Sonntag, 29. Juli 2012



Φουντουκιά

Φουντουκιά -Corylus avellana- οίκογεν.
Κυπελλωδών (Cupuliferae).
Δεν είναι μόνο ο τόσο ευχάριστος καρπός τής φουντουκιάς, ο αγαπητός σέ όλους, όταν μάλιστα είναι καί καβουρδισμένος καί ιδιαίτερα μαζί με σοκολάτα, αλλά καί μέ πολλά άλλα παρασκευάσματα.
Η φουντουκιά έχει καί αυτή τίς θεραπευτικές της Ιδιότητες.
Τό φουντουκόλαδο είναι εξαίρετο κατά τών σκουληκιών των εντέρων καί ιδιαίτερα τής ταινίας.
Τα φύλλα τής φουντουκιάς είναι καθαρτικά καί ευεργετικά στίς δερματοπάθειες.
Φλοιός φουντουκιάς βρασμένος σέ μίγμα νερου καί κρασιού ωφελεί τίς κιρσώδεις έλκώσεις.
Κατά τών ρευματικών πόνων συνιστάται τό παρακάτω παρασκεύασμα ώς πολύ αποτελεσματικό: Φύλλα φουντουκιάς καί καρυδιάς σε Ισα μέρη,τά ξηραίνομε και έπειτα προσθέτουμε σ' αυτά, στάχτη καπνου και κοινό αλάτι.
Τα κάνουμε σκόνη, πού την ψήνουμε μαζί με λάδι τής έλιας και μέ τό παρασκεύασμα αυτό τρίβουμε τά πονεμένα μέρη.

Τά φουντούκια περιέχουν: ασβέστιο, χλώριο, κοβάλτιο, σίδηρο, φώσφορο, νάτριο, θειάφι.