Dienstag, 21. August 2012




ΤΖΙΝΤΖΕΡ
1. Έχει αντισηπτικές ιδιότητες και καταπραΰνει τις φλεγµονές στην επιφάνεια της επιδερµίδας.
2. Έχει
 αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, γι’ αυτό είναι ιδανικό για λιπαρές επιδερµίδες που είναι πιο επιρρεπείς στις µολύνσεις.
3. Το έλαιο του τζίντζερ
 ανακουφίζει από τους µυϊκούς πόνουςκαι τα πρηξίµατα. 
4. Το εκχύλισµα της ρίζας του τ
ονώνει την κυκλοφορία του αίµατος και αποτρέπει την εµφάνιση κυτταρίτιδας.
5. Το αιθέριο έλαιό του
 καταπραΰνει το νευρικό σύστηµα. 
6. Η ρίζα του χρησιµοποιείται σε σαµπουάν που στοχεύουν στην
ενδυνάµωση της τρίχας.
7. Είναι
 αναζωογονητικό και τονωτικό, γι’ αυτό χρησιµοποιείται και σε πολλά προϊόντα σώµατος.
8. Το αιθέριο έλαιο του τζίντζερ χρησιµοποιείται σε
 αντιγηραντικά προϊόντα, καθώς διαθέτει και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
9. Η ρίζα του χρησιµοποιείται σε πολλά
 ενυδατικά προϊόντα, καθώς συµβάλλει στη διατήρηση της υγρασίας της επιδερµίδας.
ΤΖΙΝΤΖΕΡ (ZINGIBER OFFICINALIS) Ζιγγιβέρι το φαρμακευτικόν

Με καταγωγή από την Τροπική ΑΣΙΑ, το τζίντζερ χρησιμοποιείται στη φαρμακευτική στη Δύση εδώ και 2000 χρόνια περίπου. Στην Αμερική το έφεραν οι Ισπανοί και σήμερα καλλιεργείται εκτεταμένα στις Δυτικές Ινδίες. Είναι καυτό και ξηρό βότανο, και παραδοσιακά το έπερναν για να θερμάνει το στομάχι και να διώξει τα κρυολογήματα. Στον 18ο αιώνα, το πρόσθεταν σε γιατρικά για να τροποποιήσουν τη δράση του και να μειώσουν τις ερεθιστικές επιδράσεις στο στομάχι. Το τζίντζερ χρησιμοποιείται ακόμα στην Κίνα για να μειώσει την τοξικότητα ορισμένων βοτάνων.

Χαρακτήρας : Δριμεία γεύση, καυτό, ξηρό.
Συστατικά : Πτητικό έλαιο(και βορνεόλη, κιτράλη), αλκαλοειδή, γλίσχρασμα.
Δράσεις: Διεγερτικό της κυκλοφορίας, χαλαρώνει τα περιφερικά αιμοφόρα αγγεία, εφιδρωτικό, αποχρεμπτικό, προλαμβάνει τον εμετό, άφυσο, αντισηπτικό. Τοπικά: αυξάνει τη ροή του αίματος σε μια περιοχή.

ΝΩΠΗ ΡΙΖΑ
Στην Κίνα, η νωπή ρίζα,
sheng jiang, χρησιμοποιείται κυρίως ως εφιδρωτικό και ως αποχρεμπτικό για κρυολογήματα και ψύξεις. Ψημένη σε ζεστή στάχτη χρησιμοποιείται για τη διάρροια και το σταμάτημα τη αιμορραγίας. Εκτός του ότι χορηγούν τη νωπή ρίζα για τα κρυώματα, οι Δυτικοί βοτανοθεραπευτές τη θεωρούν καλό διεγερτικό της κυκλοφορίας.
ΑΙΘΕΡΙΟ ΕΛΑΙΟ
Το έλαιο του τζίντζερ χρησιμοποιείται και στην Ανατολή και στην Δύση εδώ και 400 χρόνια περίπου. Στη Γαλλία, χορηγείται ακόμα σε σταγόνες πάνω σε κύβους ζάχαρης για το μετεωρισμό και τον πυρετό, και για να ανοίξει την όρεξη. Το έλαιο μπορεί να προστεθεί σε εντριβές για μασάζ για τους ρευματικούς πόνους και τις κακώσεις των οστών.

ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΗ ΡΙΖΑ
Η αποξηραμένη ρίζα, που στην Κίνα ονομάζεται
gan jiang χρησιμοποιείται κυρίως για να θερμάνει και να διεγείρει το στομάχι και τους πνεύμονες, και είναι αποτελεσματική για την αποκατάσταση του γιανγκ. Στη Δύση, χρησιμοποιήθηκε με επιτυχία για την πολύ βαριά ναυτία στα ταξίδια σε πρόσφατες μελέτες χρησιμοποιήθηκε με επιτυχία για την πολύ βαριά ναυτία της εγκυμοσύνης.

ΝΩΠΗ ΡΙΖΑ
ΑΦΕΨΗΜΑ
Για ψύξεις και για κρυολογήματα με καταρροή, χρησιμοποιείτε 1-2 φέτες σε μια κούπα νερό και σιγοβράστε για 10 λεπτά. Μπορείτε να προσθέσετε μια πρέζα κανέλλα.

ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΗ ΡΙΖΑ
ΚΑΨΟΥΛΕΣ
Πάρτε 1-2 κάψουλες των 200
mg πριν το ταξίδι για τη ναυτία. Χρησιμοποιείστε σε δόσεις μέχρι 1 g για την πρωινή ναυτία στην εγκυμοσύνη.
ΑΦΕΨΗΜΑ
Οι Κινέζοι χρησιμοποιούν αποξηραμένο τζίντζερ σε συνδυασμό με άλλα βότανα για την αποκατάσταση του γιανγκ ή της ενέργειας της σπλήνας, για το αίσθημα πληρότητας στην κοιλιά και για το υπεράφθονο φλέγμα.

ΑΙΘΕΡΙΟ ΕΛΑΙΟ
ΕΛΑΙΟ ΜΑΣΑΖ
Προσθέστε 5-10 σταγόνες ελαίου τζίντζερ σε 25
ml αμυγδαλέλαιου για τους ρευματισμούς ή για την οσφυαλγία.
ΕΛΑΙΟ
Χρησιμοποιείστε 1-2 σταγόνες σε ένα κύβο ζάχαρη ή σε ένα κουταλάκι μέλι για το μετεωρισμό, τις κράμπες της περιόδου, τη ναυτία ή τις στομαχικές διαταραχές.

ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ
Αποφύγετε τις υπερβολικές ποσότητες τζίντζερ αν το στομάχι σας είναι ήδη θερμό και υπερδιεγερμένο, όπως στα έλκη του πεπτικού. Χρησιμοποιείστε το τζίντζερ με προσοχή κατά την εγκυμοσύνη, αν και μπορείτε να το πάρετε με ασφάλεια στις δόσεις που συνιστώνται.


Πως καθαρίζουμε και λειώνουμε το τζίντζερ.
Καθάρισμα: Είναι σημαντικό να αφαιρέσουμε λεπτότατο φλούδι, χωρίς να πελεκήσουμε τη ρίζα. Το εργαλείο που καθαρίζει λαχανικά ή ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι είναι απαραίτητα. Ακριβώς κάτω από το φλούδι κρύβεται το πιο αρωματικό μέρος του τζίντζερ.

Κόψιμο:
 Με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε αρχικά λεπτά φετάκια από την καθαρισμένη ρίζα. Κατόπιν τα κόβουμε σε μπαστουνάκια, και τέλος στιβάζουμε μαζί τα μπαστουνάκια για να τα ψιλοκόψουμε. Έτσι σπάμε τις έντονες ίνες της ρίζας.

Τρίψιμο:
 Αντί να ψιλοκόψουμε την καθαρισμένη ρίζα του τζίντζερ, μπορούμε και να την τρίψουμε. Οι Ταϊλανδοί έχουν ειδικούς τρίφτες για τζίντζερ, όμως και ο κοινός λεπτός τρίφτης κάνει θαυμάσια τη δουλειά.

Χυμός Τζίντζερ:
 Μερικές συνταγές ζητούν χυμό από τζίντζερ, χωρίς καθόλου ίνες. Βάλτε το τριμμένο τζιντζερ σε τουλπάνι, στρίψτε τις άκρες και πιέστε το πανάκι δυνατά, για να πάρετε τον αρωματικό χυμό. Πετάξτε τα στερεά από το τουλπάνι.

Σαλάτα Κοτόπουλο με Λάχανο, Μαραθόριζα και Τζιντζερ
Εμπνευσμένη από Βιετναμέζικη συνταγή
Για 4-6 άτομα
4 φλιτζάνια λάχανο ψιλοκομμένο
1 μικρή μαραθόριζα (φινόκιο) τριμμένη
1 1/2 φλιτζάνι τριμμένο καρότο
3 κ. γλυκού αλάτι
1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
1 κ. σούπας λευκό ξίδι από ρύζι (δείτε σημείωση)
2 κ. σούπας χυμός λεμόνι
2 κ. σούπας ασιατική σάλτσα ψαριού (
fish sauce)
1-2 κουταλιές ζάχαρη (κατά βούληση)
2 κ. σούπας τριμμένο φρέσκο τζίντζερ
1 φρέσκια καυτερή πιπεριά, ψιλοκομμένη
2 κ. σούπας σκούρο σουσαμόλαδο (δείτε σημείωση)
2 1/2 φλιτζάνια ψιλοκομμένο ψαχνό από βραστή ή ψητή κότα (ή 1/2 κιλό στήθος πουλερικών, βρασμένο και ψιλοκομμένο)
1/3 φλιτζανιού φύλλα φρέσκο δυόσμο
3 κ. σούπας αλατισμένα φιστίκια, χοντροκοπανισμένα

Σε γαβάθα ανακατώστε καλά το λάχανο και τη μαραθόριζα με 2 κουταλιές αλάτι, σκεπάστε και κρατήστε στο ψυγείο για 30 λεπτά με 2 ώρες. Σε άλλη γαβάθα ανακατέψτε το καρότο με το υπόλοιπο αλάτι, σκεπάστε και αφήστε και αυτό να μαριναριστεί στο ψυγείο. Βάλτε επίσης σε μικρή γαβάθα το κρεμμύδι με το σκόρδο και βρέξτε με το ξίδι και το λεμόνι, αφήνοντας και αυτά να μαριναριστούν για 30 λεπτά.

Μισή ώρα προτού σερβίρετε τη σαλάτα, σουρώστε το κρεμμύδι και το σκόρδο, και ανακατέψτε το ζουμί τους με τη σάλτσα ψαριού και όση ζάχαρη θέλετε, ανακατεύοντας πολύ καλά ώσπου να διαλυθεί η ζάχαρη. Προσθέστε το τζίντζερ και την καυτερή πιπεριά, το κρεμμύδι, το σκόρδο και το σουσαμόλαδο, και αφήστε τη σάλτσα να σταθεί όσο θα σουρώνετε τα λαχανικά.

Βάλτε το λάχανο και τα καρότα σε σίτα, και ξεπλύνετε κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό. Πιέστε καλά να στραγγίσουν και απλώστε τα σε πετσέτα, να φύγουν όλα τα νερά (αλλιώς η σαλάτα θα γίνει άνοστη).

Ψιλοκόψτε το δυόσμο. Σε μεγάλη γαβάθα ανακατέψτε το λάχανο και το καρότο με την κότα, περιχύστε με τη σάλτσα, προσθέστε τα φιστίκια και το δυόσμο, κρατώντας λίγο για στόλισμα. Αφήστε τη σαλάτα να μαριναριστεί με τη σάλτσα της 15-20 λεπτά, προτού να τη σερβίρετε, στολίζοντας με τον υπόλοιπο δυόσμο.