Montag, 29. Juli 2013

ΑΚΤΙΝΙΔΙΟ

ΑΚΤΙΝΙΔΙΟ
Βιταμίνες: Α 2% C 155%
ΘΕΜΑ περιέχει: Σίδηρος 2% 3% Ασβέστιο Νάτριο 3 mg
Θερμίδες: 68 θερμίδες 100 g (4 θερμίδες από το λίπος)
Διατήρηση: Τόσο το ψυγείο και πέρα.
Το ακτινίδιο προέρχεται από Asia.kai είναι ένα καταπληκτικό επιδόρπιο με μόνο 45 θερμίδες ανά 125 γραμμάρια φρούτων.

Το κινεζικό υπουργείο Υγείας έχει επαινεθεί το ακτινίδιο ή αλλιώς ακτινίδιο (kiwi) για τη γεύση του και η βιταμίνη C και κάλιο. Εύκολα διατηρείται στο ψυγείο για έως και ένα μήνα και αν και οι περισσότεροι προτιμούν κέλυφος τολμούν να δοκιμάσουν και να επωφεληθούν από κάθε αφαίρεση των βιταμινών.
Ακτινίδια (ή ακτινίδιο) είναι ένα γένος φυτών. Ανήκει στην οικογένεια των Aktinidioeidon και προέρχεται από την Ασία.
Ο καρπός του ακτινίδιο, καφέ στο εξωτερικό και το πράσινο στο εσωτερικό.
Το ακτινίδιο είναι θάμνος με κόκκινα λουλούδια ή λευκό. Τα φύλλα είναι ωοειδή και κάτω έχουν χνούδι. Η σάρκα είναι βρώσιμα και με μια γλυκιά και ξινή γεύση. Το εξωτερικό τμήμα είναι καφέ και το εσωτερικό είναι χυμώδες, με πράσινο και μικρούς σπόρους, ένα μαύρο.
Η Κίνα θεωρείται κυρίαρχο ακτινίδια στο σπίτι, από τους αρχαίους χρόνους. Ονομάζεται τα πιο γνωστά είδη που καλλιεργούνται στην Ελλάδα, η Μεγάλη Ακτινίδια (Actinidia chinensis). Το εργοστάσιο ήταν αρχικά από την Κίνα και ταξίδεψε στο 19ο Αιώνα στο Ηνωμένο Βασίλειο και το 1906 στη Νέα Ζηλανδία. Το όνομα, όμως, ακτινίδιο (ακτινίδια) προέρχεται από το πουλί, το οποίο είναι ένα εθνικό σύμβολο της Νέας Ζηλανδίας, όπου ζει αποκλειστικά. Αυτό το όνομα έχει το ακτινίδιο από την κηπουρική Hayward Wright (1873-1959), ο οποίος πειραματίστηκε με τα φυτά και κατόρθωσε να δημιουργήσει την ποικιλία που είναι γνωστή σήμερα. Καλλιεργείται στην τρέχουσα μορφή του, το ακτινίδιο από το 1950, δηλαδή η φύση των νόστιμο ακτινίδιο (Actinidia deliciosa) [1].
Καλλιέργεια Ακτινίδια
Το φυτό ευδοκιμεί σε γόνιμα και υγρά εδάφη. Οι σπόροι του φυτού είναι η συγκομιδή την άνοιξη και τα μέσα Οκτωβρίου.
Σήμερα, το ακτινίδιο καλλιεργείται στην Ευρώπη (Γαλλία, Ιταλία). Το ακτινίδιο μεγαλώνουν, χρειάζεται περιοχές με ήπιους χειμώνες και ζεστά, υγρά καλοκαίρια. Για το λόγο αυτό, καλλιεργείται στα ελληνικά στην Πιερία, όπου με Ονομασία Προέλευσης (ΠΓΕ) είναι αγκυροβολημένα από το 2002 [2], στο ποτάμι Σπερχειού Φθιώτιδας με πιστοποιημένη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) και η Πέλλα ιδρύθηκε Ημαθία, το Μεσολόγγι, τα Χανιά, το Ρέθυμνο , Άρτας και Πρέβεζας Σερρών Βενιζέλος.
Διατροφική αξία
Το ακτινίδιο είναι πλούσιο σε κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, φυτικές ίνες και μέταλλα. Επίσης, έχει περισσότερη βιταμίνη C από οποιοδήποτε άλλο φρούτο, θα πρέπει να καταναλωθεί αμέσως μετά την τομή, έτσι ώστε να μην χάνουν τις βιταμίνες. Η ύπαρξη πολλών βιταμινών καθιστά το ακτινίδιο ως το καλύτερο μέσο για την άμυνα κατά των μικροβίων. Επίσης, καταργεί τον κίνδυνο θρόμβωσης του αίματος στο κυκλοφορικό σύστημα και διασφαλίζει την καλή πέψη και η λειτουργία του εντέρου. Τέλος, βοηθά την όραση, εξαιτίας του αντιοξειδωτικού λουτεΐνη περιέχει βελτίωση.