Sonntag, 28. Juli 2013

Γλυκάνισο -Pimpinella anisum-


Το Γλυκάνισο
 Γλυκάνισο -Pimpinella anisum-Umbelliferae-.
Τό γλυκάνισο είναι ένα άπό τά καλά τονωτικά.
Υποκινεί ελαφρά τό νευρικό σύστημα καί καταπολεμά τήν ατονία του πεπτικού συστήματος.
Έχει παράλληλα ίδιότητες άποχρεμπτικές, στομαχικές, διουρητικές, άντισπασμωδικές, είναι δέ καί έμμηναγωγό.
Συνίσταται ακόμη τό γλυκάνισο γιά τήν αύξηση του γάλατος τών τροφών.
Χχρησιμοποιειται ώς αφέψημα ώς έγχυμα καί ακόμη ώς έμβρεγμα (βλ.λ.).
Τό τελευταίο γίνεται μέσα σέ κρύο νερό πού μένει στον ήλιο ή σέ ζεστό μέρος πολλές ώρες.
Αυτό παίρνεται άπό μιά κουταλιά τρεις φορές τήν ήμερα.
Σπόροι γλυκάνισου, πού θά μουσκέψουν σέ αραιό οινόπνευμα έπί αρκετό διάστημα, δίνουν ένα λικέρ (άνιζέτ), πολύ αποτελεσματικό στις περιπτώσεις οδυνηρής δυσπεψίας.
Μιά καλή σκόνη γιά τά δόντια (όδοντότριμμα) γίνεται άπό ίσα μέρη: σκόνη γλυκάνισου σκόνη κάρβουνου άπό ξύλο λεύκης καί άπό σκόνη γκρίζας κίνας.
Έξωτερικώς τό γλυκάνισο γίνεται κατάπλασμα στίς περιπτώσεις εκχυμώσεων καί γιά τήν απόφραξη τών μαστών.
Τό γλυκάνισο περιέχει: Στεαρίνη, ρητίνη, χλωροφύλλη, λάδι, και αιθέριο έλαιο.
Περιέχει καί αρκετό ασβέστιο.

 γλυκάνισος, για στομαχόπονο.
 Περιγραφή: Ανήκει στην οικογένεια των Σκιαδοφόρων. Είναι φυτό ποώδες, μονοετές που καλλιεργείται από την αρχαία εποχή. Το γλυκάνισο έχει άνθη μικρά λευκά σε σκιάδια αρκετά μεγάλα, φύλλα με μεγάλες στρογγυλές περιφέρεις και τρεις λοβούς, στέλεχος με λεπτές ραβδώσεις, διακλαδιζόμενο, καρπό αυγοειδή και χνουδωτό. Ανθίζει από Ιούνιο μέχρι Αύγουστο. Φτάνει σε ύψος τους 50 πόντους. Χρησιμεύει ο σπόρος του που μαζεύεται ώριμος τον Σεπτέμβριο.
Θεραπευτικές Ιδιότητες: Είναι ένα θερμαντικό, διεγερτικό χόρτο, το οποίο βελτιώνει την πέψη, δρα ευεργετικά στο συκώτι και το κυκλοφοριακό σύστημα και έχει αποχρεμπτική και οιστρογονική δράση. Είναι αρκετά αποτελεσματικό μέσο ενάντια στους σπασμούς-κολικούς των εσωτερικών μυών (του στομάχου και των εντέρων), αυξάνει την αποβολή αερίων των εντέρων και την περισταλτικότητα τους, χρησιμοποιείται ενάντια στο άσθμα,στον βήχα και τον ερεθισμό των άνω αναπνευστικών οδών, στην βραχνάδα της φωνής, σαν εφιδρωτικό και αντιπυρετικό μέσο. Συστήνεται στις μητέρες που θηλάζουν γιατί αυξάνει το γάλα αλλά και σαν διουρητικό μέσο στις ασθένειες των νεφρών, του συκωτιού και του παγκρέατος. Εξωτερικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά της ψώρας.

Χρήση: Βράζοντας αποξηραμένους καρπούς από γλυκάνινσο σε νερό μπορούμε να ετοιμάσουμε ένα αφέψημα το οποίο αποτελεί ένα ήπιο καθαρτικό. Επίσης, παρασκευάζεται ως έγχυμα (Πριν τη χρήση συνθλίβουμε ελαφρά τους σπόρους για να ελευθερωθούν τα πτητικά έλαια. Ρίχνουμε ένα φλιτζάνι βραστό νερό σε 1-2 κουταλιές του τσαγιού σπόρους και το αφήνουμε σκεπασμένο για 10-15 λεπτά). Αλλά και με την κατάλληλη πολτοποίηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί και εξωτερικά.
Για το στομάχι και τα έντερα, για τους παιδκούς κολικους, την δυσπεψία, τον βήχα και το άσθμα. Βράζοντας αποξηραμένους καρπούς από γλυκάνινσο σε νερό μπορούμε να ετοιμάσουμε ένα αφέψημα το οποίο αποτελεί ένα ήπιο καθαρτικό και έχει δράση κατά των στομαχικών διαταραχών και του βήχα. Γλυκάνισο: κολικούς, αεροφαγία, χώνεψη, λιποδιάλυση, κοιλόπονους.
Γλυκάνισος
Χρησιμοποιούμενα Μέρη:
- Αποξηραμένοι οι καρποί
Δράση:
- Βήχας, στομαχικές διαταραχές, ήπιο καθαρτικό – Βράζουμε σε μισό λίτρο νερό 1 κουταλιά της σούπας αποξηραμένους καρπούς και πίνουμε.
Μπαχαρικό το οποίο προέρχεται από το μονοετές φυτό Pimpinella Anisum, γνωστό με πολλά ονόματα στην Ελλάδα, μεταξύ αυτών και το Ανισο το τράγιο. Καλλιεργείται κυρίως σε μεσογειακές χώρες. Στη χώρα μας υπάρχει σαν αυτοφυές φυτό σε πολλές περιοχές και στα περισσότερα νησιά. Φυτό με κιτρινόλευκα άνθη και καρπούς αποτελούμενους ο καθένας από δυο μικρούς αρωματικούς σπόρους κολλημένους μεταξύ τους. Ανθίζει το καλοκαίρι και στους σπόρους του υπάρχει αιθέριο έλαιο.

Χρησιμοποιείται στην αρτοποιία και τη ζαχαροπλαστική (γλυκά, σιρόπια), σε διάφορα καρυκεύματα και ποτά. Με τα φύλλα του αρωματίζονται σαλάτες, σούπες και με τους σπόρους του το ούζο, το τσίπουρο, λικέρ και κάποια τονωτικά φάρμακα. Είναι η βάση του γαλλικού περνό, ένα λικέρ πολύ γνωστού στην Ευρώπη το 19ο αιώνα, το οποίο θεωρείται ότι αν καταναλωθεί υπερβολικά "προκαλεί τρέλα και θάνατο".

Γνωστό και στην αρχαία Ρώμη, χρησιμοποιούνταν σε γλύκισμα το οποίο τρώγανε μετά τα γνωστά Ρωμαϊκά γεύματα για την καλύτερη πέψη των τροφών.

Σπόροι γλυκάνισου

Το αιθέριο έλαιο του φυτού χρησιμοποιείται σε διάφορα καλλυντικά και σαπούνια ως αρωματικό.

Σε πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής, χρησιμοποιείται για να δυναμώσει την ερωτική επιθυμία των ζευγαριών και να θεραπεύσει τη σεξουαλική ανικανότητα.

Εχει πολλές χρήσεις ως φάρμακο μεταξύ των οποίων και ως αφέψημα κατά το θηλασμό για περισσότερο γάλα.

κομπόστες, γλυκίσματα με γάλα, ρύζι, πλιγούρι