Sonntag, 28. Juli 2013

Γκότζι Μπέρι




Γκότζι Μπέρι, το φρούτο της μακροζωΐας.
Με περισσότερη βιταμίνη C από το πορτοκάλι, περισσότερη Β-καροτίνη από τα καρότα και περισσότερο σίδηρο από το κρέας, και μια ολόκληρη φιλολογία Κινέζικων φαρμακευτικών χρήσεων, είναι περίεργο που έστρεψε τα φώτα των ερευνητών πάνω του;

Το γκότζι μπέρι θεωρείται η πιο  θρεπτική τροφή στον κόσμο, και για πάνω από 2.000 χρόνια παίζει σημαντικό ρόλο στην φαρμακευτική της Κίνας, του Θιβέτ, της Ιαπωνίας και της Κορέας, όπου πιστεύεται ότι θεραπεύει ένα σωρό ασθενειών, μέσω της ενίσχυσης του ανοσοποιητικού, ενώ βελτιώνει επίσης την όραση, προστατεύει το συκώτι, αυξάνει την παραγωγή σπέρματος, και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, μεταξύ άλλων.

 Το ενδιαφέρον όμως για πολλούς είναι οι αντιγηραντικές του ιδιότητες, και το γεγονός ότι πρόκειται για τη μοναδική τροφή που αποδεδειγμένα αυξάνει τα επίπεδα της Ανθρώπινης Αυξητικής Ορμόνης στο σώμα μας. Έχουν ένα αξιοσημείωτο ποσοστό πολυσακχαριδίων, που χτίζουν το ανοσοποιητικό μας, και μια ολόκληρη λίστα αντιοξειδωτικών ουσιών. Στην Ασία θεωρούν πως αυξάνει τη διάρκεια ζωής. 


ΟΝΟΜΑΤΑ:
Goji Berries
Chinese wolfberry
Lycium barbarum

ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΜΑΣ:
 -Διώχνει την κόπωση, ειδικά κατά την ανάρρωση από ασθένειες.
-Η βηταΐνη του γκότζι μπέρι αποκαθιστά το κατεστραμμένο DNA.
-Τα καροτονοειδή του βελτιώνουν την όραση και αποτρέπουν τον αστιγματισμό και τον καταρράκτη.
-Προστατεύει το συκώτι και τα νεφρά.
-Επίσημες έρευνες αναφέρουν ότι πολύ πιθανά να προστατεύει από καρδιοαγγειακές και φλεγμονώδεις ασθένειες, ότι προστατεύει το νευρικό σύστημα και μπορεί να λειτουργήσει ως αντικαρκινικός και ανοσολογικός παράγοντας.
-Στην Κίνα θεωρείται ήδη καρδιοτονωτικό.
-Ενισχύει το ανοσοποιητικό. Ειδικότερα "εκπαιδεύει", θα λέγαμε, το ανοσοποιητικό μας, να λειτουργεί καλύτερα σε μόνιμη βάση, χωρίς να υπερ-λειτουργεί.
-Βοηθάει τα κύτταρα να απορροφήσουν τα θρεπτικά συστατικά των τροφών.
-Αντιμετωπίζει τις ζαλάδες και την εμβοή των αυτιών.
-Με επιθέματα από τη ρίζα αντιμετωπίζεται ο πυρετός, αλλά και η εφίδρωση και η δίψα.
-Η ρίζα ελαττώνει επίσης την αιμόπτυση και ανακουφίζει από τον βήχα.
-Πρόσφατες έρευνες κατέδειξαν την χρησιμότητά του στην αντιμετώπιση της υπέρτασης.
-Αντιμετωπίζει την σεξουαλική ανικανότητα στους άνδρες.
-Βοηθά στους πόνους της πλάτης και της μέσης.
-Επιδρά θετικά στην νυκτοουρία.
-Αντιμετωπίζει τους ιλίγγους.
-Μειώνει τα επίπεδα των λιπιδίων.


ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ:
Διατροφική αξία:
-345 θερμίδες/100 γρ.
-0,1% λιπαρά
-13% πλήρη φυτική πρωτεΐνη, με 18 αμινοξέα, τα μισά εκ των οποίων σε ελεύθερη μορφή -όχι δεσμευμένες σε πρωτεΐνες.
-8,2% βασικά λιπαρά οξέα, τα μισά εκ των οποίων είναι πολυακόρεστα.
-67,7% υδατάνθρακες, 10% σε ίνες, 36% σε πολυσακχαρίδια και μόλις 21,7% σε σάκχαρα.

Βιταμίνες:
-Β1, Β2, Β5 σε μικρή ποσότητα, Β6.
-C σε αρκετά μεγάλες ποσότητες.
-Ε, η οποία σπάνια βρίσκεται σε φρούτα.

Μέταλλα και Ιχνοστοιχεία:
-Ασβέστιο
-Χαλκό
-Γερμάνιο
-Σίδηρο
-Μαγνήσιο
-Φώσφορο
-Κάλιο
-Σελήνιο
-Νάτριο
-Ψευδάργυρο
-και πολλά άλλα ιχνοστοιχεία.

Αντιοξειδωτικά:
Έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, επιβεβαιώνοντας την υπόθεση των Κινέζων ότι πρόκειται για το φυτό της μακροζωΐας και της αντιγήρανσης.
-5 καροτονοειδή: βήτα-καροτίνη, λουτεΐνη, λυκοπαΐνη, κρυπτοξανξίνη και ζεαξανθίνη.
-Ριβοφλαβίνη
-Ασκορβικό οξύ
-Κυστίνη
-Μαγγάνιο

Φυτοθρεπτικά συστατικά - Phytonutrients:
-5 LbGp πολυσακχαρίτες, οι οποίοι ρυθμίζουν τα αντισώματα, αποτρέπουν μεταλλάξεις του DNA, και αυξάνουν τα επίπεδα δισμουτάσης στο αίμα.
-Βηταΐνη, που προστατεύει το DNA, αυξάνει την παραγωγή χολής στο συκώτι, ηρεμεί τα νεύρα, βελτιώνει την μνήμη, συμβάλλει στην αύξηση των μυών, αποτρέπει ασθένειες του συκωτιού, και αποτοξινώνει το συκώτι.
-Φυσαλίνη, αντικαρκινογόνα, αποτρέπει την εμφάνιση λευχαιμίας, δυναμώνει το ανοσοποιητικό και θεραπεύει την ηπατίτιδα Β.
-Σεσκιτερπενοειδή, εκκριταγωγός της αυξητικής ορμόνης του αδένα της υπόφυσης, αντιμετωπίζει τον καρκίνο του τραχήλου, τα προβλήματα από την εμμηνόπαυση, ενώ ενισχύει την καρδιά και βοηθά στα προβλήματα πίεσης.
-Σολαβετιβόνη, μυκητοκτόνο και βακτηριοκτόνο.
-Βήτα-σιτοστερόλη, αντιφλεγμονώδες, χαμηλώνει την χοληστερόλη, θεραπεύει την σεξουαλική ανικανότητα και τα προβλήματα του προστάτη.

ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΗ ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ:
Τα φρούτα και η ρίζα μπορούν να καταναλωθούν ως βάμμα ή τσάι, γύρω στα 200 ml ημερησίως, αλλά συνήθως καταναλώνονται τα φρούτα, φρέσκα ή αποξηραμένα, γύρω στα 15-30 γρ. Υπολογίστε 4-6 αποξηραμένα γκότζι μπέρι ανά γραμμάριο. Δεν έχουν αναφερθεί προβλήματα από υπερδοσολογία, ούτε αλλεργικές αντιδράσεις, αλλά η συνιστώμενη δοσολογία είναι θεωρητικά επαρκής για να έχετε όλα τα οφέλη αυτού του υπέροχου φρούτου.



ΦΥΤΕΥΟΝΤΑΣ ΓΚΟΤΖΙ ΜΠΕΡΙ:
Δε χρειάζεται να αναλύσουμε τα πλεονεκτήματα του να έχουμε ένα ή και περισσότερα Γκότζι Μπέρι στον κήπο ή και στο μπαλκόνι μας.
Είναι απλή η διαδικασία, και το φυτό είναι πολύ ανθεκτικό. Προσαρμόζεται τέλεια στις συνθήκες του τόπου μας. Θέλουν λίγη προσοχή όσο είναι "μωρά". Μετά μην τα φοβάστε. Γίνονται θάμνοι, αφού είναι μούρα, και δεν καταλαβαίνουν τίποτα! Τα φυτεύουμε άνοιξη με αρχές καλοκαιριού, και μας δίνουν τους πρώτους καρπούς για βρώση μέσα σε ένα με δύο χρόνια το πολύ! Όσο θα ωριμάζει το φυτό, θα δίνει όλο και περισσότερα φρούτα, καλοκαίρι και φθινόπωρο, τα οποία θα μπορείτε να καταναλώνετε ωμά, και αν έχετε αρκετά, μπορείτε να τα αποξηράνετε για να έχετε για τον χειμώνα.

Πώς τα φυτεύουμε; Παίρνουμε μερικά αποξηραμένα Γκότζι και τα μουσκεύουμε στο νερό για λίγες ώρες ή για όλο το βράδυ. Με πολλή προσοχή βγάζουμε με ένα μαχαιράκι τα σποράκια που έχει μέσα ο αποξηραμένος καρπός, και τα φυτεύουμε γύρω στο ένα εκατοστό μέσα στο χώμα σε γλαστράκια, σε μια εύλογη απόσταση μεταξύ τους. Μην πιέσετε πολύ το χώμα πάνω από τα σποράκια, αλλά καλύψτε τα καλά. Τραγουδήστε τους, μιλήστε τους, νανουρίστε τα σποράκια σας. Θα μεγαλώσουν γρηγορότερα!
Θέλουν χώμα αφράτο, και να είναι πάντα υγρό όσο γίνεται αλλά όχι λάσπη. Επίσης θέλουν ήλιο, αλλά ήπιες θερμοκρασίες για να μεγαλώσει ο σπόρος. Εγώ τα έβαλα στην μπαλκονόπορτα, από την μέσα μεριά και ήταν μια χαρά. Φρόντιζα να είναι πάντα υγρό το χώμα τους προς το ξερό. Σε λίγες μέρες έβγαλαν φυλλαράκι. Περιμένετε να βγάλουν τουλάχιστον 2-3 φυλλαράκια πριν τα μεταφυτεύσετε σε μεγαλύτερες γλάστρες ή στη μόνιμη θέση τους. Μπορεί να φτάσει κοντά τα δύο μέτρα, οπότε υπολογίστε τον χώρο σας, ώστε να έχουν άνεση στη γλάστρα τους, και όταν τα φυτέψετε στη μόνιμη θέση τους, θέλουν απευθείας ήλιο.