Samstag, 27. Juli 2013

εφεδρίνη Ephedra foeminea





Έφεδρίνη Ephedra foeminea
Κρεμαστός, διακλαδιζόμενος θάμνος με πράσινους, λεπτούς και ευλύγιστους βλαστούς. Έχει φύλλα αντίθετα και πάρα πολύ μικρά, τις αρσενικές και θηλυκές ταξιανθίες του θα τις δούμε από την άνοιξη και μετά και τους καρπούς του, που είναι κόκκινοι και σαρκώδεις, το φθινόπωρο.
Θα το βρούμε σε χαμηλά υψόμετρα, είτε να σκαρφαλώνει σε δέντρα ή άλλους θάμνους, είτε να κρέμεται σε βράχια. Είναι φυτό της ανατολικής μεσογείου, αρκετά διαδεδομένο στην Ελλάδα.
Ανήκει στα πολύ δηλητηριώδη φυτά, μιας και περιέχει το αλκαλοειδές εφεδρίνη. Το φυτό αυτό είναι γνωστό εδώ και χιλιάδες χρόνια για τη φαρμακευτική δράση του. Γνωστό και στους αρχαίους έλληνες, το αναφέρουν ο Πλίνιος, ο οποίος της έδωσε και το όνομα της, κ.α. Στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική η εφέδρα, το
Ephedra sinica ή ma huang, όπως το λένε οι κινέζοι, χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του άσθματος, για το κρυολόγημα κ.α.
Η εφεδρίνη έγινε πολύ γνωστή τα τελευταία χρόνια με τη χρήση της ως αναβολικό, ειδικά σε συνδυασμό με άλλες ουσίες όπως καφεΐνη, από τους βλαμμένους που ασχολούνται με τον πρωταθλητισμό, τους βλαμμένους που θέλουν να αδυνατίσουν εύκολα με χάπια καθώς και από τους βλαμμένους που θέλουν να κάνουν μπόντι μπιλντινγκ. Επειδή όπως σε όλα τα φάρμακα η δόση κάνει ένα φάρμακο δηλητήριο, η εφεδρίνη έγινε αιτία πολλών θανάτων τα προηγούμενα χρόνια από ανόητους που την παίρνανε σε αυξημένες ποσότητες, (δρα καλύτερα έτσι ως αναβολικό), μέχρι να απαγορευτεί πρόσφατα από τα συμπληρώματα διατροφής.
Η εφεδρίνη έχει παρόμοια δομή και δράση με τις αμφεταμίνες, μπορεί να προκαλέσει και σωματικό εθισμό και έχει χρησιμοποιηθεί ακόμη και για τη χρήση συνθετικών αμφεταμινών.
Πάντως οι κόκκινοι καρποί του φυτού αυτού δημιουργούν μια πολύ ωραία φθινοπωρινή εικόνα.