Φικάρια
Φικάρια-Ficaria ranunculoides-οίκ.
Βατραχιωδών (Ramunculaceae).
Χαρακτηριστικά του μικρου αύτου φυτου είναι τά γυαλιστά καρδιόσχημα φύλλα του.
Ανθίζει νωρίς τήν άνοιξη.
Τό συναντούμε παντου στήν Ελλάδα, σέ αγρούς και φράκτες μέ τα κοινά ονόματα, Ζοχαδόχορτο, Σφουρδακέλα, Σφουρδάκλα.
Τα άνθη του ειναι μοναχικά, σέ πολύ μεγάλο μίσχο (ποδίσκο) με πέταλλα πολλά, ακτινωτά.
Οί ρίζες του φυτο σχηματίζουν μικρούς βοβλούς άπό τούς οποίους ποπλαλασιάζεται εύκολα.
η ρίζα της Φικάρια είναι ερεθιστική.
Το εκχύλισμα της χρησιμοποιειται σέ πολλά ιδιοσκευάσματα κατά τών τοπικών συμφορήσεων.
Οι ρίζες του φυτού αυτού χρησιμοποιούνται και κατά τών αιμορροιδων με τσάι ή αφέψημα (50 γρ: 1000 νερό).
Τα φύλλα του φυτού τρώγονται ως σαλάτα, ώμά.
Στήν Ελλάδα συναντάται τό είδος Φ.
ή μεγανθής (Ficaria grandiflora).
Βατραχιωδών (Ramunculaceae).
Χαρακτηριστικά του μικρου αύτου φυτου είναι τά γυαλιστά καρδιόσχημα φύλλα του.
Ανθίζει νωρίς τήν άνοιξη.
Τό συναντούμε παντου στήν Ελλάδα, σέ αγρούς και φράκτες μέ τα κοινά ονόματα, Ζοχαδόχορτο, Σφουρδακέλα, Σφουρδάκλα.
Τα άνθη του ειναι μοναχικά, σέ πολύ μεγάλο μίσχο (ποδίσκο) με πέταλλα πολλά, ακτινωτά.
Οί ρίζες του φυτο σχηματίζουν μικρούς βοβλούς άπό τούς οποίους ποπλαλασιάζεται εύκολα.
η ρίζα της Φικάρια είναι ερεθιστική.
Το εκχύλισμα της χρησιμοποιειται σέ πολλά ιδιοσκευάσματα κατά τών τοπικών συμφορήσεων.
Οι ρίζες του φυτού αυτού χρησιμοποιούνται και κατά τών αιμορροιδων με τσάι ή αφέψημα (50 γρ: 1000 νερό).
Τα φύλλα του φυτού τρώγονται ως σαλάτα, ώμά.
Στήν Ελλάδα συναντάται τό είδος Φ.
ή μεγανθής (Ficaria grandiflora).