Sonntag, 28. Juli 2013

Αψιθιά -Artemisia Absinthium-Compositae-













Αψιθιά -Artemisia Absinthium-Compositae-
Φυτό συναντώμενο αύτοφυώς άλλα καί καλλιεργούμενο κυρίως γιά τήν ποτοποιία.
Γίνεται σε όλα τά εδάφη.
Στήν Ελλάδα υπάρχουν έπτά είδη αυτοφυή, άλλά τό αύτοχρησιμοποιούμενο στή θεραπευτική είναι ή Α.
absinthium, ή γνωστή άψιδιά πού 'έχει ακόμη τά κοινά ονόματα άπιστιά, πέλινο, άγριαψιθιά.
Ή άψιθιά είναι φυτό πού διαρκεί πολλά χρόνια, ποώδες.
Τό βρίσκουμε σέ ορεινά κυρίως δάση (Μακεδονία, "Ηπειρο, Θεσσαλία).
Ανθίζει τό καλοκαίρι.
Στή θεραπευτική χρησιμοποιούνται τά φύλλα (Μάϊο) καί
of ανθισμένες κορυφές.
Η άψιθιά είναι στομαχικό φυτό διευκολύνοντας καί τήν πέψη καί συντελεί στό αδυνάτισμα — χωνεύει τά λίπη — τονωτικό του πεπτικου συστήματος.
Κατάλληλο γιά τούς διαβητικούς και κατά τών ρευματισμών.
Είναι καί ορεκτικό, άλλά σέ μικρές δόσεις, γιατί τό φυτό αυτό είναι πολύ διεγερτικό και πρέπει νά τό αποφεύγουν τά άτομα μέ αίματώδη κρασί.
Σέ μεγαλύτερες δόσεις είναι κατά τών σκωλήκων καί έμμηναγωγό — αμηνόρροια τών νεανίδων —.
Είναι ακόμη ή άψιθιά κατά της αναιμίας, διουρητικό αντιπυρετικό καί άνθελμινθικό καί ακόμη κατά τής ύδρωπικίας καί καθαρίζει τό αίμα.
Έξωτερικώς είναι αντισηπτικό.
Τό αφέψημα της άψιθιάς χρησιμοποιείται ως λοσιόν στά άτονα ελκη (10 - 30 γρ.
σκόνη τοΰ φυτού σέ ενα λίτρο νερό).

Χρησιμοποιείται εσωτερικώς σέ μορφή σκόνης (0,5 - 2 γραμ.), ώς στομαχικό καί 4-10 γραμ.
ώς σκωληκοκτόνο.
Για τα παιδιά 0,2 γρ.
γιά κάθε χρόνο ηλικίας.
Σέ μορφή αφεψήματος — 5-10 γρ.
στά 1000 νερό —.
Κρασί (30 γρ.
σέ 1000 κρασί λευκό) 30-12 γραμ.
Φαρμακευτικώς γίνονται πολλά άλλα παρασκευάσματα (Βάμμα, Βάμμα σύνθετο, υδατικό εκχύλισμα κλπ.).
Ή χημική σύνθεση τής άψιθιας είναι: αρκετή ποσότητα αίθερίου ελαίου «Μπορνεόλ», ταννίνη, σαπωνίνη καί πικρή ουσία: την «Γκριντελίνη».
Κατά τά άλλα στοιχεία ή σύνθεση του φυτου τό κάνει νά εχη βαλσαμώδεις ίδιότητες, άποχρεμπτικές, άντισπασμωδικές (άσθμα, κοκκύτης).
Η Αψιθιά ή Εστραγκόν αψίθια, για ζάχαρο, ζαλάδες, αδυνάτισμα, διάρροια, στομαχόπονο. διαταραχές έμμηνων, χωνευτική, εμετούς. ανορεξία, αντιμικροβιακό.
Μπαχαρικό το οποίο προέρχεται από το φυτό Artemisia Absinthum γνωστό και ως Γένια του Γέρου ή Απιστία ή αψέντι. Συναντιέται σε ξερά εδάφη και είναι γνωστό από την αρχαιότητα. Είναι μικρό φυτό με όμορφα κίκτρινα λουλούδια διατεταγμένα σε στάχυες τα οποία ανθίζουν από τον Ιούλιο έως τον Αύγουστο. Χρησιμοποιούνται οι ανθισμένες κορυφές του, τα φύλλα και οι ρίζες.

Η αψιθιά είναι γνωστή από την εποχή του Ιπποκράτη και θεωρείται ένα από τα πιο αρωματικά φυτά παρόλη την πικρή της γεύση. Στην Αρχαία Ελλάδα την ονόμαζαν Αρτεμισία, ενδεχομένως προς τιμή της θεάς Αρτεμης και την χρησιμοποιούσαν σε περιπτώσεις αμηνόρροιας. Αλλοι λαοί όπως οι Αραβες, οι Αιγύπτιοι, οι Κέλτες την χρησιμοποιούσαν ως ορεξιογόνο.

Κατά τον μεσαίωνα αποδώσανε αρκετές ''μαγικές'' ιδιότητες στην αψιθιά και πίστευαν ότι η ύπαρξή της σε ένα σπίτι το προφυλάσσει από τα από τα κακά πνεύματα. Πίστευαν ακόμη ότι βάζοντας φύλλα αψιθιάς στα παπούτσια μπορείς να περπατήσεις πολλά χιλιόμετρα.

Η αψιθιά χρησιμοποιείται στον αρωματισμό ποτών -κυρίως του βερμούτ- και διαφόρων λικέρ, στην αρτοποιία, την ζαχαροπλαστική αλλά και στην φαρμακοποιία. Είναι γνωστό ότι το αψέντι (δηλ. το βερμούτ), κρασί αρωματισμένο με αψιθιά, είναι τοξικό για νευρικό σύστημα όταν χρησιμοποιείται υπερβολικά.

Προσεκτική πρέπει να είναι και η χρήση του αφεψήματος της αψιθιάς γιατί μπορεί να προκαλέσει διάφορες διαταραχές όπως πονοκεφάλους, σπασμούς, αποβολή εμβρύου, καρδιολογικές διαταραχές μέχρι και θάνατο.

Η χρήση της στην μαγειρική είναι πιο ασφαλής και είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείται φρέσκια και όχι ξερή. Μπορεί να διατηρηθεί αποξηραμένη σε γυάλινα βαζάκια ή ακόμη σε ένα μπουκάλι ξύδι.

χοιρινό ψητό, χοιρινή κοιλιά, βόδι ψητό, κυνήγι ψητό, κυνήγι ραγκού, ψάρι στον ατμό, πάπια ψητή, πάπια στον ατμό, χήνα, κέφαλο, χέλι, μάπα, άσπρο λάχανο
Der Wermut Wermut oder Estragon, für Zucker, Schwindel, Gewichtsverlust, Durchfall, Magenschmerzen.

Wermut oder Estragon
Für Anorexie, anti-mikrobielle.
Wermut: Zucker, Menstruationsbeschwerden, Verdauungsstörungen, Erbrechen.
Wermut
Spice, die aus der Pflanze Artemisia absinthum als Altmännerbart oder Untreue oder Absinth bekannt kommt. Gefunden in trockenen Böden und wird von der Antike bekannt. Es ist eine kleine Pflanze mit schönen Blumen in kiktrina Ohr die blühen von Juli bis August angeordnet. Verwenden Sie die Blüten, Blätter und Wurzeln.

Der Wermut aus der Zeit des Hippokrates bekannt ist, gilt als einer der am meisten duftenden Pflanzen trotz des bitteren Geschmack. Im antiken Griechenland hieß es Artemisia, möglicherweise zu Ehren der Göttin Artemis und in Fällen von Amenorrhoe. Andere Leute wie die Araber, Ägypter, Kelten benutzten es als orexiogono.

Während das Mittelalter zuweisen mehrere'' magische'' Qualitäten in Wermut und glaubte, dass die Existenz eines Hauses sie daran hindert, böse Geister. Sie dachten auch, dass Wermut Schuhanziehen Sie viele Meilen zu Fuß gehen können verlässt.

Der Wermut wird zur Aromatisierung von Getränken, insbesondere von Wermut, und verschiedene Liköre, Bäckerei, Konditorei und im Arzneibuch. Es ist bekannt, dass Absinth (dh Wermut), Wein mit Wermut gewürzt, ist giftig für das Nervensystem, wenn übermäßig verwendet.

Müssen vorsichtig sein und mit dem Sud aus Wermut, weil es verschiedene Störungen wie Kopfschmerzen, Krampfanfälle, Fehlgeburten, Herzerkrankungen bis zum Tod führen kann.

Seine Verwendung in der Küche ist sicherer und wird am besten frisch verwendet, nicht trocken. Kann in Gläsern von getrockneten oder sogar eine Flasche Essig aufbewahrt werden.

Schweinebraten, Schweinebauch, Ochsen braten, Wildbraten, Wildragout, gedünstetem Fisch, gebratene Ente, gedünstete Ente, Gans, Meeräsche, Aal, yob, Weißkohl
The wormwood wormwood or Tarragon, for sugar, dizziness, weight loss, diarrhea, stomachache.

Wormwood or tarragon
For anorexia, anti-microbial.
Wormwood: sugar, menstrual disorders, digestive, vomiting.

Wormwood

Spice which comes from the plant Artemisia Absinthum known as Old Man's beard or infidelity or absinthe. Found in dry soils and is known from antiquity. It is a small plant with beautiful flowers arranged in kiktrina ear which bloom from July to August. Use the flowering tops, leaves and roots.


The wormwood is known from the time of Hippocrates, considered one of the most fragrant plants despite the bitter taste. In ancient Greece it was called Artemisia, possibly in honor of the goddess Artemis and used in cases of amenorrhea. Other folks like the Arabs, Egyptians, Celts used it as orexiogono.

During the Middle Ages assign several'' magical'' qualities in wormwood and believed that the existence of a house prevents them from evil spirits. They also thought that wormwood leaves putting on shoes you can walk many miles.

The wormwood is used to flavor beverages, especially of vermouth, and various liqueurs, bakery, pastry and in the pharmacopoeia. It is known that absinthe (ie vermouth), wine flavored with wormwood, is toxic to the nervous system when used excessively.

Must be careful and use the decoction of wormwood because it can cause various disorders such as headaches, seizures, miscarriage, cardiac disorders to death.

Its use in cooking is safer and is best used fresh, not dry. Can be kept in glass jars of dried or even a bottle of vinegar.

roast pork, pork belly, ox roast, roast game, game ragout, steamed fish, roast duck, steamed duck, goose, mullet, eel, yob, white cabbage