Sonntag, 28. Juli 2013

Origanum dictamnus





Δίκταμνο -Origanum dictamnus-Labiatae-.
Τό γνωστό «Δίκταμνο» της Κρήτης τό εξαίρετο ζεστό ρόφημα μέ τις αρωματικές θεραπευτικές του ιδιότητες είναι φυτό αρωματικό, άντισπασμωδικό, έμμηναγωγό, τονωτικό και έπουλωτικό.
Χρησιμοποιείται ως έγχυμα (4-15 γρ.
σε ένα λίτρο βραστό νερό).
Άπό αυτό 2 φλιτζάνια τήν ήμερα.
Όμοίως και ώς οινοπνευματουχο (μουσκεύοντας σέ άσπρο κρασί 20-30 γρ.
σέ ένα λίτρο κρασί), άπό αυτό 2 ποτήρια τοΰ κρασιού τήν ήμερα.
Έξωτερικώς χρησιμοποιείται μέ καταπλάσματα στις πληγές και στους μώλωπες.
Τό φυτό αυτό στό όποιο αποδίδουν Ιδιαίτερη αξία ανάμεσα στά παρόμοια αρωματικά, περιέχει: αιθέριο έλαιο κοκκινωπό, και καμφορά.
Έχει όνομασθεί, τό «έπουλωτικό τών Θεών».
Αποδοτικές είναι οί ανθισμένες κορυφές του, πού κλεισμένες καλά σέ κουτί έχουν δυνατή μυρωδιά σάν βάλσαμο.
  •  
  • Δίκταμο  (Origanum dictamnus) δίκταμο είναι διουριτικό, και για στομαχόπονο.
  • Το αιθέριο έλαιο με προέλευση τα βράκτια τόσο του καλλιεργούμενου όσο και του άγριου φυτού εμφανίζει ασθενή αντισταφυλοκκοκική δράση. Αντίθετα το αιθέριο έλαιο των φύλλων τόσο του καλλιεργούμενου όσο και άγριου φυτού εμφανίζει αξιοσημείωτη δράση.  Εκτός από κυτταροτοξική, το αιθέριο έλαιο του Origanum dictamnus εμφανίζει και εντομοκτόνο δράση. Ο Δίκταμος χρησιμοποιείται παραδοσιακά ως αντι-αιμοραγική, επουλωτική ουσία, τελευταία επιβεβαιώθηκε η δράση του κατά του έλκους του στομάχου. Η αντιοξειδωτική δράση του υδατικού εκχυλίσματος είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς είναι εμφανής η δυνατότητα εκμετάλευσης της στη βιομηχανία τροφίμων ως συντηρητικού. Οι χρήσεις που αναφέρονται στην βιβλιογραφία είναι ώς πεπτικό, αντιμικροβιακό, αντισηπτικό, ανθελμινθικό ,αντιαιμορραγικό, επουλωτικό, εμμηναγωγό, σπασμολυτικό, καταπραϋντικό των στομαχικων πόνων και των νευρικών διεγέρσεων. Έχει αναφερθεί επίσης ότι διευκολύνει την κατάκλιση (έγκυες) και ως αντιεπιληπτικό.  Το αιθέριο έλαιο έχει επίσης και οικονομική σημασία στην οινοποιία και στην κοσμετολογία.

Απο έρευνες που έχουν γίνει διαπιστώθηκε οτι τα αιθέρια έλαια που περιέχουν θυμόλη και καρβακρόλη έχουν ισχυρή και ευρέους φάσματος δράση σε σχετικά χαμηλές συγκεντρώσεις.πάνω στην αντιβακτηρική δράση των αιθέριων  ελαίων που περιέχονται στη ρίγανη αλλά και στο θυμάρι  αποδείχθηκε οτι είναι αποτελεσματικά εναντίον των στελεχών Δίκταμο Κρήτης: στομαχοπαθήσεις, αφροδισιακό, τονωτικό, ζάχαρο.



Δίκταμο Από τα χαρακτηριστικά φυτά της Κρήτης και από τα αγαπημένα βότανα των Κρητικών, οι οποίοι το χρησιμοποιούν για να καταπολεμήσουν το συνάχι, τη γρίπη, τους πονοκεφάλους, τις πεπτικές διαταραχές, τους ρευματισμούς κλπ. Σε εξωτερική χρήση βοηθά στην επούλωση τραυμάτων και εξάλειψη των μωλώπων. Στη Μινωϊκή εποχή είχε τιμητική θέση αφού θεωρούνταν το πολυτιμότερο βότανο.
Δίκταμο Φρύγανο ενδημικό της Κρήτης με φαρμακευτικές ιδιότητες γνωστές ήδη από την αρχαιότητα. Χρησιμοποιείται ως φάρμακο με τη μορφή συνήθως του αφεψήματος. Χρησιμοποιείται σαν αντισπασμωδικό, τονωτικό, αντιδιαβητικό και επουλωτικό των πληγών (περιγράφεται έτσι ήδη από την εποχή του Θεόφραστου). Το αιθέριο έλαιο του δικτάμου, το δικταμέλαιο, χρησιμοποιείται για τον αρωματισμό διαφόρων ηδυπότων, ιδίως του βερμούτ, καθώς και στην αρωματοποιϊα και τη φαρμακευτική.
Το Δίκταμοέρωντας ή στοματόχορτο ή στομαχοβότανο) (επιστημονική ονομασία: Origanum dictamnus) είναι ένα ενδημικό φυτό που συναντάται στην Κρήτη και χρησιμοποιείται ως ρόφημα. Το όνομα προέρχεται από το όρος Δίκτη (Λασιθιώτικα) όπου παλαιότερα αφθονούσε.
Είναι χαμηλός ημιξυλώδης θάμνος. Οι βλαστοί του φθάνουν μέχρι 40 εκ ύψος. Όλο το φυτό είναι τριχωτό και δίνει μια βελούδινη υφή. Τα φύλλα είναι λευκοπράσινα κυκλικά ή ωοειδή του ίδιου πλάτους και μήκους με διαστάσεις 15 χιλιοστά και τα άνθη του είναι ρόδινα μήκους 11 χιλ. Είναι φυτό της Κρήτης και απαντάται σ’ όλο το νησί με βράχους σε υψόμετρο 0 -1900 μέτρα.

Το φυτό έχει ιδιαίτερη οικονομική σημασία για την Κρήτη καθώς είναι το μοναδικό βότανο που καλλιεργείται και αυτό βοήθησε στη διάσωσή του, γιατί κατά καιρούς η υψηλή εμπορική τιμή του το έκανε ελκυστικό στους συλλέκτες. Ειδικότερα καλλιεργείται εδώ και 70 χρόνια στην Έμπαρο σε δύο ποικιλίες, την στενόφυλη και την πλατόφυλη.
Ο Ιπποκράτης το θεωρεί «ωκυτόνιον» (διευκολύνει τον τοκετό) και το χρησιμοποιούσε κατά των παθήσεων του στομάχου και του πεπτικού συστήματος, στους ρευματισμούς, τα αρθριτικά, ως επουλωτικό, εμμηναγωγό, τονωτικό και αντισπασμωδικό. Ο Διοσκουρίδης πίστευε ότι εμβάλει τα νεκρά έμβρυα. Η λαϊκή θεραπευτική χρησιμοποιεί το δίκταμο ως επουλωτικό εσωτερικών πληγών για το στομαχόπονο και τον πονόλαιμο.
Το Δίκταμοέρωντας) (επιστημονική ονομασία: Origanum dictamnus, Ορίγανον το δίκταμνον[1]) είναι ένα ενδημικό φυτό που συναντάται στην Κρήτη και χρησιμοποιείται ως ρόφημα. Το όνομα προέρχεται από το όρος Δίκτη (Λασιθιώτικα) όπου παλαιότερα αφθονούσε. Ειδικότερα καλλιεργείται εδώ και 70 χρόνια στην Έμπαρο, [2]. Τα φύλλα του είναι χνουδωτά και έχουν χρώμα γκριζοπράσινο[3]. Το δίκταμο λέγεται και δίκταμνο(ς).
Στη Μινωική Κρήτη και την Αρχαία Ελλάδα ήταν ένα από τα σπουδαιότερα φαρμακευτικά φυτά. Ο Ιπποκράτης το χρησιμοποιούσε κατά των παθήσεων του στομάχου και του πεπτικού συστήματος, στους ρευματισμούς, τα αρθριτικά, ως επουλωτικό, εμμηναγωγό, τονωτικό και αντισπασμωδικό.
Ο Δίκταμος (Origanum dictamnus) είναι ενδημικό φρύγανο της Κρήτης και αυτοφύεται πρακτικά σε όλα τα βουνά του νησιού κι όχι μόνο στη Δίκτη όπως το θέλει το όνομά του. Εξαπλώνεται από το επίπεδο της θάλασσας μέχρι τα 1.600 μ. αποκλειστικά σε γκρεμνό και φαράγγια (υποχρεωτικό χασμόφυτο). Είναι ένα μικρό φυτό με μήκος 30 έως 40 εκ., πολύ δυνατής οσμής και γεύσης, τα φύλλα του είναι σχετικά μικρά αλλά παχουλά, και καλύπτονται από χνούδι, τα άνθη του έχουν βιολετί χρώμα.
Το δίκταμο έχει αντισηπτική δράση, τονωτική και αντισπασμωδική. Χρησιμοποιείται για την επούλωση των τραυμάτων, ως καταπραϋντικό του πεπτικού συστήματος, καθώς και κατά της γρίπης και του κρυολογήματος. Δρα σπασμολυτικά και συμβάλει στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση των κυκλοφορικών και καρδιολογικών προβλημάτων, ανακουφίζει από πονοκεφάλους, και στομαχικές διαταραχές, πονόδοντους και αποστήματα. Ενεργεί επίσης, ως αντιδιαβητικό, εμμηναγωγό αλλά και ως αφροδισιακό (στην Κρήτη το αναφέρουν και ως «έρωντα»).
Χρησιμοποιείται ως φάρμακο με τη μορφή συνήθως του αφεψήματος, αντικαθιστώντας το τσάι με αναλογία 1 γρ δίκταμο με 100 γρ νερό.