Samstag, 27. Juli 2013

Κάρβι -Carum carvi



Κάρβι -Carum carvi-Umbelliferae-.
Τό κάρβι είναι τό φυτό άπό τό οποίο κατασκευάζεται τό λικέρ «Κιούμμελ».
Είναι φυτό μέ Ιδιότητες τονωτικές, αρωματικές.
Στήν Ιατρική χρησιμοποιείται ώς καθαρτικό τών αερίων τής κοιλίας.
Συνιστάται κατά τής ατονίας του στομάχου, (στομαχικό), κατά τών λίθων τής κύστεως κατά τής δυσπεψίας, καί κατά τών κολικών (1 κουτάλι σπόροι σέ μισό κιλό νερό).
Χρησιμοποιείται σέ έγχυμα (10 γρ.
στό λίτρο νερό).
Είναι φυτό ώς 50 έκ.
ύψους κοινό στά μεσημβρινά λιβάδια.
Καλλιεργείται στήν Όλλανδία δπου τό ανακατώνουν στό τυρί, καί στή Γερμανία.
Χρησιμοποιείται ό καρπός του πού έχει γεύση πικάντικη.
Τό φυτό θυμίζει τή μυρωδιά του καρόττου..
Τό κάρβι, πού χρησιμοποιείται καί ώς καρύκευμα περιέχει άμυλο, λιπίδια, αλάτια, ταννίνη, ρητίνη καί αίθέριο έλαιο (Καρβόνη καί Λιμονίνη).
Σπέρνεται στό τέλος του καλοκαιριού σέ ελαφρό χώμα καί συγκομίζεται τόν επόμενο Ιούλιο.
Στήν Ελλάδα βρίσκονται άλλα είδη μεταξύ τών οποίων τό «
Carvi bunium.