Sonntag, 28. Juli 2013

Βασιλικός -Ocymum basilicum-Labiatae-

Βασιλικός -Ocymum basilicum-Labiatae-
Το πρόχειρο ας πομε καλλωπιστικό μέ τήν εξαίρετη μυρωδιά του και τις ελάχιστες απαιτήσεις του πού χρησιμοποιείται καίώς καρύκευμα είναι καί θεραπευτικό φυτό χρησιμοποιούμενο ώς έγχυμα (τσάι) ύστερα άπό κάθε φαγητό.
Οι θεραπευτικές Ιδιότητες του βασιλικού οφείλονται στό αίθέριο έλαιο του πού είναι αξιόλογο άντισπασμωδικό.
Καταπραύνει τους σπασμούς τής κοιλίας.
Είναι τονωτικό καί διουρητικό καί ακόμη κατά τής ζαλάδας καί τής νευρικής ημικρανίας.
Βασιλικός σε σκόνη γιά τή μύτη (δπως ό ταμπάκος) είναι κατά του κρυολογήματος (έλεγαν δτι καθαρίζει τό κεφάλι).
Είναι κατά του πονοκέφαλου.
Μέ κρασί γίνεται τονωτικό χωνευτικό.
Ευνοϊκό στή γαλακτοπαραγωγή εκείνων πού θηλάζουν.
Τονώνει τήν αναπνοή.
Βασιλικός μέ λάδι σάν σαλάτα είναι κατά τής δυσκοιλιότητος.
Είναι ακόμα ό βασιλικός, αντισηπτικός.
Καί ακόμη, άποχρεμπτικό φυτό, κατά τών αερίων καί έφιδρωτικό.

Βασιλικός

Μπαχαρικό το οποίο προέρχεται από το φυτό
Ocinum Basilicum. Μικρό αρωματικό φυτό,.

Το φυτό περιέχει αιθέριο έλαιο το οποίο παραλαμβάνεται κατόπιν απόσταξης και χρησιμοποιείται σε καρυκεύματα αλλά και στην αρωματοποιία.

Στη λαϊκή Ελληνική  παράδοση ο βασιλικός συμβολίζει την αγαπημένη γυναίκα, ίσως γιατί οι γυναίκες τον χρησιμοποιούσαν από παλιά ως καλλυντικό. Το άρωμα αυτό θεωρείται ιδιότητα εξαιρετικών υπάρξεων ενώ σε αρχαίες λατρείες συνδέεται με τη γονιμότητα και το πάθος.

Τα αποξηραμένα φύλλα του έχουν ένα άρωμα που μοιάζει με του γλυκάνισου και έντονη γλυκά αρωματική ίσως και λίγο πικάντικη γεύση. Ο βασιλικός στη μαγειρική χρησιμοποιείται για τον αρωματισμό σαλτσών, κρεάτων και ψαριών καθώς και στις σούπες και τις σαλάτες. Συνδυάζεται ωραία με σκόρδο, δεντρολίβανο, φασκόμηλο και ωμό λάδι.

το συχνό μάσημα χλωρών φύλλων και η καθημερινή χρήση ροφημάτων Βασιλικού μπορεί να προκαλέσει ληθαργο. Οι γίδες τρώνε όλα τα χορταρικά και τα φύλλα δέντρων εκτός από το Βασιλικό.

Το ρόφημα του καταπραΰνει από τους σπασμούς της κοιλιάς, τη νεύ­ρωση στομάχου, τις ημικρανίες και ενι­σχύει τη μνήμη. Τα φύλλα του, όταν κα­ταναλωθούν τρυφερά, καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα. Επιπλέον, εκτός από το ό­τι περιέχει μαγνήσιο και ασβέστιο, έχει αντισηπτικές ιδιότητες.

Είναι αντισηπτικό και συνιστάται για κεντρίσματα και τσιμπήματα. Καταπραΰνει τους σπασμούς της κοιλιάς, τη νεύρωση στομάχου, τις ημικρανίες, την ένταση, την αϋπνία και βοηθά τη μνήμη. Είναι τονωτικό του οργανισμού και του πεπτικού συστήματος.