Sonntag, 28. Juli 2013

Αχλάδι



Αχλάδι




ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ: C 7%
ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ: Σίδηρο 1%, Ασβέστιο 1% και Νάτριο 1
mg
ΘΕΡΜΙΔΙΚΗ ΑΞΙΑ: 58 θερμίδες τα 100 γραμμάρια (1 θερμίδα από λιπαρά)

Το αχλάδι.

Έχει σχήμα μακρύ και στενεύει στο άκρο που βρίσκεται το κοτσάνι ενώ είναι φαρδύ στο κάτω μέρος. Υπάρχουν και ποικιλίες αχλαδιών με σχήμα μήλου. Τα αχλάδια εξωτερικά έχουν χρώμα ανοιχτό πράσινο, πρασινοκίτρινο, κιτρινωπό, ελαφρύ κίτρινο, πράσινο με κόκκινο ανάλογα με την ποικιλία.
Εσωτερικά η σάρκα τους είναι συνήθως λευκή πιο μαλακή από τα μήλα και πιο γλυκιά.
Υπάρχουν αρκετές ποικιλίες αχλαδιών. Στην Ελλάδα οι κυριότερες είναι κρυστάλλια που το βάρος του κάθε αχλαδιού είναι από 100-130 γραμμάρια Το χρώμα τους είναι κιτρινοπράσινο και η σάρκα τους λευκή.
Οι περίφημες κοντούλες , με μέτριου μεγέθους καρπό 60-90 γραμμαρίων. Ελαφρύ πράσινου χρώματος εξωτερικά , με θαυμάσιο άρωμα και γεύση. Δεν βρίσκονται εύκολα στις αγορές και η τιμή τους είναι λίγο τσουχτερή. Είναι ευαίσθητες στη μεταφορά τους.
Τα βουτυράτα, με χρώμα κιτρινωπό εξωτερικά , αρκετά μεγάλα αχλάδια 120-160 γραμμάρια βάρος. Η σάρκα τους είναι μαλακή και η γεύση τους γλυκιά ελαφρώς βουτυράτη.
Τα αχλάδια μαζεύονται πριν ωριμάσουν καλά αλλά σε τέτοιο στάδιο ώστε στη συνέχεια η ωρίμανση να γίνει χωρίς να αλλοιωθεί η γεύση και το χρώμα τους.
Τρώγονται νωπά, γίνονται κομπόστες, χρησιμοποιούνται στη ζαχαροπλαστική ,γίνονται μαρμελάδες. Περιέχουν βιταμίνη C, ασβέστιο, νιασίνη, βιταμίνη Β6, φώσφορο και ποτάσιο.

Γλυκό του κουταλιού αχλάδι

Υλικά
Για 6-8 άτομα
1.300 γραμμάρια αχλάδια
1
  λεμόνι, χυμός
3 κούπες του καφέ νερό
1.300 γραμμάρια ζάχαρη
1/2
  λεμόνι, φλούδα ή
πράσινο χρώμα ζαχαροπλαστικής (προαιρετικά)
240 γραμμάρια γλυκόζη ή
1/2
  λεμόνι, χυμός
Εκτέλεση
Καθαρίζετε τα αχλάδια και, εάν είναι μεγάλα τα χωρίστε τα στη μέση. Αν είναι μικρά, τα αφήνετε ολόκληρα ώστε να μη διαλυθούν κατά το βράσιμο κι αφαιρείτε τα κουκούτσια από το αντίθετο μέρος του κοτσανιού. Ρίχνετε τα αχλάδια μέσα στο νερό, περιλούζοντας τα με το χυμό 1 λεμονιού, ώστε να μην μαυρίσουν.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνετε τα 3 φλιτζάνια νερό. Όταν αρχίσει να βράζει το νερό, στραγγίζετε τα αχλάδια από το νερό με το λεμόνι και τα ρίχνετε μέσα.

Τα αφήνετε να σιγοβράσουν, σκεπασμένα, για 10 λεπτά. Προσθέστε τη ζάχαρη κι αν θέλετε τη φλούδα μισού λεμονιού ή πράσινο χρώμα ζαχαροπλαστικής, ώστε το γλυκό αχλάδι να πάρει ένα ανοιχτό πράσινο χρώμα.
Αφήνετε να
  βράσουν για 15 λεπτά, κατεβάζετε από τη φωτιά και αφήνετε να σταθούν 24 ώρες.

Κατόπιν προσθέτετε τη γλυκόζη ή το χυμό μισού λεμονιού και βράζετε το γλυκό έως ότου δέσει.
Αποστειρώνετε γυάλινα βαζάκια και τα γεμίζετε με το γλυκό αχλάδι. Αφήνετε λίγο να κάτσει και σερβίρετε!

Αχλάδι: το «δώρο των θεών» και τα διατροφικά του οφέλη

Τα οφέλη του αχλαδιού για την υγεία μας, είναι αμέτρητα. Πίνετε φρέσκο χυμό από αχλάδι για να δροσιστείτε τους καλοκαιρινούς μήνες, για να καταπολεμήσετε τον πονόλαιμο και για πολλά ακόμη οφέλη που προσφέρει στον οργανισμό μας. Ο Όμηρος το ανέφερε ως « δώρο των θεών». Και μάλλον δεν είχε άδικο. Η γλυκιά, αρωματική, ζουμερή και μαλακή σάρκα του αχλαδιού, κάνει αυτό το φρούτο ιδιαίτερα αγαπητό, ενώ τα σημαντικά του διατροφικά οφέλη, το κάνουν σημαντικό «σύμμαχο» της υγείας μας.
Ανάμεσα στις πολλές ποικιλίες των αχλαδιών, το κινέζικο αχλάδι είναι αυτό με τη μεγαλύτερη διατροφική αξία, όμως και οι άλλες ποικιλίες είναι πολύ ωφέλιμες. Τα αχλάδια είναι στην εποχή όλο το χρόνο, αλλά κυρίως από τα τέλη του Ιουνίου μέχρι τον Φεβρουάριο, ανάλογα με την ποικιλία.
Διατροφικά χαρακτηριστικά
Τα αχλάδια αποτελούν εξαιρετική πηγή υδατοδιαλυτών ινών. Περιέχουν βιταμίνες Α, Β1, Β2, C, E, φυλλικό οξύ και νιασίνη. Επίσης, είναι πλούσια σε χαλκό, φωσφόρο και κάλιο και σε μικρότερες ποσότητες σε ασβέστιο, χλώριο, σίδηρο, μαγνήσιο, νάτριο και θείο και έχουν λίγες θερμίδες.
Οφέλη για την υγεία
Τα αχλάδια θεωρούνται υποαλλεργικά φρούτα που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, αλλά ελάχιστα πιθανό να προκαλέσουν παρενέργειες και γι αυτό προτείνονται σε άτομα που πάσχουν από διάφορες διατροφικές αλλεργίες. Επιπλέον ωφελούν στην καταπολέμηση διαφόρων ασθενειών. Ο χυμός από αχλάδι συστήνεται ακόμη και για βρέφη, είτε για άτομα που έχουν αλλεργίες.
Αρτηριακή πίεση: Τα αχλάδια έχουν αντιοξειδωτικά και αντικαρκινικά συστατικά, που βοηθούν στην πρόληψη της υψηλής αρτηριακής πίεσης και εγκεφαλικού επεισοδίου.
Πρόληψη του καρκίνου: Η υψηλή τους περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και χαλκό δρα αντιοξειδωτικά και προστατεύει τα κύτταρα από τις βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες.
Χοληστερόλη: Η υψηλή τους περιεκτικότητα σε πηκτίνη καθιστά τα αχλάδια ιδιαίτερα σημαντικά στην προσπάθεια για μείωση των επιπέδων χοληστερόλης.
Υγεία του παχέος εντέρου: Αν δεν πίνετε το χυμό του, φάτε το αχλάδι ολόκληρο για να επωφεληθείτε από τις πολύτιμες ίνες του που είναι ιδιαίτερα ευεργετικές για την υγεία του παχέος εντέρου.
Δυσκοιλιότητα: Η πηκτίνη στα αχλάδια είναι διουρητική και έχει ήπια υπακτική δράση. Πίνοντας χυμό από αχλάδι τακτικά, βοηθάτε στη ρύθμιση των κινήσεων του εντέρου.
Ενέργεια: Ο χυμός αχλαδιού αποτελεί μια γρήγορη, φυσική πηγή ενέργειας, γεγονός που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις υψηλές του ποσότητες σε φρουκτόζη και γλυκόζη.
Πυρετός: Η δροσιστική επίδραση του αχλαδιού, βοηθά στην ανακούφιση από τον πυρετό. Ο καλύτερος τρόπος για να κατεβάσετε τον πυρετό, είναι ένα μεγάλο ποτήρι χυμού αχλαδιού.
Τόνωση του ανοσοποιητικού: Οι αντιοξειδωτικές θρεπτικές ουσίες στα αχλάδια, είναι ζωτικής σημασίας για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πίνετε χυμό αχλάδι όταν αισθάνεστε πως θα αρρωστήσετε.
Φλεγμονή: Ο χυμός του αχλαδιού έχει αντιφλεγμονώδη δράση και βοηθά στην ανακούφιση του πόνου σε διάφορες φλεγμονώδεις καταστάσεις.
Οστεοπόρωση: Τα αχλάδια περιέχουν υψηλά επίπεδα του χημικού στοιχείου, το οποίο βοηθά το σώμα να διατηρήσει το ασβέστιο, με αποτέλεσμα να προλαμβάνει ή να καθυστερεί την οστεοπόρωση.
Εγκυμοσύνη: Η υψηλή τους περιεκτικότητα σε φυλλικό οξύ προλαμβάνει ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα στα βρέφη.
Δύσπνοια: Η ζέστη του καλοκαιριού μπορεί να προκαλέσει στα παιδιά δυσκολία στην αναπνοή. Ο χυμός του αχλαδιού καταπραΰνει αυτά τα συμπτώματα.

Πονόλαιμος: Τα αχλάδια είναι ιδανικά καλοκαιρινά φρούτα για έναν λόγο. Ο χυμός από αχλάδι το πρωί και το βράδυ, βοηθά στο να δροσιστεί το σώμα όταν η θερμοκρασία φτάνει στα ύψη. Τρέφει το λαιμό και βοηθά στην πρόληψη προβλημάτων του λαιμού.
Πώς να τα επιλέξετε
Επιλέξτε τα αχλάδια που έχουν λεία και γυαλιστερή επιφάνεια και είναι σφιχτά και με πλούσιο άρωμα. Αποφύγετε όσα έχουν χτυπήματα ή σκούρες κηλίδες. Έχτε υπόψη σας πάντως, ότι ορισμένοι τύποι αχλαδιών -συνήθως οι ασιατικές ποικιλίες- έχουν σκούρες κηλίδες στον φλοιό τους και αυτό είναι φυσιολογικό.
Διατηρείτε τα πιο άγουρα αχλάδια σε θερμοκρασία δωματίου, τυλιγμένα με χαρτί. Όταν μπορείτε να τα πιέσετε ελαφρά, είναι έτοιμα για κατανάλωση.