ΦΡΑΟΥΛΑ
ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ: C 98%.
ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ: Σίδηρο 2%, Ασβέστιο 2% και Νάτριο 1 mg.
ΘΕΡΜΙΔΙΚΗ ΑΞΙΑ: 32 θερμίδες τα 100 γραμμάρια (3 θερμίδες από λιπαρά).
ΤΡΟΠΟΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ: Εντός ψυγείου.
ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ: Σίδηρο 2%, Ασβέστιο 2% και Νάτριο 1 mg.
ΘΕΡΜΙΔΙΚΗ ΑΞΙΑ: 32 θερμίδες τα 100 γραμμάρια (3 θερμίδες από λιπαρά).
ΤΡΟΠΟΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ: Εντός ψυγείου.
Φράουλα -Fragaria vesca-Η κοινή φράουλα (χαμοκέρασο) οίκ.
Ροδωδών (Rosaceae).
Χυμός φράουλας μετριάζει τόν πυρετό πού προέρχεται από παθήσεις φλογώσεων, του άρθριτισμου και της λιθιάσεως.
Η στυπτικότητα της φράουλας είναι κατά τής διάρροιας και των αιμορραγιών.
Με γαργαρισμούς καταπολεμαται η στηθάγχη.
Γενικώτερα ή φράουλα είναι δροσιστική καί κατευναστική.
Eιναι κατάλληλος καρπός γιά τις πληθωρικούς καί τούς πάσχοντες στή χολή.
Παρασκευάσματα μέ φράουλα είναι: Σιρόπι, καί απόσταγμα (alcoolat).
Η ρίζα γίνεται αφέψημα (2: 100).
Οί φράουλες περιέχουν: Μηλικό όξύ, καλαμοσάκχαρο, ίμβερτοσάκχαρο, λιπαρή ουσία, καί λευκωματώδη ουσία, καθώς καί ασβέστιο, ιώδιο. Δίαιτα μέ φράουλες έχει εξισωθεί μέ εκείνη τής σταφυλοθεραπείας.
Ροδωδών (Rosaceae).
Χυμός φράουλας μετριάζει τόν πυρετό πού προέρχεται από παθήσεις φλογώσεων, του άρθριτισμου και της λιθιάσεως.
Η στυπτικότητα της φράουλας είναι κατά τής διάρροιας και των αιμορραγιών.
Με γαργαρισμούς καταπολεμαται η στηθάγχη.
Γενικώτερα ή φράουλα είναι δροσιστική καί κατευναστική.
Eιναι κατάλληλος καρπός γιά τις πληθωρικούς καί τούς πάσχοντες στή χολή.
Παρασκευάσματα μέ φράουλα είναι: Σιρόπι, καί απόσταγμα (alcoolat).
Η ρίζα γίνεται αφέψημα (2: 100).
Οί φράουλες περιέχουν: Μηλικό όξύ, καλαμοσάκχαρο, ίμβερτοσάκχαρο, λιπαρή ουσία, καί λευκωματώδη ουσία, καθώς καί ασβέστιο, ιώδιο. Δίαιτα μέ φράουλες έχει εξισωθεί μέ εκείνη τής σταφυλοθεραπείας.
Προσοχή Παρενέργειες τής φράουλας παρουσιάζουν κοκκινίλες στο λαιμό
και στό πρόσωπο, καί ότι γιά ευαίσθητα στομάχια είναι κάπως δύσπεπτη.
Αγγειόσπερμο, δικότυλο
φυτό η φράουλα ανήκει στην οικογένεια
των Ροδοειδών
(Rosaceae) με 15 περίπου είδη ιθαγενή των βόρειων εύκρατων περιοχών. Κατά πάσα
πιθανότητα η καταγωγή της είναι από τη Χιλή.
Ιδιαίτερα γνωστή στην Ελλάδα είναι η ευρωπαϊκή
φράουλα που βρίσκεται και αυτοφυής σε λοφώδεις και δασώδεις και ημιδασώδεις
περιοχές. Ο καρπός της άγριας αυτής
φράουλας είναι μικρός ,εξαιρετικά γλυκός και νόστιμος. Οι σύγχρονες
καλλιέργειες οδήγησαν στο να δημιουργηθεί μία ποικιλία με μεγάλους καρπούς
γνωστή με την ονομασία Φράουλα Ανανάσα.
Η φράουλα είναι πολυετές, έρπον κυρίως αλλά και αναρριχώμενο ποώδες φυτό με
τριχωτά σύνθετα φύλλα που αποτελούνται από 3 φυλλάρια που τα περιθώρια τους
είναι πριονωτά. Τα άνθη της είναι λευκά, μονογενή ή και ερμαφρόδιτα και φύονται
σε μικρές ταξιανθίες που ξεκινούν από τις μασχάλες των φύλλων. Όσο ο χρόνος
περνάει οι ρίζες του φυτού γίνονται ξυλώδεις και αναπτύσσονται παραφυάδες που
ριζώνουν αναπτύσσοντας νέα φυτά. Ο καρπός της φράουλας είναι σύνθετος και
αποτελείται από μια ανθοδόχη που έχει στην επιφάνεια της πολλά μικρά σπόρια. Η
καλλιέργεια της φράουλας είναι αρκετα εύκολη ακομα και για τους πιο αρχάριους.
Καλλιέργεια
Η φράουλα αντέχει στις χειμερινές χαμηλές θερμοκρασίες, όμως μία απότομη
αλλαγή θερμοκρασίας ή ένας παγετός την άνοιξη μπορεί να βλάψει το φυτό. Πολλές
βροχές επίσης μπορούν να προκαλέσουν σάπισμα των καρπών. Η φράουλα μπορεί να
προσαρμοστεί σε όλα τα είδη χώματος. Δεν χρειάζεται σχεδόν καθόλου λίπασμα. Τη
βλάπτει η ξηρασία ενώ το πότισμα είναι καλύτερα να γίνεται με ράντισμα όλου του
φυτού ή με τεχνητή βροχή. Ο πολλαπλασιασμός της γίνεται με παραφυάδες. Τα φυτά
φυτεύονται το φθινόπωρο έτσι ώστε να υπάρχει παραγωγή τον επόμενο χρόνο.
Ένα στρέμμα μπορεί να χωρέσει 5000 περίπου φράουλες.
Οι φράουλες καταναλώνονται ως νωπό φρούτο αλλά και επεξεργάζονται
(κονσέρβες, χυμοί και άλλα Χρησιμοποιούνται επίσης στη ζαχαροπλαστική ,
γίνονται μαρμελάδες, λικέρ, κομπόστες. Η φράουλα είναι πλούσια σε βιταμίνη C.