Samstag, 27. Juli 2013

Κανέλλα -Cinnamomun zeylanicum






ΚΑΝΕΛΛΑ
Κανέλλα -Cinnamomun zeylanicum-(Lauraceae-.
Ή κανέλλα (φλοιός του δένδρου) είναι θερμαντική τονωτική του κυκλοφοριακού συστήματος καί του πεπτικού, αυξάνει τις εκκρίσεις του στομάχου (στομαχικό).
Θεωρείται δέ ότι τονώνει τό δέρμα καί τή μήτρα.
Είναι ακόμη αφροδισιακή, καί αιμοστατική.
Κανέλλα μέ αλατισμένο νερό γιά γαργάρες είναι κατά του κατάρρου.
Περιέχει: "Αμυλον, ταννίνη, ανόργανες ουσίες (αλάτια) γλοιώδη ουσία, μαρμυτόλ, αιθέριο έλαιο 1-2 %, πού περιέχει 65 - 75 % κινναμική άλδευδη, 5 % εύγενόλη καί τερπενικά.
Χρησιμοποιείται: ώς αφέψημα (8 γρ.
σέ ένα κιλό νερό) καί μέ διάφορα φαρμακευτικά παρασκευάσματα: Βάμμα κανέλλας 1)5,5- 15 γραμ.
σέ ένα ρόφημα.
Σιρόπι κανέλλας 30 - 60 γρ.
μέ ένα ρόφημα.
Έξωτερικώς χρησιμοποιείται σκόνη κανέλλας στίς άτονες πληγές.
Τό βάμμα τής κανέλλας καί τό λάδι χρησιμοποιούνται γιά εντριβές στους χρόνιους ρευματισμούς καί κατά τής μερικής αδυναμίας.
Η κανέλα, κιννάμωμον κατά το Ελληνικότερο, αναφέρεται σε Κινέζικα κείμενα που χρονολογούνται από το 2800 π.Χ. 

Στην αρχαία Αίγυπτο χρησιμοποιούνταν στην ταρίχευση νεκρών και στην μεσαιωνική Ευρώπη ως θυμίαμα στους ναούς αλλά και ως συστατικό αντισηπτικών σκευασμάτων.

Στο έργο του Ηρόδοτου "Ιστορίαι", συγκεκριμένα στο Γ' βιβλίο που ονομάστηκε από τους Αλεξανδρινούς μελετητές "Θάλεια", αναφέρεται μια αρχαία δοξασία για τα "πτηνά της κανέλας". 

Σύμφωνα με τον μύθο τα πτηνά αυτά ταξίδευαν σε μακρινά μέρη και όταν επέστρεφαν στην Αραβία έφερναν μαζί τους ξύλα κανέλας με τα οποία έχτιζαν τις φωλιές τους στα κλαδιά πολύ ψηλών δέντρων. 

Οι ντόπιοι δελέαζαν τα πτηνά με μεγάλα κομμάτια κρέατος.... Οι φωλιές τους όμως δεν άντεχαν το βάρος της τροφής και διαλύονταν. 

Έτσι οι Άραβες συνέλεγαν την κανέλα από το έδαφος και την εμπορεύονταν. Λέγεται ότι κάποιες περιόδους η αξία της κανέλας έφτανε εκείνη του χρυσού. Στα "πτηνά της κανέλας" αναφέρθηκε και ο 

Αριστοτέλης ενώ ο Πλινίος ο Πρεσβύτερος θεωρούσε ότι ο συγκεκριμένος μύθος ήταν τέχνασμα των Αράβων ώστε να ανεβάζουν την τιμή τους εμπορεύματός τους.

 Ο Πλίνιος αναφέρει επίσης ότι 350 γραμμάρια κανέλας είχαν την ίδια αξία με 5 κιλά ασήμι.

Στις ημέρες μας η κανέλα χρησιμοποιείται ευρέως στην μαγειρική, τόσο σε γλυκά όσο και σε αλμυρά πιάτα και σε ροφήματα. 
Πέρα από την απόλαυση που προσφέρει στον ουρανίσκο μας, παραδοσιακά γιατροσόφια αλλά και επιστημονικές έρευνες ενισχύουν τις ενδείξεις ότι το εξαιρετικό αυτό μπαχαρικό έχει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες.

Σύμφωνα με την Αγιουρβέδα η κανέλα ενεργεί ευεργετικά στους μεσημβρινούς της καρδιάς, του σπλήνα, των νεφρών και του ήπατος. Δεν είναι τυχαίο που οι Ινδοί θεωρούν ότι το ρόφημα κανέλας ενισχύει τα εγκάρδια συναισθήματα και βοηθάει στην δημιουργία ισχυρών διαπροσωπικών σχέσεων.

Η κανέλα περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες, είναι θερμαντική, καταπραύνει τον πόνο και βελτιώνει το κυκλοφορικό. Έχει μυκητοκτόνο και μικροβιοκτόνο δράση και ενδείκνυται για την αντιμετώπιση της δυσπεψίας, της διάρροιας, εντερικών ενοχλήσεων και τυμπανισμού. Χρησιμοποιείται εμπειρικά για την ανακούφιση του πονόδοντου και την αντιμετώπιση της κακοσμίας του στόματος. Έχει αντιθρομβωτική δράση στο αίμα (το ρόφημα κανέλας ενδείκνυται στην δυσμηνόρροια), βοηθάει στην ανακούφιση της αρθρίτιδας και είναι πλούσια πηγή μαγγανίου, σιδήρου και ασβεστίου.

Με βάση κλινικές μελέτες 1/2 κουτάλι του γλυκού κανέλα την ημέρα μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της "κακής" χοληστερίνης. Τον Αύγουστο του 2002 δημοσιεύτηκε στο περιοδικό New Scientist μια μελέτη σύμφωνα με την οποία η κανέλα βοηθά τα λιποκύτταρα όσων πάσχουν από διαβήτη να ανταποκριθούν στην ινσουλίνη και ενισχύει την απομάκρυνση της γλυκόζης. Σήμερα υπάρχουν αρκετές μελέτες που αποδεικνύουν ότι η κανέλα δρα ρυθμιστικά στα επίπεδα γλυκόζης του αίματος, καθιστώντας την πολύτιμο σύμμαχο όσων πάσχουν από διαβήτη τύπου ΙΙ.

Στην αρωματοθεραπεία το αιθέριο έλαιο κανέλας χρησιμοποιείται για την παρασκευή αρωμάτων, αφροδισιακών λαδιών μασάζ και αντισηπτικών διαλυμάτων. Επάλειψη στο στομάχι, την κοιλιά και το υπογάστριο με μίγμα ελαίου βάσης και κανέλας ανακουφίζει από πόνους δυσπεψίας, εντερική δυσφορία, τυμπανισμό και πόνους περιόδου. Επίσης η χρήση αιθέριου ελαίου κανέλας ενδείκνυται για την ανακούφιση πόνων ψύξης καθώς δρα θερμαντικά. Λίγες σταγόνες αιθέριου έλαιου κανέλας σε νερό παράγουν ένα πολύ καλό εντομοαπωθητικό, ιδιαίτερα για μυρμήγκια και κουνούπια.

Οι θεραπευτικές ιδιότητες της κανέλας είναι πολλές αλλά μην ξεχνάτε ότι υπάρχει πάντα η πιθανότητα αλλεργίας και δερματικών ερεθισμών. Υπό μορφή αιθέριου ελαίου πρέπει πάντα να χρησιμοποιείται με προσοχή και να τηρούνται οι προτεινόμενες δοσολογίες. 

Επίσης συνιστάται οι εγκυμομούσες και τα άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή να αποφεύγουν την χρήση του αιθέριου ελαίου και να αποφεύγουν την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων του μπαχαρικού.

Κατά την αγορά καρυκεύματος κανέλας πρέπει να είστε προσεκτικοί καθώς στην ίδια βοτανική οικογένεια ανήκουν πολλά είδη. Ως αυθεντική θεωρείται κυρίως η κανέλα Κεϋλάνης ή Cinnamomum verum (true cinnamon). 

Ένα είδος το οποίο πωλείται επίσης είναι η κασσία ή Κινέζικη κανέλα (Cinnamomum aromaticum). Δυστυχώς σε σχέση με την κανέλα Κεϋλάνης το είδος αυτό περιέχει αρκετά μεγαλύτερες ποσότητες από ένα μέτρια τοξικό συστατικό, την κουμαρίνη που έχει κατηγορηθεί ότι προκαλεί νεφρικές και ηπατικές βλάβες. Για τον λόγο αυτό το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Εκτίμησης Κινδύνου έχει εκδώσει οδηγία να αποφεύγεται η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων κασσίας

 Για τις κρύες ημέρες του χειμώνα και για να αντιμετωπίσετε τους πόνους της περιόδου μπορείτε να φτιάξετε ένα πολύ δυναμωτικό, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά εμμηναγωγό ρόφημα: 
βράζετε 1 ξυλάκι κανέλας και 1/2 κουταλάκι του γλυκού πιπερόριζα σε μια κούπα νερό, σουρώνετε και προσθέτετε μέλι. Στην υγειά σας!

Η κανέλα, κιννάμωμον κατά το Ελληνικότερο, αναφέρεται σε Κινέζικα κείμενα που χρονολογούνται από το 2800 π.Χ. 

Στην αρχαία Αίγυπτο χρησιμοποιούνταν στην ταρίχευση νεκρών και στην μεσαιωνική Ευρώπη ως θυμίαμα στους ναούς αλλά και ως συστατικό αντισηπτικών σκευασμάτων.

Στο έργο του Ηρόδοτου "Ιστορίαι", συγκεκριμένα στο Γ' βιβλίο που ονομάστηκε από τους Αλεξανδρινούς μελετητές "Θάλεια", αναφέρεται μια αρχαία δοξασία για τα "πτηνά της κανέλας". 

Σύμφωνα με τον μύθο τα πτηνά αυτά ταξίδευαν σε μακρινά μέρη και όταν επέστρεφαν στην Αραβία έφερναν μαζί τους ξύλα κανέλας με τα οποία έχτιζαν τις φωλιές τους στα κλαδιά πολύ ψηλών δέντρων. 

Οι ντόπιοι δελέαζαν τα πτηνά με μεγάλα κομμάτια κρέατος.... Οι φωλιές τους όμως δεν άντεχαν το βάρος της τροφής και διαλύονταν. 

Έτσι οι Άραβες συνέλεγαν την κανέλα από το έδαφος και την εμπορεύονταν. Λέγεται ότι κάποιες περιόδους η αξία της κανέλας έφτανε εκείνη του χρυσού. Στα "πτηνά της κανέλας" αναφέρθηκε και ο 

Αριστοτέλης ενώ ο Πλινίος ο Πρεσβύτερος θεωρούσε ότι ο συγκεκριμένος μύθος ήταν τέχνασμα των Αράβων ώστε να ανεβάζουν την τιμή τους εμπορεύματός τους.

 Ο Πλίνιος αναφέρει επίσης ότι 350 γραμμάρια κανέλας είχαν την ίδια αξία με 5 κιλά ασήμι.

Στις ημέρες μας η κανέλα χρησιμοποιείται ευρέως στην μαγειρική, τόσο σε γλυκά όσο και σε αλμυρά πιάτα και σε ροφήματα. 
Πέρα από την απόλαυση που προσφέρει στον ουρανίσκο μας, παραδοσιακά γιατροσόφια αλλά και επιστημονικές έρευνες ενισχύουν τις ενδείξεις ότι το εξαιρετικό αυτό μπαχαρικό έχει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες.

Σύμφωνα με την Αγιουρβέδα η κανέλα ενεργεί ευεργετικά στους μεσημβρινούς της καρδιάς, του σπλήνα, των νεφρών και του ήπατος. Δεν είναι τυχαίο που οι Ινδοί θεωρούν ότι το ρόφημα κανέλας ενισχύει τα εγκάρδια συναισθήματα και βοηθάει στην δημιουργία ισχυρών διαπροσωπικών σχέσεων.

Η κανέλα περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες, είναι θερμαντική, καταπραύνει τον πόνο και βελτιώνει το κυκλοφορικό. Έχει μυκητοκτόνο και μικροβιοκτόνο δράση και ενδείκνυται για την αντιμετώπιση της δυσπεψίας, της διάρροιας, εντερικών ενοχλήσεων και τυμπανισμού. Χρησιμοποιείται εμπειρικά για την ανακούφιση του πονόδοντου και την αντιμετώπιση της κακοσμίας του στόματος. Έχει αντιθρομβωτική δράση στο αίμα (το ρόφημα κανέλας ενδείκνυται στην δυσμηνόρροια), βοηθάει στην ανακούφιση της αρθρίτιδας και είναι πλούσια πηγή μαγγανίου, σιδήρου και ασβεστίου.

Με βάση κλινικές μελέτες 1/2 κουτάλι του γλυκού κανέλα την ημέρα μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της "κακής" χοληστερίνης. Τον Αύγουστο του 2002 δημοσιεύτηκε στο περιοδικό New Scientist μια μελέτη σύμφωνα με την οποία η κανέλα βοηθά τα λιποκύτταρα όσων πάσχουν από διαβήτη να ανταποκριθούν στην ινσουλίνη και ενισχύει την απομάκρυνση της γλυκόζης. Σήμερα υπάρχουν αρκετές μελέτες που αποδεικνύουν ότι η κανέλα δρα ρυθμιστικά στα επίπεδα γλυκόζης του αίματος, καθιστώντας την πολύτιμο σύμμαχο όσων πάσχουν από διαβήτη τύπου ΙΙ.

Στην αρωματοθεραπεία το αιθέριο έλαιο κανέλας χρησιμοποιείται για την παρασκευή αρωμάτων, αφροδισιακών λαδιών μασάζ και αντισηπτικών διαλυμάτων. Επάλειψη στο στομάχι, την κοιλιά και το υπογάστριο με μίγμα ελαίου βάσης και κανέλας ανακουφίζει από πόνους δυσπεψίας, εντερική δυσφορία, τυμπανισμό και πόνους περιόδου. Επίσης η χρήση αιθέριου ελαίου κανέλας ενδείκνυται για την ανακούφιση πόνων ψύξης καθώς δρα θερμαντικά. Λίγες σταγόνες αιθέριου έλαιου κανέλας σε νερό παράγουν ένα πολύ καλό εντομοαπωθητικό, ιδιαίτερα για μυρμήγκια και κουνούπια.

Οι θεραπευτικές ιδιότητες της κανέλας είναι πολλές αλλά μην ξεχνάτε ότι υπάρχει πάντα η πιθανότητα αλλεργίας και δερματικών ερεθισμών. Υπό μορφή αιθέριου ελαίου πρέπει πάντα να χρησιμοποιείται με προσοχή και να τηρούνται οι προτεινόμενες δοσολογίες. 

Επίσης συνιστάται οι εγκυμομούσες και τα άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή να αποφεύγουν την χρήση του αιθέριου ελαίου και να αποφεύγουν την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων του μπαχαρικού.

Τονωτικό, χωνευτικό και εμμηναγωγικό, για την ψωρίαση, την δερματίτιδα, εντομοαπωθητικό. Κανέλλα
Χρησιμοποιούμενα Μέρη:
Ο φλοιός

Πόνοι περιόδου – Βράζουμε σε μισό λίτρο νερό 2-3 ξυλαράκια κανέλλας και πίνουμε.
Πονόδοντο – Βράζουμε σε μισό λίτρο νερό 2-3 ξυλαράκια κανέλλας και μια χούφτα «κεφάλια» γαρύφαλλου και πλένουμε το στόμα.
Κανέλλα
Χρησιμοποιούμενα Μέρη:
Ο φλοιός

Πόνοι περιόδου – Βράζουμε σε μισό λίτρο νερό 2-3 ξυλαράκια κανέλλας και πίνουμε.
Πονόδοντο – Βράζουμε σε μισό λίτρο νερό 2-3 ξυλαράκια κανέλλας και μια χούφτα «κεφάλια» γαρύφαλλου και πλένουμε το στόμα.
Μπαχαρικό το οποίο προέρχεται από το δέντρο Cinamomum Celylanicum και Cinamomum Cassia γνωστό και ως Κασσιά. Καλλιεργείται στην Κεϋλάνη, Ινδία, Κίνα, Αντίλλες και αλλού. Το δέντρο της κανέλας μπορεί να ξεπεράσει τα δέκα μέτρα, αυτό όμως που καλλιεργείται για συγκεκριμένη εκμετάλλευση φτάνει έως και δύο ή τρία μέτρα.

Η κανέλα όπως την γνωρίζουμε εξάγεται από τη φλούδα (φλοιό) των κλαδιών του δέντρου. Η "συγκομιδή" της γίνεται κάθε δύο χρόνια, όπου κόβονται όλα τα κλαδιά διαμέτρου έως και 5 εκατοστών και κατόπιν ξεφλουδίζονται. Αφαιρείται το εσωτερικό μέρος κάθε φλούδας και χρησιμοποιείται ο εξωτερικός φλοιός ο οποίος επεξεργάζεται μέχρι να αποκτήσει καστανοκόκκινο χρώμα.

Είναι γνωστές πολλές θεραπευτικές ιδιότητες του φυτού, μεταξύ των οποίων και ως φάρμακο για τις αδιαθεσίες της περιόδου και της εγκυμοσύνης, όπου χρησιμοποιείται με τη μορφή αφεψήματος. Γνωστό από την "αρχαία" Ανατολή έως και τους "πρακτικούς" μας θεραπευτές ως θεραπευτικό για τη σεξουαλική ανικανότητα, συναντιέται στις περισσότερες αφροδισιακές συνταγές. Χρησιμοποιείται επίσης στην αρωματοποιία.

Χρησιμοποιείται με τη μορφή φλούδας και σκόνης σε γλυκά, κρέατα, λικέρ, βερμούτ, παγωτά και σε διάφορα είδη κάρυ. Πιο ασφαλής είναι η χρήση της φλούδας γιατί η σκόνη μπορεί να περιέχει και άλλα συστατικά. Εκτός αυτού η φρεσκοτριμμένη φλούδα διατηρεί πιο ατόφιο το άρωμά της.

γλυκά, κρέατα
Την κανέλα την εκτιμούσαν ιδιαίτερα στην αρχαιότητα. Τη χρησιμοποιούσαν σαν μέσο συναλλαγής, φάρμακο, μπαχαρικό στη μαγειρική ή τη ζαχαροπλαστική και για τις αφροδισιακές ιδιότητες που πίστευαν ότι είχε. Βλέπουμε λοιπόν ότι η κανέλα ήταν και παραμένει ένα εκλεκτό μπαχαρικό με χρήσεις σε πολλούς τομείς. Για τις φαρμακευτικές, θεραπευτικές της ιδιότητες χορηγούνταν από την αρχαιότητα για διάφορες παθήσεις. Ωστόσο, πριν από μερικά χρόνια επιστήμονες από το αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας ανακάλυψαν τυχαία ότι ακόμη και μισό κουταλάκι του τσαγιού κανέλα μπορεί να μειώσει αποτελεσματικά τα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα των διαβητικών. Άρα προσθέτοντας κανέλα  στο τσάι, τον καφέ, το χυμό ή σε ένα επιδόρπιο, μπορούν να ωφεληθούν εκατομμύρια άνθρωποι που πάσχουν από διαβήτη. Επισημαίνεται μάλιστα ότι η ενεργός ωφέλιμη ουσία της κανέλας δεν περιέχεται στο αιθέριο έλαιο αλλά στη σκόνη του μπαχαρικού.Η επιστήμη της βοτανοθεραπείας υποστηρίζει ότι η σκόνη κανέλας όταν προστίθεται σε επιδόρπια, φρυγανιές, δημητριακά, χυμούς, στο τσάι ή στον καφέ παρουσιάζει θερμαντικές, αντισπασμωδικές και αντισηπτικές ιδιότητες. Επίσης παρουσιάζει αντιπαρασιτική και αντιβακτηριδιακή δράση, ενώ σύγχρονες έρευνες επιβεβαίωσαν και την αντιμυκητιακή της ικανότητα. Άρα, συμβάλλει και στην προστασία των τροφίμων από βακτήρια και ιούς.
Η κανέλα, εκτός των άλλων, αποτελεί εξαιρετική πηγή μαγγανίου και σιδήρου. Όταν μάλιστα συνδυάζεται με μήλο και πορτοκάλι, η απορρόφηση του σιδήρου που περιέχει μεγιστοποιείται χάρη στην περιεκτικότητα των συγκεκριμένων φρούτων σε  βιταμίνη C.
Κανέλα κατά του τοπικού πάχους και της κυτταρίτιδας
Η κανέλα είναι ένα θαυματουργό μπαχαρικό. Τα κύρια συστατικά της είναι φλαβονοειδή και πτητικά έλαια, ενώ αποτελεί μια πολύ πλούσια πηγή μαγνησίου. Περιέχει επίσης μια σημαντικότατη ουσία με την ονομασία ΜΗCP, η οποία σε σχετικές έρευνες βρέθηκε ότι μπορεί να εξουδετερώσει τις ελεύθερες ρίζες που είναι βλαβερές για την επιδερμίδα μας
Πολύτιμο μπαχαρικό
Την αξία της κανέλας αποδεικνύουν γραπτές μαρτυρίες από τον 1ο μ.Χ. αιώνα, που αναφέρουν ότι 350 γραμμάρια του συγκεκριμένου μπαχαρικού άξιζαν όσο 5 κιλά ασήμι. Μάλιστα έγιναν και πόλεμοι εξαιτίας της μεταξύ Ολλανδών, Πορτογάλων και Γάλλων για τη διεκδίκηση της Κεϋλάνης, η οποία κατά τον 17ο και 18ο αιώνες παρήγε αποκλειστικά και μόνο κανέλα.
Οι ιδιότητές της είναι: Θερμαντικές, αντισηπτικές, κατά των ελεύθερων ριζών.
Δοκίμασε το θερμαντικό σκραμπ αδυνατίσματος με κανέλα, για να αντιμετωπίσεις με φυσικό τρόπο το τοπικό πάχος και την κυτταρίτιδα:
Υλικά:
1 κουταλιά κανέλα σκόνη
1 κουταλιά αλάτι
Μισή κούπα λάδι κισσού
Παρασκευή-εφαρμογή:
Ανακατεύεις καλά όλα τα υλικά και κάνεις μασάζ με το μείγμα στις περιοχές με τοπικό πάχος και κυτταρίτιδα για 4-5 λεπτά, μέχρι το δέρμα να πάρει ένα απαλό ερυθρό χρώμα. Ξεπλένεις με δροσερό νερό και σκουπίζεις.



Η κανέλα κατά του διαβήτη!
«Πρωταθλητής» στον αγώνα των φυσικών συστατικών κατά του διαβήτη αναδείχθηκε η κανέλα, σύμφωνα με ειδική έρευνα αμερικανών επιστημόνων, οι οποίοι αναζήτησαν το καλύτερο φυσικό αντίδοτο στην τεχνητή ινσουλίνη.
Οι ειδικοί ανακάλυψαν πως το γνωστό μπαχαρικό μπορεί είναι ιδιαιτέρως βοηθητικό στις μεταβολικές διαδικασίες των ατόμων που πάσχουν από διαβήτη τύπου ΙΙ, καθώς:
- Μπορεί να αυξήσει το μεταβολισμό της γλυκόζης, ο οποίος βελτιώνει τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.
- Βρέθηκε πως έχει ιδιότητες που μιμούνται τη δράση της ινσουλίνης και μελετάται το δραστικό συστατικό της για χρήση αντικατάστασης της ινσουλίνης.
- Μειώνει το αίσθημα πείνας και βοηθά στην απότομη αύξηση σακχάρου στο αίμα που λαμβάνει χώρα μετά το γεύμα και παράλληλα αυξάνει τη αποτελεσματικότητα ή ευαισθησία της ινσουλίνης.
- Εμπλουτίζει την αντιοξειδωτική άμυνα.
-  Τα βιοφλαβονοειδή που περιέχει η κανέλα μπορούν να μεταβάλλουν τη δράση της ινσουλίνης μεταγωγής σήματος που βρίσκεται δεσμευμένη στα λιποκύτταρα.
Παράλληλα, οι ειδικοί έχουν ανακαλύψει πως η κανέλα έχει και άλλες ευεργετικές ιδιότητες, όπως:
- Υποβοηθά τη λειτουργία της πέψης
- Μειώνει τη φλεγμονή και τον πόνο
- Μειώνει τα συμπτώματα της αρθρίτιδας
- Βοηθά στην πρόληψη των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος
- Μειώνει τα συμπτώματα πόνων της εμμήνου ρύσης
Στο πλαίσιο της ίδια μελέτης, οι ειδικοί βρήκαν πως ιδιαίτερα ευεργετικά για τους διαβητικούς είναι το αβοκάντο, τα μύγδαλα, πράσινα λαχανικά, μπρόκολο, οργανικό κακάο, τα φασόλια και τα μπιζέλια.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Diabetic Medicine. (Newsit)