Το Άσπρο τριφίλλι
(Τριφύλλιον το έρπον; Trifolium repens) είναι φυτό ποώδες, πολυετές, βραδείας ανάπτυξης που
απλώνεται με έρποντες βλαστούς. Το λευκό τριφύλλι και το κόκκινο τριφύλλι (Trifolium pratense) είναι τα πιο
σημαντικά και γνωστά είδη του γένους Τριφύλλιον
(τριφύλλι), το οποίο περιλαμβάνει περίπου 300 είδη που ευδοκιμούν κυρίως σε
εύκρατες περιοχές του βόρειου ημισφαίριου και σε ορεινές περιοχές των τροπικών
περιοχών.
Τα λουλούδια,
φύλλα και στη ρίζα αυτού του φυτού μπορούν να καταναλωθούν. Τα λουλούδια κάνουν
ένα τσάι, τα φύλλα είναι potherb και η ρίζα είναι μαγειρεμένα απλά. Φαρμακευτικώς, μια έγχυση του φυτού
έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία του βήχα, κρυολογήματα και πυρετούς. Τα
φύλλα έχουν χρησιμοποιηθεί, σε αλοιφή, για την ανακούφιση της ουρικής
αρθρίτιδας.
Μια βρώσιμων φυτών. Οι σπόροι είναι όπως τα μπιζέλια και
μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καρύκευμα για σούπα. Οι φρέσκοι βλαστοί μπορούν να
τρώγονται ωμά ή μαγειρεμένα. Τα λουλούδια έχουν μια γεύση βανίλια και μπορούν
να καταναλωθούν ωμά ή μαγειρεμένα. Τα αποξηραμένα φύλλα και τα άνθη δεν πρέπει
να τρώγονται, αλλά έχουν χρησιμοποιηθεί για ιατρικούς σκοπούς περιέχουν κουμαρίνη.