Montag, 29. Juli 2013

Άνηθος (antheum graveolens)




Ο Άνηθος (antheum graveolens)
 Ανοίγει την όρεξη, για τη δυσπεψία και τον λόξυγγα.
Άνηθος: Σημαντική πηγή μαγνησίου, α­σβεστίου και καλίου, διευκολύνει την πέ­ψη των τροφών και σας βοηθάει να α­παλλαγείτε από το πρήξιμο της κοιλιάς. Πασπαλίστε το πιάτο σας με άνηθο σε α­ποξηραμένη μορφή ή χρησιμοποιήστε τον φρέσκο σε σάλτσες και σαλάτες.
Άνηθος
Μπαχαρικό το οποίο προέρχεται από το φυτό Anethum Graveolens. Αρωματικό φυτό το οποίο μπορεί να φτάσει έως και το ένα μέτρο ύψος, με φωτεινά κίτρινα μικρά άνθη που εμφανίζονται τους καλοκαιρινούς μήνες. Ιθαγενές κυρίως στις χώρες της Ασίας, αλλά όχι μόνο, είναι αυτοφυές σε υγρά μέρη. Συναντιέται και με το όνομα άνηθον το βαρύοσμον.


Το φυτό αυτό έχει μακρόχρονη ιστορία, στη θεραπευτική αλλά και στην κουζίνα. Στις Ευρωπαϊκές χώρες χρησιμοποιείται πάρα πολύ στις σαλάτες και στα φαγητά με ψάρι. Αυτό γιατί εκτός από το ότι αρωματίζει , διευκολύνει και την πέψη των τροφών. Το αιθέριο έλαιο του φυτού χρησιμοποιείται σε αρκετά φάρμακα αλλά και στην αρωματοποιία, τη ζαχαροπλαστική και την αρτοποιία (σε ποτά, λικέρ, τουρσιά).

Χρησιμοποιούνται οι σπόροι, τα φύλλα, τα άνθη και οι ρίζες και για οικιακή χρήση αν θέλει κανείς να ξηράνει κλωνάρια άνηθου με φύλλα, πρέπει να το κάνει πριν ανθίσει το φυτό. Χρησιμοποιείται και σαν αφέψημα και βοηθάει στο θηλασμό αλλά "απαγορεύεται" η χρήση του κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης γιατί μπορεί να προκαλέσει αποβολή.

Αν θέλετε να αρωματίσετε τα φαγητά σας, χρησιμοποιείστε λίγο άνηθο αλλά προσθέστε τον λίγο πριν τελειώσει το μαγείρεμα γιατί ο βρασμός τον καταστρέφει. Μπορείτε επίσης να βάλετε 2-3 κλωνάρια άνηθου και 1 δεντρολίβανου σε 1 μπουκάλι λάδι (ή ξύδι) και να το χρησιμοποιήσετε αφού το αφήσετε λίγες μέρες.

Αν πάλι υποφέρετε από κακοσμία του στόματος μπορείτε να μασήσετε σπόρους άνηθου!


Δοκιμάστε σε: βοδινό αχνιστό, μοσχάρι αχνιστό, αρνί, ψάρι ψητό, ψάρι στον ατμό, κότα, λαχανικά, σαλάτες με αγγούρι, μαρουλοσαλάτα, καρότα, μαγειρίτσα, φρικασέ, σπανακόπιτα, ντολμάδες, λαδερά (αγγινάρες, αρακά, κλπ.)
 Πέρα από λαχανικό ή καρύκευμα έχει και θεραπευτικές ιδιότητες, οι οποίες δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητες.



Άνηθος (Anethum graveolens) Άνηθον τό βαρύοσμον, οίκ.
Σκιαδανθών (Umbelliferae).

Ό γνωστότατος άνηθος, τό λαχανευτικό και καρυκευματικό αυτό πολύτιμο φυτό, έχει και θεραπευτικές ιδιότητες όχι ευκαταφρόνητες.
Ό άνηθος γενικώτερα είναι φυτό τονωτικό καί ορεκτικό.
Συντελεί στήν αύξηση τής γαλακτοπαραγωγής.
Είναι έμμηναγωγός (αφέψημα σπόρων) και διουρητικός.
Έπιδρα κατά τοϋ βάρους του σώματος και ειναι κατά τών στομαχικών καί κοιλιακών παθήσεων καί ακόμη κατά τής κράμπας (τσάι).
Καί ακόμη ό άνηθος δίνει χρώμα στό πρόσωπο.
Είναι κατά τής ύδρωπικίας, κατά τής ανεμοβλογιάς τών παιδιών καί κατά τής Ιλαράς (40 - 80 γρ.
ρίζας δίνουν 80- 150 γραμ.
χυμό).
Άλλά ό άνηθος απαγορεύεται γιά τις έγκυες γυναίκες γιατί μπορεί νά προκαλέσει αποβολή.
Οί σπόροι του άνηθου είναι κατά τών αερίων τής κοιλίας καί κατά τών κολικών τών μικρών παιδιών.
Φύλλα, άνθη καί σπόροι ώς κατάπλασμα ή μέ εντριβές είναι «διαλυτικά» (αποφρακτικά).
Ή χρήση του άνηθου γίνεται μέ έγχυμα (τσάι) — τών σπόρων — 4 έως 8 γραμ.
σέ ένα λίτρο νερό.
"Αλλοι τρόποι χρήσεως είναι φαρνακευτικοί (
eau distilloe κλπ.).
Χρησιμοποιείται ακόμη τό αίθέριο έλαιο του κατά σταγόνες πάνω σέ ένα κομμάτι ζάχαρη.
Γίνεται καί αφέψημα (8 γραμ.
στό λίτρο νερό).