Samstag, 27. Juli 2013

Κριθάρι -Hordeum sativum







 Κριθάρι -Hordeum sativum-Gramineae--
Είναι ακόμη μαλακτικό και αυξάνει τή ρευστότητα του αίματος.
Εσωτερικά παίρνεται μέ αφέψημα (2 %) και ως «βύνη» — όπως λέμε παρακάτω —.
Όμοίως παρασκευάζεται κριθαρόμελο μέ αφέψημα στό όποιο ανακατώνεται μέλι.
Ή «βύνη», πού αποτελεί τή βάση στήν παρασκευή της μπίρας, γίνεται δπως παρακάτω : Βάζουν νά φυτρώση τό κριθάρι (μόλις φυτρώση) έπειτα τό καβουρδίζουν πολύ ελαφρά σέ ειδικό φούρνο, και τό έτσι ετοιμασμένο κριθάρι (άφο αφαιρέσουν τις ρίζες πού αυτές φυτρώνουν πρώτες) τό αλέθουν χονδρό.
Αυτή είναι ή βύνη.
Ή βύνη είναι κατά της δυσπεψίας.
Ευνοεί τήν πέψη των αμυλούχων τροφών.
Εσωτερικώς παίρνεται βύνη κονιοποιημένη 2-4 γραμ.
ανακατωμένη μέ νερό.
Είναι άντισκορβουτική.
Συνίσταται δέ κατά του.κατάρρου και τής χρονίας βρογχίτιδος.
Επίσης γίνεται αφέψημα μέ 30 - 50 γραμ.
σέ ένα λίτρο νερό ζεστό (60 βαθμών).
Τό κριθάρι περιέχει: Άμυλον, σάκχαρο, κόμμι, γλοιινη, (
gluten), λεύκωμα, λιπαρή ουσία, κυτταρίνη και ανόργανα αλάτια), (χλώριο, κοβάλτιο, σίδηρο, φωσφόρο).

Το κριθάρι είναι δημητριακός καρπός του αγγειόσπερμου, μονοκοτυλήδονου φυτού του είδους Hordeum vulgare της οικογένειας των Ποοειδών (Poaceae) ή Αγρωστωδών (Gramineae). Καλλιεργείται και χρησιμοποιείται από τα πολύ παλιά χρόνια και σε μεγάλη ποικιλία κλιμάτων. Σήμερα χρησιμοποιείται ιδιαίτερα για την παρασκευή ψωμιού, μπύρας αλλά και ζωοτροφών.

Δημητριακό της οικογένειας των ποών, χρησιμοποιείται ως τρόφιμο και κατά την παρασκευή βύνης για μπύρα ή ουίσκι.
Χρησιμοποιούμενα μέρη:
-το έλαιό του
-ολόκληρο το κριθάρι σε μορφή τροφής (δημητριακά)
Δράση:
-Δρα κατά της υψηλής χοληστερόλης
-κατά της δυσκοιλιότητας και της ελκώδους κολίτιδας (δεν υπάρχουν βέβαια ξεκάθαρα στοιχεία για τη χρήση σε αυτές τις δυο παθήσεις)
Δοσολογία:
Δημητριακά: 9-10
g GBF (Germinated barley foodstuffs), 1-3 φορές ημερησίως
Έλαιο: 3
ml ημερησίως, σε δυο ίσες δόσεις
Πίτουρο: 30
g αλεύρου ημερησίως
Πιθανές παρενέργειες:
Στομαχική διαταραχή, αϋπνία, δερματικό εξάνθημα, ερεθισμός ματιού, αυξημένος καρδιακός ρυθμός
~ Υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία υπέρ της χρήσης του ~