Montag, 29. Juli 2013

Άγρια τριανταφυλλιά Rosa gallica-Rosaceae



Άγρια τριανταφυλλιά
-Rosa gallica-Rosaceae-

Εδώ πρόκειται γιά τό άγριο αυτοφυές τριαντάφυλλο, που τα αραιά πέταλλά του καί ο καρπός του γνωστός μέ το όνομα «Κυνόρροδο» περιέχουν μεγάλη ποσότητα βιταμίνης Γ(Ο)—.
Είναι σκωληκοκτόνα και στυπτικά.
Τό άγριο τριαντάφυλλο περιέχει έπτά βιταμίνες καί τρία αλάτια.
Τα πέταλλα του άγριου τριαντάφυλλου είναι τονωτικά καί χρησιμοποιούνται κατά των αιμορραγιών καί της δυσκοιλιότητος.
Είναι ευεργετικά στίς χρόνιες έντερίτιδες (15-20 γραμ.
άνθη σε ένα κιλό νερό, όπως το τσάι — νά μείνουν στό ζεματιστό νερό δεκαπέντε λεπτά της ώρας).
Είναι καί ευεργετικά στά νευρα καί κατά της αυπνίας.
Ακόμη είναι διουρητικά καί κατά τών «συγκαμάτων».
Κατά της λευκόρροιας καί απολυμαντικά.
Εσωτερικώς χρησιμοποιείται ώς τσάι (8-15 γρ.
στά 1000 νερό).
Εξωτερικώς.
Τό τσάι του (50-60 γρ.) είναι ευεργετικό στίς οφθαλμικές χρόνιες παθήσεις καί με γαργαρισμούς για τις παθήσεις του στήθους καί του στόματος.
Αφέψημα (δχι μέχρι βρασμού) του φυτου, πού πίνεται όλο το χειμώνα εμποδίζει τήν εμφάνιση του συναχιου.
Άγριο τριαντάφυλλ Τριαντάφυλλο
Χρησιμοποιούμενα Μέρη:
- Αποξηραμένα τα πέταλα των μπουμπουκιών (σχεδόν ανθισμένα) από ροζ ή κόκκινα διπλά ρόδα
Δράση:
Λόγο της ήπιας Δράσης του, συνιστάται ιδιαίτερα για παιδιά.
- Διάρροια – Βράζουμε μια χούφτα σε μισό λίτρο νερό, αφήνουμε να κρυώσει και πίνουμε.
- Πόνους του βλεννογόνου του στόματος – Με το ίδιο αφέψημα κάνουμε γαργάρες.
- Πληγές και εγκαύματα – Με το ίδιο αφέψημα πλένουμε την προβληματική περιοχή.
ο: χοληστερίνη, ζάχαρο, άμυνα οργανισμού, περιέχει βιταμίνη C.
Το αγριοτριαντάφυλλο, για ζάχαρο και διαβήτη, καλύτερη όραση, καρδιά, πίεση, ζαλάδες, πονοκεφάλους, βήχα, γρίππη, και είναι το πρώτο σε όλο τον κόσμο με περισσότερη βιταμίνη C
Οι σπόροι παράγουν ένα λάδι με ένα πολύ υψηλό ποσοστό πολύ ακόρεστων λιπαρών οξέων.
Οι καρποί άγριας τριανταφυλλιάς είναι μία από τις ισχυρότερες πηγές βιταμίνης C. Η περιεκτικότητα τους σε βιταμίνη C ανά 100 γραμμάρια καρπών κυμαίνεται από 2100-2600 η3000 mg.
Την βιταμίνη C μπορούμε να την Παρομεν και να την κάνουμε σιρόπι το οποίο είναι πολύ θρεπτικό, και  νόστιμο….
Μαζεύουμε  τους καρπούς και τους πλένουμε εάν έχουμε μια άγρια τριανταφυλλιά στο κήπο μας.. Η αγοράζομαι καρπούς απο την αγορα….

Τους πολτοποιούμε
Τους βάζουμε σε νερό που αρχίζει να βράζει η βιταμίνη C διαλύεται σε θερμοκρασίες βρασμού δια αυτό προσοχή στο βράσιμο.
Όταν βράσει  και  το νερό πάρει το χρώμα του σουρώνουμε το μίγμα περνώντας το από τούλι ή ψήλο σύρμα . Το στύβουμε να βγει όλο του το ζουμί.
Το  ζουμί το ξαναβράζουμε ρίχνοντας ζάχαρη και ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει όλη.
Ρίχνουμε τόση ζάχαρη ανάλογα με το ζουμί που έχουμε  ώστε να γίνει  σιρόπι .
Για περίπου 1000 γρ ένα κιλο σπόρου βάζουμε 3,50 λίτρα νερό και 1500 γρ. ζάχαρης για το σιρόπι.
 Πολλή επιστήμονες λένε ότι το λαδί που λαμβάνεται από την λιώσιμο των σπόρων περιέχει ένα υψηλό ποσοστό ακόρεστων λιπαρών οξέων που δρουν στην αναγέννηση των κυττάρων…. και συμβάλλουν στην ευελιξία των τοιχωμάτων τους….. Αυτή η αναπλαστική ιδιότητα δίνει στο λαδί της άγριας τριανταφυλλιάς το μεγάλο πλεονέκτημα στον αγώνα ενάντια στις επιπτώσεις της γήρανσης στην επιδερμίδα.
Η ρετινόλη που περιέχει αποδεικνύεται πολύ ευεργετική για τα σημάδια της ακμής. Προωθεί επίσης την επούλωση των ιστών. Συνεπώς, συνιστάται για εγκαύματα, για να αποκαταστήσει το δέρμα μετά από χειρουργική επέμβαση ή πιο συχνά στην πρόληψη και θεραπεία των ραγάδων και ουλών.
Βότανα και πως τα αποθηκεύουμε
Τα αποξηραμένα βότανα για να μπορέσουν να διατηρηθούν χωρίς να χάσουν τις ιδιότητες τους,χρειάζονται σωστή αποθήκευση.............


Όλα τα μέρη των βοτάνων,όπως άνθη-φύλλα-ρίζες,πρέπει να αποθηκεύονται σε σκουρόχρωμα αποστειρωμένα γυάλινα βάζα,τα οποία βάζα να διαθέτουν αεροστεγές καπάκι.........
Εκτός από τα βάζα μπορούν να χρησιμοποιηθούν χάρτινες καφέ σκουρόχρωμες σακούλες......
Οι σακούλες πρέπει να τοποθετούνται μακριά από το φως σε μέρος ξηρό..........
Μην χρησιμοποιείτε μεταλλικά ή πλαστικά βάζα,υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης των βοτάνων......
Αν το μέρος που φυλάσσονται τα βότανα είναι ξηρό και δροσερό,τότε μπορούν να αντέξουν και δώδεκα μήνες μετά την συγκομιδή τους..........
Κάποια βότανα μπορούν αμέσως μετά την συγκομιδή τους να καταψυχθούν και να διατηρηθούν στην κατάψυξη............
Ο χρόνος που μπορούν να αντέξουν στην κατάψυξη τα βότανά μας είναι περίπου έξη μήνες.........

Μην ξεχνάτε να βάζετε ετικέτες με το όνομα του βοτάνου έξω από τα βάζα ή τις σακούλες για να θυμάστε πάντα πιό βότανο έχετε και σε πιο βάζο ή σακούλα............