Sonntag, 28. Juli 2013

Δάφνη -Lauras nobilis-



Δάφνη -Lauras nobilis-
Πασίγνωστο τό ωραίο δέντρο τής δάφνης καί κοινές οί διάφορες χρήσεις του, κυρίως άπό καρυκευματική άποψη.
Ωστόσο έχει καί θεραπευτικές ιδιότητες, δχι τόσο γνωστές.
Χτησιμοποιούνται οί σαρκώδεις καρποί της καί τά φύλλα της.
Είναι φυτό τονωτικό, καλό στίς περιπτώσεις άτονης δυσπεψίας (Στομαχικό).
Μέ τούς καρπούς της γίνονται φαρμακευτικά παρασκευάσματα μαζί μέ άλλα φυτά.
(Βάλσαμα) γιά εντριβές κατά τών ρευματισμών.
Μέ τά φύλλα γίνεται «τσάι» δπως παρακάτω: Φύλλα δάφνης 4 γραμ., φλοιός άπό νεράντζι 8 γρ.
καί βραστό νερό 200 γρ.
Νά μουσκέψουν 15 λεπτά νά σουρωθούν καί νά προστεθή ζάχαρη.
Είναι γνωστό τό δαφνέλαιο μέ τίς διάφορες πρακτικές χρήσεις του.
"Η δάφνη είναι καί ορεκτική.
Κατά τών ρευματισμών έξωτερικώς.
Γιά καλύτερη απόδοση τά φύλλα νά μή ξηραίνονται στόν ήλιο.
Σκόνη ξερών δαφνόφυλλων πού παίρνεται άπό τή μύτη, σάν ταμπάκος,στάματα τήν αιμορραγία της μύτης.
Χυμός από κοπανισμένα «δαφνοκούκουτσα» μέσα στό αυτί θεραπεύει τό «βούισμα» «Τσάι» τών φύλλων τοΰ φυτου είναι κατά τών εντερικών ανωμαλιών.
Δάφνη
Μπαχαρικό το οποίο προέρχεται από το δέντρο
Laurus Nobilis, το οποίο μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 20 μέτρα ύψος. Εχει μεγάλα σκουροπράσινα φύλλα με ιδιαίτερο έντονο άρωμα, που γίνεται πιο έντονο όταν ξεραθούν, μικρά, λαμπερά κίτρινα άνθη και μαύρους καρπούς. Η περίοδος της ανθοφορίας είναι το Μάρτιο και τον Απρίλιο. Συναντιέται κυρίως στις Μεσογειακές χώρες, σε θερμά και ξηρά μέρη και είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στο ψύχος. Συναντιέται και με τα ονόματα Βάγια και Λάσυρος ο ευγενής.


Γνωστό από την αρχαιότητα, στην αρχαία Ελλάδα και Ρώμη ήταν αφιερωμένο στους θεούς Απόλλωνα και Ασκληπιό (το θεό της Ιατρικής). Από τα παλιά κλαδιά έφτιαχναν στεφάνια για να δοξάσουν τους ήρωες και αργότερα πίστευαν ότι προστάτευε τον κόσμο από τον διάβολο. Οταν ξηραινόταν κάποιο δέντρο Δάφνης, πίστευαν ότι θα έρθει κάποιο κακό! Το χρησιμοποιούσαν επίσης για να τονώσουν τα μαλλιά αλλά και να σκουραίνουν το χρώμα τους (και των βλεφαρίδων) βράζοντας μαζί φύλλα δάφνης και καρυδιάς.

Σε πολλά χωριά χρησιμοποιούν το χυλό των φύλλων μαζί με ρεβυθάλευρο για το ζύμωμα του εφτάζυμου ψωμιού. Χρησιμοποιείται σαν αρωματικό στο βερμούτ, σε παγωτά, γλυκά, στην αρτοποιία, σε σούπες, ζυμαρικά και κονσέρβες κρέατος.

Οι Βεδουίνοι αρωματίζουν τον καφέ τους με τα φύλλα δάφνης. Χρησιμοπούνται τα φύλλα της δάφνης και οι καρποί (χωρίς τα κουκούτσια τα οποία θεωρούνται τοξικά).

Το αιθέριο έλαιο που περιέχουν οι καρποί βρίσκει πολλές εφαρμογές στη θεραπευτική. Από λαϊκούς θεραπευτές χρησιμοποιείται η σκόνη των δαφνόφυλλων τοπικά για το σταμάτημα της αιμορραγίας από τη μύτη.

Οι γυναίκες στην Κρήτη παρασκευάζουν ένα λάδι, από δαφνοκούκουτσα και αγουρόλαδο, το οποίο χρησιμοποιείται για εντριβή των ριζών των τριχών του κεφαλιού για να αποκτήσουν γερά μαύρα μαλλιά. Αυτή είναι και η μόνη ακίνδυνη χρήση των δαφνοκούκουτσων, τα οποία μαζί με τον καρπό χρησιμοποιήθηκαν παλαιότερα σαν εκτρωτικό.

Στη μαγειρική η δάφνη πρέπει να χρησιμοποιείται σε μικρή ποσότητα (1-2 φύλλα) γιατί έχει πολύ δυνατή γεύση και κάπως πικρή. Επίσης καλό είναι να μπαίνει προς το τέλος τού μαγειρέματος για να αφήσει μεν το άρωμά της αλλά όχι την πικρίλα.

βόδι ψητό, βόδι ξιδάτο, βοδινό κιμά, βόδι σούπα, βόδι γκούλας, μοσχάρι ραγκού, κυνήγι ψητό, κυνήγι ραγκού, ψάρι στον ατμό, σαλάτες με ψαρικά, άσπρο λάχανο, ξινολάχανο, κρέας κατσαρόλας, σάλτσες, στιφάδο, κρέας με πατάτες, φακές, παγωτά, γλυκά, ζωμούς, σούπες, μαρινάδες, τουρσιά

Δάφνη
Το ιερό δέντρο του Απόλλωνα είναι ιδανικό ηρεμιστικό πριν από τον ύπνο. Καταπολεμά τα φουσκώματα και τη δυσπεψία ενώ ανοίγει την όρεξη.