Sonntag, 19. August 2012



Τσίλι

Προέρχεται από νωπούς ή αποξηραμένους καρπούς τών
Capsicum Anuum και Capsicum Frutescens, είδη κόκκινης πιπεριάς τα οποία περιλαμβάνουν ποικιλίες τόσο με καυτερούς όσο και με γλυκούς καρπούς και καλλιεργούνται σε όλες τις τροπικές, υποτροπικές και εύκρατες περιοχές.
Για όσους προτιμούν να βαζουν στο γεύμα τους τσίλι σε σκόνη ή πιπέρι, υπάρχουν  κάποια καλά νέα: τα πικάντικα τρόφιμα κανουν καλο στην υγεια.

Το τσίλι (στα αγγλικά chili pepper) είναι μπαχαρικό που παρασκευάζεται από τον καρπό ορισμένων ποικιλιών πιπεριάς των ειδών Καψικόν το ετήσιον (Capsicum annuum) και Καψικόν το θαμνώδες (C. frutescens) ή πιπεριά τσίλι. Τόσο το μπαχαρικό όσο και η πιπερια χαρακτηρίζονται από την ιδιαίτερα έντονη γεύση τους και χρησιμοποιούνται στον αρωματισμό διαφόρων τύπων πικάντικης σάλτσας.

Το πιπερι τσιλι, όπως και το κάρι και το τζίντζερ, συνδέεται με μια συγκεκριμένη ουσία που κρύβεται μέσα του, με την capsaicin.
Η Καψαϊκίνη μπορει να απελευθερωσει ενδορφινες στο σωμα, οι οποίες παράγουν ένα αίσθημα της ευτυχίας.
Η καψαϊκίνης θεωρείται αναλγητικό.
 Η Καψαϊκίνη επισης, ρυθμίζει την αίσθηση του πόνου, ιδίως στα άτομα με προβλήματα στο στομάχι είναι ευεργετική.
Η καψαϊκίνη δρα και σαν τοπικό αναισθητικό για αυτό χρησιμοποιείτε και σε πολλά έμπλαστρα και αλοιφές για την ανακούφιση των πόνων.     Καταπολεμά τους καρκίνους στο πάγκρεας και στον προστάτη αλλά αυτό σε πειραματικό στάδιο ακόμα..
Οι καυτερές πιπεριές μπορούν να βοηθήσουν στο να ρυθμίζουν την πίεση, να αυξάνουν την κυκλοφορία, να κατεβάζουν την χοληστερίνη, να εμποδίζουν την αρτηριοσκλήρυνση και να σταματάνε την αιμορραγία
Ακόμα μπορούν να ανακουφίζουν και να βοηθούν, σε πόνους στην πλάτη ή σε εξαρθρώματα , στο πονόδοντο, στο πονοκέφαλο, σε κρυολογήματα, σε γαστρεντερικά προβλήματα, στην ψωρίαση και στην αρθρίτιδα.
Διευκολύνουν την πέψη, βοηθούν στην ισορροπία του μεταβολισμού και στην απώλεια βάρους.
Εμποδίζουν και βοηθούν στα εγκεφαλικά και τις καρδιακές προσβολές.
Οι πιπεριες τσιλι μειωνουν τα πεπτικά προβλήματα κάθε είδους.
Τρωτε τσιλι για την υγεια
Η καυτή σάλτσα του τσίλι μπορεί να κάψει πολλές θερμίδες. Οι έρευνες μάλιστα υποστηρίζουν, πως όσο πιο καυτό το τσίλι, τόσο καλύτερο το αποτέλεσμα. Πρόσθεσε ένα κουταλάκι τσίλι σος στο φαγητό σου και θα κάψεις 15% περισσότερες θερμίδες, δύο ώρες μετά την κατανάλωση του τσίλι Φυσικά, και οι ίδιες οι πιπεριές από τις οποίες προέρχεται και το τσίλι, είναι καλές για την υγεία σου. Έρευνα του 2006 έδειξε πως οι φρέσκες πιπεριές τσίλι περιέχουν τόσα αντιοξειδωτικά στοιχεία που μπορούν να προφυλάξουν επαρκώς την καρδιά από κάθε νόσημα!
Η πιπεριά τσίλι έχει επισης παράδοση στην τόνωση της λίμπιντο, κυρίως επειδή προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με αυτά της ερωτικής διέγερσης, όπως η υπεραιμία, η θερμογένεση και ο αυξημένος καρδιακός παλμός.

Η καυτερή πιπεριά τσίλι περιλαμβάνει ομως όχι μόνο την καψαϊκίνη, αλλά και πολλές βιταμίνες, ακόμη και σε ξηρά μορφή. Το Chili περιέχει τη διπλάσια βιταμίνη C από το πορτοκάλι, για παράδειγμα. Η κατανάλωση τσίλι προστατεύει έτσι, το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Επίσης περιλαμβάνεται στις πιπεριές τσίλι β-καροτένιο .

Καταπολεμά την παχυσαρκία , την χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια.
Το  τσιλι   ή αλλιώς κοκκινοπίπερο, καϋένη, καγιέν ή απλώς κόκκινη καυτερή πιπεριά, έχει διάφορες λειτουργίες που δυναμώνουν την υγεία της καρδιάς. Μειώνει τη συγκέντρωση αιμοπεταλίων, τη διαδικασία κατά την οποία οι δομές σε σχήμα δίσκου μέσα στο αίμα συγκεντρώνονται και βουλώνουν τα αγγεία.
Το τσιλι  είναι αγγειοδιαστολέας, διεγείρει έτσι την κυκλοφορία του αίματος και τη ζεστασιά του σώματος. Βοηθά στη μείωση της κακής χοληστερόλης, που είναι βασικός παράγοντας στα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά. Επίσης, μειώνει τα τριγλυκερίδια, τα αποθηκευμένα λίπη στα κύτταρα του σώματος!
Κάτι επίσης που μας αρέσει πολύ είναι ότι το τσίλι καίει θερμίδες και μειώνει πόντους! Έρευνα που διεξήχθη στο Πολυτεχνείο της Οξφόρδης δείχνει ότι η κατανάλωση τσίλι αυξάνει τη θερμογένεση, το ποσοστό καψίματος θερμίδων στο σώμα!
Γι’ αυτό πασαλείψτε το φαγητό σας με καυτερή σάλτσα. Τρίψτε τσίλι στις συνταγές σας! Φάτε το και κλάψτε και μαζί κάψτε λίπος! Το τσίλι είναι το πιο σύγχρονο καυτερό διαιτητικό πρόγραμμα!

ΦΑΣΟΛΙΑ ΤΣΙΛΙ

 Υλικά:
  • ½ κιλό κιμά μοσχαρίσιο
  • 2 κονσέρβες κόκκινα φασόλια βρασμένα
  • 1 κουτί Pummaro
  • 2 κουταλάκια γλυκού κύμινο
  • ½ κουταλάκι γλυκού ρίγανη
  • 4 - 5 καυτερές πιπερίτσες
  • 1 κρεμμύδι
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • ½ κούπα ελαιόλαδο
  • λίγη ζάχαρη
  • αλάτι - πιπέρι
Εκτέλεση:
  • Στο λάδι τσιγαρίζουμε τις πιπερίτσες, το κρεμμύδι, τη ρίγανη και το κύμινο πρώτα, προσθέτουμε τον κιμά και το σκόρδο ψιλοκομένο και κατόπιν προσθέτουμε την ντομάτα, λίγη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι.
  • Αφήνουμε να πάρει βράση και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Στο μεταξύ ξεπλένουμε καλά τα φασόλια κονσέρβας κάτω απο τρεχούμενο νερό προσθέτοντας μερικές σταγόνες λεμονιού.
  • Ρίχνουμε τα φασόλια στο μίγμα του κιμά και αφήνουμε για 15 λεπτά περίπου να βράσουν.