόλουθα: Ροσμαρίνος ο εριοκάλυξ (R. eriocalyx) και Ροσμαρίνος ο γναφαλώδης (R. tomentosus)[2]. Η λατινική ονομασία του φυτού Rosmarinus σημαίνει δροσιά της θάλασσας και είναι σύνθετη από τις λέξεις ros (δροσιά) και marinus (θαλάσσιος), γιατί πιστευόταν ότι το φυτό μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς πότισμα, αρκούμενο μόνο στην υγρασία που έρχεται από τη θάλασσα.[3] Γνωστό φυτό στην αρχαιότητα όταν οι Αρχαίοι Έλληνες το χρησιμοποιούσαν σε διάφορες θρησκευτικές τελετές και γιορτές, σε στολισμούς κτηρίων, ναών και ως καύσιμο για θυμίαμα. Η καταγωγή του είναι από τις περιοχές της Μεσογείου αλλά σήμερα εκτός από τις περιοχές αυτές καλλιεργείται ως καλλωπιστικό για τα ωραία κυανά άνθη του σε όλη σχεδόν την Ευρώπη και τις εύκρατες περιοχές της Αμερικής. Περιέχει τανίνη και αιθέριο έλαιο, το οποίο εξάγεται με απόσταξη κυρίως από τις κορυφές των ανθοφόρων βλαστών. Τα άνθη του προτιμώνται από τις μέλισσες και γίνονται πηγή για την παραγωγή μελιού.
Είναι πυκνόφυλλος και πολύκλαδος θάμνος με ύψος που δε ξεπερνά τα 2 μέτρα. Τα φύλλα του είναι δερματώδη, μικρά , γραμμοειδή και μοιάζουν με πευκοβελόνες. Η πάνω επιφάνεια των φύλλων έχει χρώμα σκούρο πράσινο και η κάτω επιφάνεια είναι ελαφρώς χνουδωτή με χρώμα λευκό ή αχνά γκριζωπό. Τα άνθη βρίσκονται κατά ομάδες και βγαίνουν στις μασχάλες των φύλλων. Το χρώμα τους είναι μοβ, κυανόλευκο ή και λευκό. Δεν έχει ιδιαίτερη ανάγκη από πότισμα και μπορεί να φυτρώσει και σε βραχώδεις ορεινές περιοχές. Οι βλαστοί έχουν ένα ευχάριστο άρωμα που μοιάζει με αυτό του τσαγιού και η γεύση τους είναι ελαφρώς πικρή και λίγο καυτερή.