Samstag, 27. Juli 2013

Το μέλι




Το μέλι, φυσικά, αποτελείται κυρίως από σάκχαρο, αλλά περιέχει επίσης σημαντικά στοιχεία, το μεγαλύ­τερο μέρος των οποίων είναι μεταλλικά άλατα.
Αυτά είναι κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρος,νάτριο, ασβέστιο, φωσφόρος, θείο, χλώριο, χαλκός και άσβεστος, και οι ακριβείς
αναλογίες ποικίλλουν σύμφωνα με τους διά­φορους τύπους νέκταρος, που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή του μελιού.
Το σκουρόχρωμο μέλι περιέχει περισσότερα μέταλλα από το ανοιχτόχρωμο μερικές φορές, για παράδειγμα, περιέχει

περισσότερο σίδηρο.

Εκτός από τα μεταλλικά άλατα,

το μέλι περιέχει τις βιταμίνες
C, Βι, Be, Κ,

φολικό οξύ, καροτίνη, πρωτεΐ­νη; και οργανικά οξέα.
Όταν σκεφτούμε ότι το μέλι είναι 17% νερό και 75% σάκχαρο,

καταλαβαίνουμε ότι ία άλλα θρεπτικά συστατικά δεν αποτελούν μεγάλο μέρος του συνόλου.
Όμως είναι εκπληκτικό το πόσο αποτελεσματικά είναι, πιθανόν εξαιτίας του ακριβούς συνδυασμού και εξαιτίας της καθαρότητας που δίνει στο μέλι τις αντιβακτηριδιακές του ιδιότητες.
Είναι ενδιαφέρον το γεγονός πως όταν οι επιστήμονες και οι διαιτολόγοι προσπάθησαν να διασπάσουν το μέλι για να
μελετήσουν τα συστατικά του και ύστερα να το ξανασυνθέσουν, δεν κατάφεραν να ξαναφτιάξουν το μέλι.
Κάποιο συστατικό λείπει, πιθανόν αυτό που προσφέρει η
μέλισσα, και μπορεί να είναι αυτό που χαρίζει στο μέλι τις συγκεκριμένες του
ιδιότητες, ή ίσως να είναι κάποιο στοιχείο της γύρης στο μέλι.
Μόλις ο άνθρωπος αντιλήφθηκε τη σημασία του μελιού για τη ζωή του, άρχισε να εκτρέφει μέλισσες, αντί να βασίζεται στις τυχαίες ποσότητες που μπο­ρούσε να βρεί στις κυψέλες των άγριων
μελισσών.
Σήμερα πολλοί άνθρωποι εκτρέφουν αποικίες μελισ­σών σε κυψέλες και μαζεύουν αρκετό μέλι, χωρίς βέ­βαια να ληστεύουν ολότελα τις μέλισσες, που σί­γουρα δεν μπαίνουν σε όλον αυτό τον κόπο για χάρη μόνο του ιδιοκτήτη τους.
Όλους τους καλοκαιρινούς μήνες,μόλις τα λου­λούδια αρχίζουν να ανθίζουν, οι εργάτριες μέλισσες φεύγουν από τη
φωλιά για να συλλέξουν νέκταρ και γύρη, ώστε να μαζέψουν αποθέματα για το χειμώνα.
Η αποικία αποτελείται από μια βασίλισσα, που γεννάει χιλιάδες αυγά και την οποία υπηρετούν οι άλλες μέ­λισσες- από τις εργάτριες, που φροντίζουν τη βασί­λισσα, ψάχνουν για τροφή, διατηρούν την κυψέλη κα­θαρή και τακτοποιημένη
και φροντίζουν γενικά για όλες τις μικροδουλειές σχετικά με την κυψέλη- και από τους κηφήνες που ζούν απλώς για να γονιμο­ποιούν τη βασίλισσα.
Οι μέλισσες φτιάχνουν μια κηρύθρα μέσα στην κυψέλη και η βασίλισσα αφήνει τα αυγά της στα
κελιά αυτής της κηρύθρας.
Οι προμή­θειες τροφίμων αποθηκεύονται επίσης στα κελιά της κηρύθρας.
Όμως, το νέκταρ πριν να αποθηκευτεί περνάει από διάφορες
διαδικασίες διάσπασης, με τις οποίες μετατρέπεται σε μέλι.
Μία γλυκαντική ουσία που χρησιμοποιείται ευρύτατα τελευταία, εναλλακτικά της ζάχαρης, είναι το μέλι. Εδώ και αρκετά χρόνια το μέλι χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή ιατρική διάφορων λαών λόγω των διάφορων ιδιοτήτων που του έχουν αποδοθεί κατά καιρούς.
To μέλι περιέχει τουλάχιστον 180 διαφορετικές ουσίες, οι οποίες συνδέονται οργανικά με τέτοιον τρόπο ώστε κανείς μέχρι τώρα να μην έχει καταφέρει να το φτιάξει τεχνητά, παρά τη γνωστή του σύνθεση.
Όσον αφορά στην θερμιδική του αξία, η 1 κ. σούπας μέλι περιέχει 64 θερμίδες, ενώ η αντίστοιχη ποσότητα ζάχαρης 46. Οπότε ποιο είναι καλύτερο. Το μέλι ή η ζάχαρη;
Κάποιες ιδιότητες που έχουν αποδοθεί στο μέλι είναι οι ακόλουθες:
Αντιβακτηριακές: Πολλές μελέτες έχουν πιστοποιήσει την ιδιότητα διαφόρων τύπων μελιού να παρεμποδίζουν την ανάπτυξη κάποιων βακτηρίων που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά. Ο ακριβής μηχανισμός μέσω του οποίου το μέλι επιδεικνύει την αντιβακτηριακή του δράση, δεν είναι πλήρως κατανοητός. Αρχικά, τα σάκχαρα του μελιού απομακρύνουν την υγρασία, που ευνοεί την ανάπτυξη των βακτηρίων.
Επιπλέον, κάποια συστατικά του, όπως είναι η μέθυλογλυοξάλη στο μέλι μανούκα ή το υπεροξείδιο του υδρογόνου σε άλλα, είναι γνωστά για την τοξική τους επίδραση στα βακτήρια. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αποτελέσματα μίας μελέτης του 2011 από το πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, σύμφωνα με τα οποία η αντιβακτηριακή δράση του μελιού μανούκα εξακολουθούσε να ισχύει ακόμη και μετά την εξουδετέρωση της μεθυλογλυοξάλης, γεγονός που υποδεικνύει πως υπάρχουν και άλλοι άγνωστοι παράγοντες στο μέλι με αντιβακτηριακή δράση.
Αντιοξειδωτικές: Το ωμό μη παστεριωμένο μέλι περιέχει διάφορα φυτοσυστατικά με πιστοποιημένες αντικαρκινικές ιδιότητες. Δυστυχώς, η παστερίωση του μελιού καταστρέφει αρκετά από αυτά. Μία μελέτη του 2009 που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Agricultural and Food Chemistry» έδειξε πως οι πιο σκουρόχρωμοι τύπου μελιού, όπως είναι το μανούκα, το μέλι ευκαλύπτου ή φαγόπυρου, συγκριτικά με τους πιο ανοικτόχρωμους.
Αντιβηχικές: Αν και δεν έχουν εξηγηθεί επιστημονικά, σε μία μελέτη του 2007 από το πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια όπου συγκρινόταν το μέλι από φαγόπυρο με το αντιβηχικό φάρμακο δεξτρομεθορφάνη, οι γονείς ανέφεραν πως το μέλι ήταν πιο αποτελεσματικό στην ανακούφιση του βήχα κατά τη διάρκεια της νύκτας σε παιδιά με λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού.
Το μέλι παράγεται στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Είναι το μόνο τρόφιμο στον πλανήτη που δεν θα χαλάσει ή θα σαπίσει ποτέ. Μόνο θα ζαχαρώσει. Το μέλι στη πραγματικότητα θα είναι για πάντα μέλι.
Ωστόσο, όταν το αφήσετε σε ένα ψυχρό, σκοτεινό μέρος για πολύ καιρό θα στερεοποιηθεί. Όταν συμβεί αυτό απλά χαλαρώνουμε το καπάκι από το βάζο που το έχουμε και βάζουμε το δοχείο με το μέλι σε ζεστό νερό, όχι όμως βραστό. Σβήνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να υγροποιηθεί. Στη συνέχεια είναι τόσο καλό όσο ήταν και στην αρχή.
Συμβουλή
Ποτέ να μην βράσετε το μέλι ή να το βάλετε σε φούρνο μικροκυμάτων γιατί έτσι θα σκοτωθούν τα ένζυμά του.
Η αλήθεια για το μέλι με κανέλα
Είναι σίγουρο ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν θα ήθελαν οι παρακάτω πληροφορίες να κάνουν τον γύρο του κόσμου. Έχει διαπιστωθεί ότι ένα μίγμα του μελιού και κανέλας θεραπεύει τις περισσότερες ασθένειες. Οι επιστήμονες σήμερα δέχονται επίσης, το μέλι ως «
RamBan» (πολύ αποτελεσματικό) φάρμακο για όλα τα είδη ασθενειών. Το μέλι μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς παρενέργειες σε κάθε είδους ασθένειες.
Αν και το μέλι είναι γλυκό, εάν ληφθεί στη σωστή δοσολογία ως φάρμακο, αυτό δεν βλάπτει ακόμα και τους διαβητικούς ασθενείς. Το
World News, ένα περιοδικό στον Καναδά, στην έκδοσή του με ημερομηνία 17 Ιανουαρίου 1995, έχει δώσει τον ακόλουθο κατάλογο των ασθενειών που μπορεί να θεραπευτούν με μέλι και κανέλα, όπως έχει ερευνηθεί από δυτικούς επιστήμονες:

Καρδιοπάθεια
Κάντε μια πάστα από μέλι και κανέλα σε σκόνη, απλώστε την πάνω στο ψωμί, αντί για μαρμελάδα και να την τρώτε τακτικά για το πρόγευμα. Μειώνει τη χοληστερόλη στις αρτηρίες και σώζει από καρδιακή προσβολή. Επίσης όσοι είχαν ήδη μια καρδιακή προσβολή, αν κάνουν αυτή τη διαδικασία καθημερινά, θα τους βοηθήσει να μην ξαναπάθουν. Η τακτική χρήση της πιο πάνω διαδικασίας βοηθά στη σωστή λειτουργία της αναπνοής και δυναμώνει τους παλμούς της καρδιάς. Όσο μεγαλώνουμε, οι αρτηρίες και οι φλέβες χάνουν την ευελιξία τους και φράζουν. Το μέλι και η κανέλα αναζωογονούν τις αρτηρίες και τις φλέβες.
Αρθρίτιδα
Ασθενείς με αρθρίτιδα, μπορούν να λαμβάνουν καθημερινά, πρωί και βράδυ, ένα φλιτζάνι ζεστό νερό με δύο κουταλιές μέλι και ένα μικρό κουταλάκι του γλυκού σκόνη κανέλας. Εάν λαμβάνεται τακτικά, ακόμη και οι χρόνιες αρθρίτιδες μπορεί να θεραπευτούν. Σε μια πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, διαπιστώθηκε ότι όταν οι γιατροί φρόντιζαν τους ασθενείς τους με ένα μείγμα από μια κουταλιά της σούπας μέλι και μισό κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη πριν από το πρωινό, διαπίστωσαν ότι μέσα σε μια εβδομάδα, από τα 200 άτομα που είχαν υποστεί την φροντίδα, σχεδόν 73 ασθενείς είχαν εντελώς απαλλαγεί από τον πόνο και μέσα σε ένα μήνα, κυρίως όλοι οι ασθενείς που δεν μπορούσαν να περπατήσουν ή να μετακινηθούν, εξαιτίας της αρθρίτιδας, άρχισαν να περπατάνε χωρίς πόνο.
Κυστίτιδα
Πάρτε δύο κουταλιές της σούπας σκόνη κανέλας και ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι σε ένα ποτήρι χλιαρό νερό και πιείτε το. Καταστρέφει τα μικρόβια στην ουροδόχο κύστη.
Πονόδοντος
Κάντε μια πάστα από ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη και πέντε κουταλάκια του γλυκού μέλι και απλώστε την στο δόντι που σας πονάει. Μπορείτε να το απλώνετε τρεις φορές την ημέρα μέχρι το δόντι σταματήσει να σας πονά.
Χοληστερόλη
Δύο κουταλιές της σούπας μέλι και τρία κουταλάκια του γλυκού κανέλα σε σκόνη, αναμιγμένα σε 456 γραμμάρια νερού τσαγιού, που χορηγείται σε έναν ασθενή χοληστερόλης, έδειξε ότι μειώνει το επίπεδο της χοληστερόλης στο αίμα κατά 10% μέσα σε δύο ώρες. Όπως αναφέρεται και στους ασθενείς αρθρίτιδας, εάν λαμβάνεται τρεις φορές την ημέρα, κάθε χρόνια χοληστερόλη θεραπεύεται. Σύμφωνα με τις πληροφορίες στο εν λόγω περιοδικό, το αγνό μέλι όταν λαμβάνεται με φαγητό ανακουφίζει από την χοληστερόλη.
Κρυολόγημα
Αυτοί που πάσχουν από κοινά ή σοβαρά κρυολογήματα πρέπει να λαμβάνουν μια κουταλιά της σούπας χλιαρό μέλι με 1/4 κουτάλι κανέλα σε σκόνη καθημερινά, για τρεις ημέρες. Η διαδικασία αυτή θα θεραπεύσει περισσότερο τον χρόνιο βήχα, το κρυολόγημα και θα καθαρίσει τα ιγμόρεια.
Διαταραχές στομάχου
Όταν το μέλι λαμβάνεται με σκόνη κανέλας θεραπεύει τον πόνο στο στομάχι και επίσης καθαρίζει τα έλκη του στομάχου από τη ρίζα.
Αέρια στομάχου (φουσκώματα)
Σύμφωνα με τις μελέτες που έγιναν στην Ινδία και την Ιαπωνία, έδειξαν ότι αν το μέλι λαμβάνεται με κανέλα σε σκόνη το στομάχι απαλλάσσεται
από τα αέρια.
Ανοσοποιητικό σύστημα
Καθημερινή χρήση του μελιού και σκόνης κανέλας δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύει τον οργανισμό από βακτήρια και ιούς. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το μέλι έχει διάφορες βιταμίνες και σίδηρο σε μεγάλες ποσότητες. Η συνεχής χρήση του μελιού δυναμώνει τα λευκά αιμοσφαίρια του αίματος για την καταπολέμηση των βακτηριδίων και των ιών.
Δυσπεψία
Κανέλα σε σκόνη αναμιγμένη με δύο κουταλιές της σούπας μέλι όταν ληφθεί πριν το φαγητό ανακουφίζει και χωνεύεται το βαρύ γεύμα.
Γρίπη
Ένας επιστήμονας στην Ισπανία απόδειξε ότι το μέλι περιέχει ένα φυσικό συστατικό το οποίο σκοτώνει τα μικρόβια γρίπης και σώζει τον ασθενή από γρίπη.
Μακροβιότητα
Τσάι από μέλι και λίγη κανέλα σε σκόνη, όταν λαμβάνεται τακτικά, συλλαμβάνει τη φθορά του γήρατος. Πάρτε τέσσερις κουταλιές μέλι, ένα κουτάλι σκόνη κανέλας και τρία φλιτζάνια νερό και βράστε τα. Πίνετε 1/4 φλιτζανιού, τρεις με τέσσερις φορές την ημέρα..
Ακμή
Τρεις κουταλιές της σούπας μέλι και ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη πά-στα. Εφαρμόστε αυτήν την πάστα για τα σπυράκια πριν από τον ύπνο και να πλένουν το επόμενο πρωί με χλιαρό νερό. Εάν γίνεται καθημερινά για δύο εβδομάδες, αφαιρεί τα σπυράκια από τη ρίζα.
Παθήσεις του δέρματος
Εφαρμόστε μέλι και κανέλα σε σκόνη σε ίσα μέρη στις περιοχές που χρήζουν θεραπείας. Έκζεμα, λειχίνες και σε όλους τους τύπους των λοιμώξεων του δέρματος.
Αδυνάτισμα
Καθημερινά το πρωί, μισή ώρα πριν από το πρωινό με άδειο στομάχι και το βράδυ, πριν τον ύπνο, να πιείτε μέλι και κανέλα σε σκόνη βρασμένα σε ένα φλιτζάνι νερό. Εάν λαμβάνεται τακτικά, μειώνει το βάρος ακόμη και στο πιο παχύσαρκο άτομο. Επίσης, πίνοντας αυτό το μίγμα τακτικά, δεν επιτρέπει στο λίπος να συσσωρευτεί στο σώμα, ακόμη και αν κάποιος ακολουθεί διατροφή πλούσια σε θερμίδες.
Καρκίνος
Πρόσφατη έρευνα στην Ιαπωνία και την Αυστραλία έδειξε ότι προχωρημένες μορφές καρκίνου του στομάχου και των οστών έχουν θεραπευτεί επιτυχώς. Οι ασθενείς που πάσχουν από αυτά τα είδη καρκίνου θα πρέπει να λαμβάνουν καθημερινά μια κουταλιά της σούπας μέλι με ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη για ένα μήνα τρεις φορές την ημέρα.
Κούραση
Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η περιεκτικότητα σε σάκχαρα του μελιού είναι πιο χρήσιμα παρά επιβλαβή στην αντοχή του σώματος. Ηλικιωμένοι που παίρνουν μέλι και κανέλα σε σκόνη σε ίσα μέρη, έχουν μεγαλύτερη εγρήγορση και ευελιξία. Ο Δρ
Milton, ο οποίος έχει κάνει την έρευνα, λέει ότι η μισή κουταλιά της σούπας μέλι που λαμβάνεται σε ένα ποτήρι νερό και πασπαλισμένα με λίγη κανέλα σε σκόνη, που λαμβάνονται καθημερινά μετά το βούρτσισμα των δοντιών και το απόγευμα, περίπου στις 15:00 μ.μ.όταν η ζωτικότητα του σώματος αρχίζει να μειώνεται, αυξάνει τη ζωτικότητα του σώματος μέσα σε μια εβδομάδα.
Άσχημη αναπνοή
Οι άνθρωποι της Νότιας Αμερικής, το πρώτο πράγμα που κάνουν το πρωί, είναι γαργάρες με ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι και κανέλα σε σκόνη αναμεμιγμένα με ζεστό νερό.
Έτσι διατηρούν την αναπνοή τους φρέσκια όλη την ημέρα.