Samstag, 27. Juli 2013

Κρεμμύδι -Alium cepa





Κρεμμύδι -Alium cepa-Liliaceae-.
Τό κρεμμύδι είναι τό φυτό μέ τις ατέλειωτες αποτελεσματικές ή και εντυπωσιακές χρήσεις σάν τρόφιμο καί σάν φάρμακο.
Τό λαχανικό, τό διαιτητικό, τό θρεπτικό, τό σπουδαίο φαρμακευτικό.
Καί πού δέν χρησιμοποιείται τό κρεμμύδι στή μαγειρική.
Χωρίς αυτό δέν θά υπήρχε κυρίως ή ανατολική λεγόμενη κουζίνα.
Γιά τή λαική ιδιαίτερα δίαιτα καί τή λαική θεραπευτική τό κρεμμύδι αποτελεί ένα βασικό θαυμάσιο υλικό που έχει καί τό προτέρημα νά βρίσκεται άφθονο καί νά είναι καί οικονομικό.
Τό μόνο του ελάττωμα — πού ώστόσο γιά πολλούς ανθρώπους παραβλέπεται εντελώς — είναι ή δχι ευχάριστη μυρωδιά του, κυρίως δταν γίνει χρήση του, σε ωμή κατάσταση, γιατί ψημένο μέ τά συνήθη άλλα υλικά αλλοιώνει κάπως τήν μυρωδιά του πού αυτή συνδυαζόμενη μέ τίς μυρωδιές τών άλλων υλικών γίνεται μάλλον ευχάριστη ένώ συγχρόνως τά πολλά συστατικά του βολβού αύτου δίνουν και ευχάριστη γεύση.

Άλλά άς έλθουμε στό μέρος τών θεραπευτικών του ιδιοτήτων, πού μας ενδιαφέρουν έδώ Ιδιαίτερα.
Οί ωφέλιμες επιδράσεις του κρεμμυδιού στόν ανθρώπινο οργανισμό είναι τόσες ώστε, όταν καταναλίσκεται γιά τρόφιμο επιδρά και σάν φάρμακο συγχρόνως.
Έτσι συγχέονται οι διαιτητικές και θεραπευτικές του ιδιότητες.
Είναι λοιπόν τό κρεμμύδι τό θρεπτικό φάρμακο γιά κάθε περίπτωση και ίδιαίτερα δταν γίνεται χρήση του σέ ώμή κατάσταση.
Συστατικά του κρεμμυδιού είναι: Πτητικό έλαιο, πού είναι στυφό και δριμύ καί αποτελείται κατά ένα μέρος άπό θειουχο άλλύλιο (αιθέριο έλαιο του σκόρδου).
Σάκχαρα, φωσφορικό, οξικό και κιτρικό ασβέστιο καί πυρίτιο.
Τό κρεμμύδι περιέχει ακόμη φθόριο, ίώδιο καί βιταμίνη
C καθώς κα βιταμίνες Α καί Β.
Ιδιότητες φαρμακευτικές είναι:
1.
Διουρητικό, κυρίως κατά τής ύδρωπικίας, τής κιρρώσεως του ήπατος.

2.
Άντιβακτηριακό,
3.
Έμμηναγωγό,
4.
Χωνευτικό,
5.
Έπιδρα εύνοικώς στό αναπνευστικό σύστημα.

6.
Είναι πολύτιμο γιά τό άσθμα, τή λαρυγγίτιδα, βρογχίτιδα, γρίππη,
7.
Είναι φάρμακο κατά τής άρτηριοσκληρώσεως καί καθαριστικό τών πνευμόνων καθώς καί ευεργετικό στό αίμα καί στίς παθήσεις του σικοτιου.

8.Θεωρείται ότι έπιδρα κατά τής νευροπάθειας.
Άλλά ή ατέλειωτη σειρά τών θεραπευτικών ιδιοτήτων του κρεμμυδιού δέν τελειώνει έδώ.
Είναι ακόμη, τό κρεμμύδι ευεργετικό στους πληθωρικούς, στους υπερτασικούς, στους έμφυσηματικούς.
Κρεμμύδι πού θά μουσκέψει σέ κρασί λευκό είναι κατά τών σκουληκιών.
Σέ τσιμπήματα σφήκας, καί μέλισσας, άφου αφαιρεθεί τό κεντρί.τοποθετούμενο μισό κρεμμύδι δρα θεραπευτικά.
Στίς περιπτώσεις πόνου στά αυτιά ψήνουμε στό φουρνο ένα μικρό κρομμύδι τό λειώνουμε μαζί μέ βούτυρο καί άφου τό βάλωμε σέ λεπτή γάζα τό τοποθετοΰμε μέσα στό αυτί δσο τό δυνατόν πιο ζεστό.
Τό ίδιο παρασκεύασμα τοποθετούμενο στους καλογύρους (δοθιήνες) τούς ωριμάζει.
Στήν περίπτωση αίμορροιδων ψήνουμε ένα κρεμμύδι μέσα σέ χοιρινό λίπος καί τό βάζουμε στίς αιμορροΐδες.
'Εξ άλλου εσωτερικώς, η κρεμμυδόσουπα είναι χωνευτική καί τονωτική.
Τό ωμό κρεμμύδι είναι άμεσα τονωτικό.
Ώμο κρεμμύδι κοπανισμένο μέ αλάτι σέ κατάπλασμα κατευνάζει τούς πόνους άπό καψήματα.
Καλό διουρητικό γίνεται δπως παρακάτω : Κρεμμύδια ώμά λειωμένα γραμ.
300.
Μέλι γραμ.
100, Κρασί άσπρο γρ.
600.
Όλα μαζί ανακατώνονται.
Δόσεις : 2 - 4 κουταλιές τήν ήμερα.

Καί κατά τής φαλάκρας : χυμός κρεμμυδιού 60 γρ.
ανθρακικό κάλι 15 γρ.
νερό 240 γρ.
Κάθε μέρα μασσάζ του τριχωτου δέρματος τής κεφαλής.


-Κρεμμύδι

Λαχανικό αλλά και μπαχαρικό το οποίο προέρχεται από το φυτό
Allium Cepa και προέρχεται μάλλον από τη νοτιοανατολική Ασία. Φυτό το οποίο μπορεί να φτάσει μέχρι και τα δυο μέτρα ύψος. Δεν έχει φύλλα παρά μόνο βλαστό και άνθη τα οποία εμφανίζονται στην κορυφή σαν ταξιανθία και είναι μικρά λευκοπράσινα. Οι βάσεις των φύλλων του φυτού διογκώνονται και σχηματίζουν τον υπόγειο βλαστό, που αποτελεί το γνωστό κρεμμύδι(το λαχανικό). Γνωστό και με τα ονόματα Κρόμμυον ή Αλλιον το κοινό.


Πιθανολογείται ότι το φυτό ήταν γνωστό σε κάποιους λαούς (Ινδία, Κίνα, Μέση Ανατολή) πριν ακόμη ο άνθρωπος αποκτήσει γραπτή ιστορία. Το όνομα του κρεμμυδιού στα αγγλικά και τα γαλλικά έχει τη ρίζα "
onio", η οποία πιθανότατα προέρχεται από τη λατινική "unus" που σημαίνει "ένας". Δεν είναι τυχαίο ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι θεωρούσαν το βολβό ως σύμβολο του Σύμπαντος και στην Ελλάδα αναφέρεται στα χρόνια του Ομήρου. Επίσης στην Ελληνική λαογραφία αναφέρεται οτι όσο περισσότερα "στρώματα" έχει το κρεμμύδι τόσο πιο βαρύς θα είναι ο χειμώνας.

Στο κρεμμύδι αποδίδονται πάρα πολλές θεραπευτικές ιδιότητες αλλά χρησιμοποιείται και ως αρωματικό (όπως ο εμφιαλωμένος χυμός κρεμμυδιού). Θεωρείται παράγοντας μακροζωίας. Στη Βουλγαρία, που η χρήση του είναι καθημερινή υπάρχουν περισσότεροι αιωνόβιοι και σε πολλές περιοχές τής Τρανσυλβανίας ο καρκίνος είναι άγνωστος, κάτι που η λαϊκή σοφία αποδίδει στον ίδιο λόγο.

Αναφέρονται και έντονες αφροδισιακές ιδιότητες- μάλιστα ο Νεφζαβί αναφέρει στον "Αρωματισμένο κήπο" -16ος αιώνας- ότι ο Αμπού ελ Χεϊλούκ είχε στύση για τριάντα ημέρες συνέχεια γιατί έφαγε κρεμμύδια! Αυτά όμως συμβαίνουν στη λογοτεχνία...

Το κρεμμύδι περιέχει αιθέριο έλαιο και σε αυτό οφείλει την έντονη μυρωδιά του, η οποία όπως είναι γνωστό προκαλεί έντονη δακρύρροια. Μπορεί βέβαια να αποφευχθεί αν ξεφλουδίζουμε τα κρεμμύδια κάτω από τρεχούμενο νερό.

Υπάρχουν πάρα πολλά είδη κρεμμυδιών και η χρήση του είναι σχεδόν καθημερινή σε κάθε κουζίνα. Το πράσινο (χλωρό) κρεμμύδι, γνωστό και ως ανοιξιάτικο (κρεμμυδάκι) χρησιμοποιείται ωμό σε σαλάτες και σάλτσες, σα γαρνίρισμα και ως αρωματικό σε έτοιμα γεύματα. Κυκλοφορεί επίσης και με τη μορφή σκόνης, πολλές φορές συνδυασμένο με αλάτι.

Ο ζωμός του χρησιμοποιείται και σαν "αόρατο μελάνι" και, όπως συμβαίνει με το χυμό τού λεμονιού, μπορεί ότι γραφεί με κρεμμυδόζουμο να διαβαστεί μόνο αν το χαρτί ζεσταθεί.


χοιρινό (ψητό, κότσι καπνιστό), βόδι (ψητό, ξιδάτο, σούπα, γκούλας, τατάρ-ωμό), βοδινή γλώσσα, βοδινό συκώτι, βοδινό κιμά, μοσχάρι (ψητό, ραγκού), μοσχαρίσιο συκώτι, αρνί (ψητό, μπούτι, κοτολέτα, ραγκού), κυνήγι (ψητό, ραγκού, φέτες), άγρια πουλιά, ψάρι (ψητό, στον ατμό, κατσαρόλα), κότα ψητή, πάπια ψητή, χήνα, γαλοπούλα, γέμιση πουλερικών, πουλερικά (φρικασέ, ραγκού, κατσαρόλας), κρέας κατσαρόλας