Sonntag, 28. Juli 2013

Αφιόνι -Papaver somniferum-Papaveraceae-



Αφιόνι -Papaver somniferum-Papaveraceae-
 Μήκων ή ύπνοποιός.
Το δηλητηριώδες άλλά καΐ πολύ χρήσιμο αυτό φυτό είναι γνωστό ώς καλλωπιστικό.
Ή θεραπευτική όπως καΐ Ιατροφαρμακευτική χρήση του είναι αξιοσημείωτη κυρίως άπό τό δραστικό συστατικό του φυτου, τό όπιο καί τά παράγωγα του (Ηρωίνη).
Τό φυτό έχει τήν προέλευση του άπό τήν Ασία, άλλά συναντάται καί στήν μεσημβρινή Ευρώπη αυτοφυές, κυρίως όμως καλλιεργούμενο — δπως καί στήν Ελλάδα —.
(Μέ όλες τίς προφυλακτικές απαγορεύσεις) —Του φυτού αύτοΰ χρησιμοποιούνται: Οί κάψες, οί σπόροι, τά φύλλα, τά άνθη, τό όπιό (τό γαλακτώδες ύγρό πού βγαίνει μέ τεχνική σχισμή πάνω στόν κάλυκα του άνθους).
Τό φυτό χρησιμοποιείται: Ώς όπιο μέ αναλγητικές καί υπνωτικές Ιδιότητες, διαλυτικές, τακτοποιητικές του νευρικοΰ καί μυικου συστήματος καί σέ διάφορες άλλες περιπτώσεις σύμφωνα μέ τίς Ιατρικές επιταγές.
Περισσότερα στοιχεία δέν θά δώσουμε έδώ γιατί ή χρήση τοϋ φυτου έκφεύγει άπό τήν πρακτική φαρμακευτική καί θεραπευτική.
Αφιόνι (papaver somniferum)
Ένα δηλητηριώδες αλλά και πολύ χρήσιμο φυτό, γνωστό κυρίως ως καλλωπιστικό. Έχει αξιοσημείωτη θεραπευτική και ιατροφαρμακευτική χρήση, κυρίως λόγω του δραστικού συστατικού του, το όπιο και τα παράγωγά του (ηρωίνη). Τα μέρη του φυτού, που χρησιμοποιούνται είναι οι κάψες, οι σπόροι, τα φύλλα, τα άνθη και το όπιο (το γαλακτώδες υγρό που βγαίνει με τεχνική σχισμή πάνω στον κάλυκα του άνθους)
Ιδιότητες:
Ως όπιο έχει ιδιότητες αναλγητικές υπνωτικές, διαλυτικές και καταπραϋντικές του νευρικού και μυϊκού συστήματος.
Που το συναντάμε:
Η προέλευση του είναι από την Ασία, αλλά το συναντάμε και στην Ευρώπη
Αφιόνι-Papaver somniferum L.
Οικογένεια: Papaveraceae
Άλλα ονόματα: Ύπνος, Παπαρούνα
Φυτό καλλωπιστικό αλλά κυρίως φαρμακευτικό. Η παπαρούνα με την μαργαρίτα είναι το ζευγάρι των ανθών που έχουν συνδεθεί κυρίως με τον ερχομό της Άνοιξης. Ευρίσκεται σχεδόν σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Από τον Όμηρο αναφέρεται ως "Μήκων". Αυτό άλλωστε είναι και το ελληνικό επιστημονικό της όνομα "Μηκων η υπνοφόρος". Τα φύλλα της είναι συνήθως κόκκινα αλλά υπάρχουν και φυτά με άσπρα άνθη ή ροζ χρώματος.  Ο χυμός του βλαστού είναι γαλακτώδης. Όλα τα μέρη του φυτού περιέχουν όπιο, εκτός των των σπόρων.  Στο όποιο υπάρχουν αλκαλοειδή στοιχεία όπως η κωδείνη, η παπαβερίνη, η θηβαίνη, η μορφίνη, ναρκωτίνη, ναρκείνη, κ.α ουσίες οι οποίες είναι παυσίπονες και υπνωτικές αλλά ταυτόχρονα και πολύ τοξικές.
Η χρήση των ανωτέρω ουσιών είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και προκαλεί εθισμό γι' αυτό και η καλλιέργειά της γίνεται κάτω από αυστηρή παρακολούθηση.

Συστατικά: Όπιο, Κωδείνη, Παπαβερίνη, Θηβαίνη, Μορφίνη, Ναρκωτίνη, Ναρκείνη