Samstag, 27. Juli 2013

κουρκουμάς



 κουρκουμάς
Μπαχαρικό το οποίο προέρχεται από το φυτό Curcuma Longa και ανήκει στην οικογένεια των Ζιγγιβερίδων. Μικρό πολυετές φυτό με αρωματικό ρίζωμα που θυμίζει εκείνο του πιπεριού αλλά με πιο έντονη πικρή γεύση. Συναντιέται ως ιθαγενές φυτό στην Ινδία και την Ινδονησία καθώς και στα νησιά του Ινδικού Ωκεανού, στην Κίνα και την τροπική Ασία.


Πολύ ενδιαφέρουσα και ενδεικτική για τον Ινδικό πολιτισμό είναι η παραγωγή του μπαχαρικού. Το ρίζωμα βράζεται και εκτίθεται στον ήλιο για μια εβδομάδα περίπου μέχρι να ξεραθεί. Στη συνέχεια γυαλίζεται με τρίψιμο στο χέρι και αλέθεται μέχρι την παρασκευή σκόνης. Περιέχει αιθέριο έλαιο το οποίο λαμβάνεται κατόπιν απόσταξης. Στους αρχαίους χρόνους χρησιμοποιήθηκε ως καρύκευμα αλλά και ως άρωμα και χρωστική.

Ρίζα κουρκουμά
Εξαιτίας του έντονου πορτοκαλοκίτρινου χρώματός του και της συγγένειας του με τη ζαφορά, το μεσαίωνα χρησιμοποιούνταν και ως υποκατάστατο της ζαφοράς.

Είναι κύριο συστατικό του κάρυ, της αγγλικής μουστάρδας και επίσης χρησιμοποιείται σε καρυκεύματα, τουρσιά, βούτυρο για λαχανικά και σε φαγητά με πουλερικά, ρύζι, ψάρι και αυγά. Συχνή χρηση μπορεί να προκαλέσει έλκος στομάχου σε ήδη ευπαθή άτομα ή στην καλύτερη περίπτωση ευαισθησία.

Στην Ασία, οι γυναίκες το χρησιμοποιούν ως καλλυντικό (κουρκουμάς διαλυμένος σε νερό) γιατί αφήνει μια λαμπερή χρυσίζουσα χροιά στο δέρμα.

πουλερικά, ρύζι, ψάρι, αβγά, σαλάτες, κοτόπουλο, πάπια, γαλοπούλα, θαλασσινά, αρνί, χοιρινό, φασόλια, μαρινάδες
H κουρκουμίνη είναι μια φυσική χρωστική ουσία που εμπεριέχεται στον κουρκουμά και χρησιμοποιείται στην κατασκευή της σκόνης κάρι, προσδίδοντάς της το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα. Ωστόσο η χρήση της δεν περιορίζεται στην κουζίνα, μια και η κουρκουμίνη όπως φαίνεται έχει και ευεργετική επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό.
Ο κουρκουμάς ή κιτρινόριζα (Turmeric), επιστημονική ονομασία Curcuma longa (Κουρκούμη η μακρά) ή Curcuma domestica (Κουρκούμη η οικιακή), είναι ένα ριζωματοειδές πολυετές φυτό της οικογένειας των Zingiberaceae. Προέρχεται από την τροπική Νότιο Ασία και το κύριο συστατικό της κιτρινόριζας είναι ηκουρκουμίνη και ως πρόσθετο τροφίμων έχει τον κωδικό Ε100. Τα δέντρα καλλιεργούνται για τα ριζώματά τους.

Το
turmeric η κουρκουμάς είναι ένα πολυετές φυτό της οικογένειας Curcuma ή Zingiberaceae (ginger) που ενδημεί στην Ινδία και την Ινδονησία και χρησιμοποιείται συχνά ως καρύκευμα στο μαγείρεμα.
Χρησιμοποιούμενα μέρη:
-ρίζα
Δράση:
-κατά του καρκίνου
-κατά της ραγοειδίτιδας (φλεγμονή ματιού)
-πρόληψη χολολιθίασης / διεγερτικό της ροής της χολής
-κατά της καούρας
-κατά της υψηλής χοληστερόλης
-κατά του
HIV
-κατά της φλεγμονής
-κατά της οστεοαρθρίτιδας
-κατά της ρευματοειδούς αρθρίτιδας
-κατά της ψώρας
-κατά του πεπτικού έλκους
Δοσολογία:
Το
turmeric μπορεί να προτυποποιηθεί ώστε να περιέχει 95% κουρκουμινοειδή.
-Χρησιμοποιείστε 1500
mg ανά ημέρα από το στόμα, σε δόσεις των 500 mg τρεις φορές την ημέρα.
Πιθανές παρενέργειες:
-στομαχική διαταραχή, καούρα, κνησμώδες εξάνθημα, απώλεια μαλλιών, χαμηλή πίεση, συσταλτική διέγερση της μήτρας, αιμορραγία, ναυτία, διάρροια
Σκόνη κουρκουμά
Τα ριζώματα της κιτρινόριζας βράζονται, στη συνέχεια ψήνονται σε φούρνους και μετά αλέθονται και παραλαμβάνουμε έτσι την γνωστή κίτρινη σκόνη. Η τριμμένη κιτρινόριζα χρησιμοποιείται στις κουζίνες της Νοτίου Ασίας και της Μέσης Ανατολής, ως συστατικό σε μείγματα κάρι αλλά και ως χρωστική είτε σε διάφορα παρασκευάσματα ή ακόμη και σε υφάσματα. Πιο διαδεδομένα η κιτρινόριζα είναι ένα από τα βασικά συστατικά της μουστάρδας. Ως πρόσθετο στα τρόφιμα η κιτρινόριζα χρησιμοποιείται γιατί παρέχει στο τρόφιμο προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία.
βότανο με τεράστια θεραπευτική αξία. Είναι ένα φυσικό αντιβιοτικό, το οποίο προλαμβάνει σήψεις και θεραπεύει τα τραύματα.

Η χρήση του, ανάγεται περίπου 4.000 πριν, στον Βεδικό πολιτισμό της Ινδίας, όταν το Turmeric ήταν το κύριο μπαχαρικό και ήταν επίσης θρησκευτικής σημασίας.
Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει ένα ολοένα και αυξανόμενο ενδιαφέρον για το Turmeric και τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Αυτό εν μέρει οφείλεται στις πολυπληθείς επιστημονικές μελέτες, οι οποίες δημοσιεύονται πάνω στο θέμα. Το Turmeric (Curcuma Longa), ένα ανθίζον φυτό της οικογένειας Ginger, χρησιμοποιείται ευρέως ως χρωστικός παράγοντας στο φαγητό και είναι ένα από τα κύρια συστατικά του Curry.
Το
Turmeric, έχει μακρά παράδοση χρήσης αγιουρβεδικό σύστημα ιατρικής, ειδικά ως αντιφλεγμονώδης παράγοντας όπως επίσης και ως θεραπευτικό μέσο για το μετεωρισμό, τον ίκτερο, τις εμμηνορροϊκές δυσκολίες, την αιματουρία, την αιμορραγία και τους κολικούς. Μπορεί επίσης να εφαρμοσθεί τοπικά σε κατάπλασμα, για την ανακούφιση πόνου ή φλεγμονής.
  • Λατινικό όνομα: Curcuma Longa.
  • Κοινή ονομασία: Haldi, Haridra.
  • Αγγλική ονομασία: Turmeric, Saffron.
  • Φυσικό περιβάλλον: Συναντάται σε τροπικές περιοχές της Νότιας Ασίας.
  • Μακροσκοπική αναγνώριση: Συγγενής του Ginger, το Turmeric είναι ένα πολυετές φυτό, το οποίο αναπτύσσεται ως τα 1 - 1.5 μέτρα ύψος και φέρει μουντά κίτρινα άνθη, σε σχήμα «τρομπέτας». Το Turmeric έχει άρωμα και μία πικρή, κάπως οξεία γεύση.
  • Χρήσιμα μέρη του: Ρίζωμα και βολβοί.
  • Φαρμακολογική δράση: Αρωματική, διεγερτική, τονωτική και αναφυσώδης.
  • Δράσεις και χρήσεις στην Αγιουρβέδα: Kustha, prameham, pandu, rakta-dosham, krimi, vranam, pinasam, tvagroga, sitapitta.
  • Πεπτικές δυσλειτουργίες, οστεοαρθρίτιδα, αθηροσκλήρωση, καρκίνος, ηπατικές ασθένειες, βακτηριακές μολύνσεις, τραύματα, αλλεργίες και οφθαλμικές παθήσεις.
  • Rasa: Tikta, katu
  • Guna: Ruksha, laghu
  • Virya: Usna
  • Vipaka: Katu - Karma: Kaphapittanut, visaghna, varnya, kusthaghna, krmighna, pramehnasaka.
  • Πεπτικό σύστημα: Χρησιμοποιείται ως ανθελμινθικό και χορηγείται σε περιπτώσεις διακοπτόμενου πυρετού. Χρησιμοποιείται επίσης στο μετεωρισμό, τη δυσπεψία και σε περιπτώσεις στομαχικής αδυναμίας.
    Η Κουρκουμίνη (
    Curcumin), έχει δείξει πως διεγείρει τη χολή, διευκολύνοντας το άδειασμα της χοληδόχου κύστης. Σε μια μελέτη σε ζώα, το απόσταγμα της ρίζας του Turmeric, μείωσε την έκκριση των οξέων στο στομάχι και εξασφάλισε προστασία από τραύματα όπως ο μετεωρισμός στο στομάχι (γαστρίτιδα) ή στα εντερικά τοιχώματα και από έλκη οφειλόμενα σε φάρμακα, στρες ή αλκοόλ.
  • Δέρμα: Χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις τριχοφυτίας, εξανθημάτων, λέπρας, εκζεμάτων και κνήφης.
  • Αντιοξειδωτικές ιδιότητες του Turmeric: Η Κουρκουμίνη που περιέχεται στο Turmeric, όπως και άλλες ουσίες αυτού του βοτάνου, έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες για τις οποίες κάποιοι ισχυρίζονται πως ίσως είναι το ίδιο ισχυρές με τις βιταμίνες C και E.
  • Οστεοαρθρίτιδα: Λόγω της ικανότητας να μειώνει τις φλεγμονές, το Turmeric βοηθά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της οστεοαρθρίτιδας.
  • Καρκίνος: Εργαστηριακά στοιχεία και μελέτες που έγιναν σε ζώα, έδειξαν πως η Κουρκουμίνη έχει δυναμική στην αντιμετώπιση διάφορων μορφών καρκίνου όπως του προστάτη, του μαστού, του δέρματος και του παχέος εντέρου.
  • Παρασιτική λοίμωξη εντερικού σωλήνα: Το Turmeric μειώνει την καταστροφική δράση των παρασίτων και των νηματόζωων.
  • Βακτηριακές λοιμώξεις: Το πτητικό έλαιο από Turmeric, λειτουργεί ως εξωτερικό αντιβιοτικό, προλαμβάνοντας βακτηριακές λοιμώξεις στα τραύματα.
  • Ηπατικές ασθένειες: Μελέτες σε ζώα έχουν δώσει ενδείξεις ότι το Turmeric μπορεί να προστατέψει το συκώτι από έναν μεγάλο αριθμό βλαβερών ουσιών όπως το ανθρακικό τετραχλωρίδιο και την ακεταμινοφένη (γνωστή και ως παρακεταμόλη, αυτή η αγωγή χρησιμοποιείται ευρέως για τον πονοκέφαλο και τα άλγη και μπορεί να προκαλέσει ηπατικές βλάβες αν χορηγηθεί σε μεγάλες ποσότητες ή από άτομα που πίνουν συχνά αλκοόλ). Το Turmeric το επιτυγχάνει αυτό, εν μέρει, βοηθώντας στον καθαρισμό τέτοιων τοξινών από το σώμα και προστατεύοντας το συκώτι από βλάβες. Η χορήγηση του υδατοειδούς αποστάγματος του Turmeric, από το στόμα, έχει αναφερθεί πως μειώνει την δριμύτητα του ανθρακικού τετραχλωριδίου, όπως επίσης και τις κακώσεις του ήπατος οφειλόμενες σε σίδηρο. Η δια του στόματος χορήγηση της Κουρκουμίνης, μειώνει τα υπεροξείδια του ορού και τα επίπεδα χοληστερόλης στον οργανισμό, με αποτέλεσμα τη δράση του ως χημειο-προστατευτικό, σε αρτηριακές παθήσεις.
  • Η χρήση του Turmeric σε οφθαλμικές παθήσεις: Η Κουρκουμίνη είναι το ίδιο αποτελεσματική, όπως τα κορτικοστεροειδή, σε περιπτώσεις uveitis (λοίμωξη του uvea, του μεσαίου στρώματος του οφθαλμού, ανάμεσα στο σκληρό χιτώνα του ματιού - δηλαδή το λευκό εξωτερικό στρώμα του οφθαλμού - και τη ρετίνη -το πίσω μέρος του οφθαλμού).
  • Αθηροσκλήρωση: Το Turmeric, ελαττώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στον οργανισμό και εμποδίζει την οξείδωση της LDL («κακής») χοληστερόλης. Η οξειδωμένη LDL, επικάθεται στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων και συμβάλει στον σχηματισμό της αθηροσκληρωτικής πλάκας. Το Turmeric, επίσης προλαμβάνει τον πολλαπλασιασμό των αιμοπεταλίων στα τοιχώματα ενός τραυματισμένου αιμοφόρου αγγείου.
  • Τραύματα: Το Turmeric όταν εφαρμόζεται σε τραύματα, επιταχύνει τη διαδικασία της επούλωσης