Τομάτα (Lycopersicum esculentum) — Λυκοπερσικόν τό έδώδιμονοίκ.
Σολανωδών (Solanaceae).
Η τομάτα, ό πολυτιμότατος αυτός καρπός περιέχει βιταμίνες Α, Β, Γ, και διάφορα αλάτια: σίδηρο, φωσφόρο, ιώδιο.
Με την αρκετή βιταμίνη Γ, που περιέχει, είναι άντισκορβουτική.
Η τομάτα θεωρείται ότι είναι κατά τών ρευματισμών και ακόμη κατά της αναιμίας.
Ο χυμός της τομάτας ωφελεί στο δέρμα, καί επιδρά κατά τών σπειριών του προσώπου (χυμός τομάτας 10 γρ, οινόπνευμα καθαρό 90, γλυκερίνη 28 — τοποθετείται με βαμβάκι—.
Ο χυμός της τομάτας είναι καί κατά τής δυσκοιλιότητος.
Ντομάτες Γεμιστές
Υλικά
• 8 Ντομάτες μέτριες
• 8 κ. σ. Ρύζι τύπου καρολίνα
• 2 Κρεμμύδια ξερά μεγάλα
• 10 κλωνιά Μαϊντανό
• 1/2 κ. κ. Δυόσμο ξερό ή 1 κ. κ. φρέσκο
• 1 Φλυτζ. Τσαγιού Ντοματοχυμό
• 1/2 Φλυτζ. Τσαγιού Φρυγανιά Τριμμένη
• 4 κ. σ. Ελαιόλαδο
• 1 κ. κ. Ζάχαρη
• Αλάτι, Πιπέρι
Εκτέλεση
1. Με κοφτερό μαχαίρι, κόβουμε το πάνω μέρος κάθε ντομάτας και με κουταλάκι αδειάζουμε τη σάρκα τους και την κρατάμε.
2. Γυρίζουμε ανάποδα τις ντομάτες αφού έχουμε αλατίσει ελαφρά το εσωτερικό τους.
3. Σε μπώλ ανακατεύουμε τον πολτό που βγάλαμε από τις ντομάτες, το ρύζι, το κρεμμύδι τριμμένο, τον μαϊντανό ψιλοκομμένο, αλάτι, πιπέρι, δυόσμο και 2 κουταλιές λάδι.
4. Γεμίζουμε με το μίγμα τις ντομάτες, τις κλείνουμε με το κομμάτι που κόψαμε.
5. Προσθέτουμε στο ταψί 1 ποτήρι νερό.
6. Περιχύνουμε με τον χυμό ντομάτας, το υπόλοιπο λάδι και πασπαλίζουμε με την φρυγανιά.
7. Ψήνουμε στους 200 C για 1 με 1 1/2 ώρα ελέγχοντας το νερό.